Gulsparven blev en ortolansparv…

(Gulsparv eller ortolansparv, 2006)

Det händer att jag gör en fel artbestämning av fåglar. Ibland av ren okunnighet, men då och då av rent slarv. Som denna bild som finns med i boken ”Året” från 21 oktober 2006. I boken står det gulsparv. Trodde direkt när jag fotograferade att det var en gulsparv, då det även fanns andra gulsparvar på samma plats vid detta tillfälle. Därför har jag heller inte tittat på bilden med de ögonen senare heller.

Satt nu och tittade bland mina bilder på gulsparv i arkivet och fastnade för just denna bild. Något kändes inte helt rätt. Tog fram fågelhandboken för att titta lite närmare. Det visade sig att detta är en bild på en hona/ungfågel av ortolansparv.

Därmed har jag fotograferat ortolansparv tidigare än jag trott. Sedan tidigare har jag rätt många bilder på ortolansparv från maj 2009.

Där ser man hur fel det ibland kan bli…

Edit 22 maj: Visar en bild på en ortolansparvhanne från samma ställe, 21 maj 2009.

Har nu fått några starka indikationer på att bilden visar en gulsparv, från ett flertal mycket skickliga fågelkunniga. Jag är oerhört tacksam för era synpunkter, vilket gör att det heller inte blir något fel i boken ”Året”. Bilden visar en gulsparv och tydligen är den starkaste indikationen i bilden på att det just är en gulsparv att övergumpen är rostfärgad vilket den aldrig är på ortolansparv, dessutom att bilden är fotograferad så sent som i slutet av oktober. Därför visar bilden en gulsparv och inte en ortolansparv. Tack än en gång för all hjälp med den korrekta artbestämningen, dels här i bloggen – men också via mejl och på Facebook!

(Ortolansparv, 2009)

5 reaktioner på ”Gulsparven blev en ortolansparv…

 1. Ja ibland blir det fel, det är mänskligt att fela. Men då är det bara att göra om och göra rätt! Inte värre än så i detta sammanhang. Skulle vara förödande däremot om man styrde en månraket åt fel håll. Lite distans till vardagen och livet är aldrig fel tänker jag. Vissa saker är viktigare än andra.

  Förresten fågelhandboken är ju en förträfflig källa till kunskap på detta område. Jag önskar jag hade mer tid att studera fåglar men det får bli längre fram.

 2. Hej Terje,
  det här är en gulsparv och inte en ortolansparv. Notera till exempel gult i ögonbrynsstrecket och gråaktig istället för skär näbb. Det hade varit mycket sent med ortolansparv 21 oktober. Med vänliga hälsningar Alex

 3. Tack Åke och Alex för era kommentarer! 🙂
  Åke: Det har nog ingen större betydelse om jag tagit fel på fågelarten, men jag vill ju att det ska vara rätt. Använder Lars Jonssons ”Fåglar i Europa” som jag tycker är bästa fågelhandboken. Har egentligen inga större problem att artbestämma fåglarna jag ser och hör ute i naturen, men ibland går jag bet. Som just denna. 🙂
  Alex: Där ser man. Jo, det hade ju varit det i särklass enklaste och jag hoppas på något sätt att det är så. Håller med om att det är mycket sent med 21 oktober för ortolansparv. Nu hör det till historien att bilden också är från en plats där ortolansparven häckar och har ett av sina starkaste tillhåll i Sverige. Teckningarna runt ögonen, hakan, skägget. Färgen på näbben kanske är grå, men man kan luras av ljuset och färgerna i omgivningen. Och jag minns inte hur det var heller, då jag inte reflekterade över att det var något annat än gulsparv. Du har kanske rätt Alex, men jag skulle uppskatta om flera fågelkunniga också kunde uttala sig. 🙂

 4. Takk Håkon! 🙂
  Men också tack till er som skickat mejl och även lämnat kommentarer till mig på Facebook! Har fått ett flertal tydliga beskrivningar på att detta är en gulsparv. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s