NEJ & JA, del 2…

(Nej, 2013)

(Ja, 2013)

Ibland är det små detaljer som blir avgörande. Och det kan även kännas som tillfälligheter för vissa. Några väljer att kalla det för ”slumpen” eller ”turen”… I mitt fotograferande är det något jag oftast inte räknar med, även om jag vet att det kan ha stor betydelse särskilt när jag fotograferar olika däggdjur och fåglar. Det är ju aldrig helt säkert att jag kommer få möte ett rådjur eller en tjäder på nästa fotoutflykt…

Inom landskapsfotografin är det annorlunda. Där är det svårare att komma med ursäktar; till det egna fotograferandet som till andra fotografers bilder.

Sedan handlar det också om att minimera betydelsen av slumpen eller turen. I de två första bilderna på det täta snöfallet visste jag från tidigare erfarenheter att det kunde bli små detaljer som skilde de bra bilderna från mängden. Därför valde jag att göra en lång serie bilder – och detta fick jag bekräftat i efterhand då det inte fanns två bilder som var identiska.

I nejbilden saknar jag ett sammanhang mellan bildelementen. Grenarna har ingen ordning i hur de löper genom bilden och det finns ett mycket störande ljust fält uppe i höger hörn som får alldeles för stor uppmärksamhet. Detta drar till sig blicken alldeles för mycket från bildens mer försiktiga men viktigare delar. Snövädret har heller ingen klarhet i sig och verkar dra åt olika håll utan någon ordning.

I jabilden finns inte det störande ljusa fältet i höger hörn, då jag gjort små justeringar i utsnittet när jag fotograferade. Ni kan också se att grenarna samverkar på ett helt annat sätt i kompositionen. Här fick jag också med en större snöflinga i bilden som jag mer ser som en bonus, än en störande detalj.

Båda bilderna är med Samsung Pro 815 och 420mm. Bländare 8 och 1/50 sekund på 50 ISO. Bilderna är från 4 februari 2013.

I bilderna från lekplatsen är skillnaderna än mindre. Här är det enbart en liten skillnad i utsnittet. I nejbilden är utsnittet lite mer åt höger, vilket gör att det kommer med en liten störande detalj vid högerkanten. Dessutom är det lite för trångt vid trädet i bakgrunden till vänster. En liten justering av utsnittet till vänster ordnade detta för mig. I jabilden hänger elementen ihop bättre. Ni kan även se en liten justering i höjdled.

Jag gillar dessa ”kombinationsbilder” som detta är. Trädet och ”det naturliga” i kombination med lekplatsen och skolbyggnaden. Det ger nästan ett surrealistiskt intryck.

Båda dessa bilder är också med Samsung Pro 815 och 135mm. Bländare 8 och 1/60 sekund på 50 ISO. Dessa bilder är också från 4 februari 2013.

(Nej, 2013)

(Ja, 2013)

4 reaktioner på ”NEJ & JA, del 2…

 1. I första JA-bilden känns det som om snön har högre hastighet och mer rörelseoskärpa… Snöflingan i mitten ger bilden mer liv än NEJ bilden. Om grenarnas positioner tycker jag inte att de är så stora skillnader mellan de två bilderna däremot är de, enligt mig, tydligare i JA-bilden.

  I den andra bildgruppen såg jag genast skillnaden i högerkanten och efter ett tag i vänsterkanten. Håller helt och fullt med om ditt JA och NEJ här med. JA-bilden har mer harmoni än NEJ-bilden trotts att skillnaderna inte är så stora.

  Återigen ett stort tack för den här serien 🙂

 2. Intressant att läsa om dina tankar och se bildexempel på vad som är en Ja respektive Nej bild. Det är det värsta jag vet när jag har en serie eller gjort olika utsnitt. Och sedan skall sitta och välja ”Ja” bilden. Då blir det mest känslan som får styra, den som du satt på pränt så fint i detta exempel och med bildexempel. Själv får jag min ”bästa” känsla om det gått en tid sedan fotograferings tillfället. Visserligen kan jag ju känna om det känns rätt åt skogen direkt också, men för att hitta de små nyanserna. Då vill jag ha tiden för mig
  En serie jag gärna ser en uppföljning på… 🙂

  /Christer K

 3. Tack Christer! 🙂
  Jag tycker själv det ibland kan vara riktigt svårt att välja ut den bästa bilden ur en serie, och jag vet också att jag kan ändra uppfattning med tiden. Vilket inte gör det lättare.
  Serien kommer fortsätta, så det är lugnt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s