Ett haremöte…

(Fälthare, 2013)

Medan rådjuren successivt har minskat under vintern, så verkar det finnas mer hare i skogarna än någonsin. Åtminstone är det rätt mycket mer hare än förra vintern, då det å andra sidan fanns betydligt fler rådjur än denna vinter. De flesta hararna jag ser är fältharar, men jag tycker mig också har sett en ökning av skogshare – åtminstone i jämförelse med förra vintern.

Det är riktigt gott om spår också, inom vissa områden verkar det vara mer eller mindre ”söndertrampat” av hare.

Här en bild från 23 mars. Ett plötsligt möte med en fälthare i skogen. Ett möte som även blev en annan form av möte – för det är inte enbart haren vi får se… Eller?

(Nikon D200, 400mm, bl 2.8, 1/250 sek och 100 ISO)

4 reaktioner på ”Ett haremöte…

 1. Suggestiv bild,skogens ögon iakttager varsam fotograf och lyssnande hare. Tyvärr har skogsharen inte klarat av konkurrensen från fältharen i södra Sverige. På Stora Amundön strax söder om Göteborg vimlade det av skogshare för 40 år sedan,idag finns inga kvar.Så kan det gå när nya arter introduceras.

 2. Tack Ove! 🙂

  Jo, jag känner till detta. När jag bodde i Skåne var det mer eller mindre en omöjlighet att få se skogshare på fastlandet. Vid något enstaka tillfälle såg jag skogshare på Hallandsåsen. Annars var det på Hallands Väderö som det var möjligt att få se och fotografera den. Då räckte det att åka till Småländska skogarna och även till Mullsjö, då fick jag se skogshare.

  Idag ser jag fälthare överallt, även i skogarna – och så långt norrut som till Gästrikland.

  En harforskare som jag känner har kunnat berätta att fältharen numera även på håll i Dalarna blir ljusare på vintern och visar tecken på att utveckla vinterdräkt som skogsharen. Dessutom parar fälthare och skogshare sig gärna, och avkomman ser ut som fältharar.

  Jag har sett ett flertal något mindre ”fältharar” här i Mullsjöskogarna som även är något ljusare under vintern. Beteendet påminner om fälthare, men de ser ut som skogsharar – men har också den karakteristiska svarta fältet på svansen till fältharen.

  Håller med dig Ove, framtiden ser verkligen inte så ljus ut för skogsharen.

  Tyvärr.

 3. Fantastisk bild. Jag gillar när man får söka lite med blicken, det är nästan som då man själv ser djur i skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s