Inget är givet från början…

(I skogen, 2013)

Jag är ute och fotograferar nästan varje dag. Varje gång jag fotograferar blir det också bilder som ”har något”, som av olika anledningar blir speciella och bra bilder. Ibland blir de bra bilderna mer självklart bra, men det händer också att de blir märkligt bra. Jag kan ibland heller inte säga direkt varför en bild blir bra, särskilt om det är sådana bilder som jag aldrig tidigare gjort.

Varje fotoutflykt har jag på olika sätt planerat. Ibland in i minsta detalj, men ofta ligger planeringen i mer grova drag; som vilken plats jag ska fotografera på, vilka motiv jag ska arbeta med – eller vilken utrustning jag ska prioritera. Det kan vara så att jag bestämmer mig för att åka till vattenfallen vid Ryfors, där jag vet sedan innan vilka motiv jag kommer få tillgång till. Och därför väljer eller prioriterar vilken utrustning jag ska ta med mig eller i första hand prioritera när jag väl är på plats.

Kanske ska jag i första hand arbeta med små bländaröppningar och långa slutartider, på motiv jag sedan tidigare har mängder av bilder på. Men där jag nu vill fokusera på en annan form för bilder, men lite annan teknik och utrustning. Men där jag också kanske har särskilda bildmässiga intentioner; kanske ska jag mer koncentrera mig på de abstrakta bilderna med mer symboliska uttryck?

Ibland dyker forsärlan upp när jag är vid Ryfors, ibland står älgen fint i skogen, ibland bryter solljuset genom molnen och ger ett gudomligt ljus. Överraskningar som kan vara svåra att förutse, men där jag iallafall hittar nya öppningar för bilder. För det är ju bilder jag arbetar med, mer än avbildningar av motiv.

Som när vi mötte älgkon i skogen där hon gick med sin fjolårskalv, en ungtjur med små knoppar till horn. Det blev många bilder, ännu flera älgbilder – men även en ny sorts älgbilder som jag inte hade sedan tidigare. Det brukar alltid bli så.

Några av dessa nya bilder blev också så udda och annorlunda, att bildkvaliteten inte direkt kan betygsättas. Som denna bild. Vet inte varför bilden är bra, men den ”har något” – och den är annorlunda mot tidigare bilder jag har på älg.

Alla dessa nya öppningar till bilder, ibland har de kommit som en överraskning – men oftast också som ett resultat av att jag alltid försöker ha ett så öppet och nyfiket seende som möjligt; för det är just det som gör bildskapandet och fotograferingen i naturen så oerhört fascinerande och inte minst inspirerande.

Om andra förstår bilden eller gillar den, det har egentligen mindre betydelse. Men den är annorlunda!

Annonser

2 reaktioner på ”Inget är givet från början…

  1. befriande och en viktig sak du skriver om här Terje ingeting är förgivet och det som händer och sker framför linsen när det sker..tycker om denna form. inget planerat utan man ta med kameran och en lins och far ut i det fria och inga förväntningar om en drömbild.. jag fotar sällan planerat och oftas är det oväntade som är roligast och ger en frid
    peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s