NEJ & JA…

(Nej, 2013)

(Ja, 2013)

Jag startar nu en ny bloggserie, där jag med jämna mellanrum kommer visa hur jag arbetar fram en bild.

Dessa två bilder är från en promenad ned till Mullsjön i det fina vintervädret igår. Jag fastnade för en liten bäck som rann ut i sjön i motljuset.

Den första bilden är en typisk ”hastighetsbild”, inte bra alls! Rakt på och klick. En viss tanke med kompositionen fanns, men den saknar fingertoppkänsla. Dessutom finns det detaljer i bilden som visar på ogenomtänkta element. Nere i vänster hörn finns det några störande vita punkter och i bildens överkant kommer det in små störande detaljer. Bilden saknar också en värdefull helhetskänsla. Dessutom har jag använt bländare 6.3 vilket inte ger mig det skärpedjupet jag önskade. Brännvidden var 70mm. Jag har riktigt nog använt både manuell fokusering och manuell ljusmätning, som jag alltid använder. Men i övrigt är det en bild som saknar ”det” – bilden är mer motiv än bild!

I den andra bilden har jag tänkt till lite extra. Här har jag använt bländare 22 för att få önskat skärpedjup. Jag har vridit till högkant, backat lite med kameran – och sedan försökt skapa en värdefull helhetskänsla. Brännvidden var nu 22mm. Jag ändrade också till svartvitt i kameran, då jag inte tyckte att färgerna i motivet tillförde bilden något. Jag använde sedan också infraröd inställning i det svartvita läget för att få fram den gråskalan jag önskade; att de solbelysta grässtråna började ”gnistra” och att grenmönstret som speglade sig i vattenytan i överkant skulle framträda tydligare.

I den första hastighetsbilden var slutartiden 1/80 sekund, i den svartvita bilden blev slutartiden 1/6 sekund då jag använde en mycket mindre bländaröppning.

När jag är ute och fotograferar undviker jag alltid att göra de bilder som i ”nej”-bilden. Men nu ska jag passa på att göra fler sådana bilder i ett pedagogiskt syfte, bland annat i denna bloggserie som jag nu startar. Hoppas att ni kommer uppskatta bloggserien.

Bjuder även på en extra bild från samma tillfälle. Ett stramare utstnitt med 250mm där jag enbart visar det strömmande vattnet. En mer abstrakt bild, som bygger på ljus och linjer och rörelse. Här använde jag bländare 40 och 1/6 sekund.

(Bonus, 2013)

8 reaktioner på ”NEJ & JA…

 1. Det var lærerikt Terje !
  Har du ikke problem med støvkorn som kommer frem på blender 22 ?
  Dette skal bli interessant å følge med og ikke minst lære av

 2. Takk Henny! 🙂
  Jeg forsøker rengjøre sensoren så ofte som mulig, men tross dette så kan det være et mareritt spesielt om jeg gjør lyse bilder i tåke på blender 45… Da blir det intensivt arbeide med klonstempelen for å plukke bort støvkornene.

  Jeg kloner ikke bort detaljer i bildet derimot, heller velger jeg å beskjære eventuelle forstyrrende elementer enn å klone bort. Men det er hva jeg synes iallefall. 🙂

 3. Hallåj Terje!

  Tycker det är väldigt intressant och lärorikt det Du förmedlar. Jag hoppas att jag ska kunna ge mig tid att följa den här bloggen 🙂
  Ha det bra grabben!

  KRam från Syssy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s