Fem analoga kustbilder…

(Blixtar, 1998)

(Solnedgång, 1986)

(Kvällsljus, 1998)

(Nattljus, 1998)

(Augustiskymning, 1987)

Kusten är väl det landskapet jag oftast fotograferat i genom åren. Det började redan hemma i Norge; på Toftøy, Hellesøy, Golten och Herdla utanför Bergen. När jag flyttade till Sverige och Skåne i 1987 blev mina absolut finaste smultronställen Hovs hallar, Hallands Väderö, Gröthögarna, Dagshög, Lervik, Norrviken, Sandön, Kullaberg och Sven Johns udde. Varje år åkte jag också till Öland, och då var Byrums raukar ett favoritställe.

Visar nu fem kustbilder från fem olika platser. Första bilden på blixtarna är från Hallands Väderö i Skåne, i augusti 1998, med Nikon F5 och 300mm och Fujichrome Velvia 50. Slutartiden vill jag minnas var runt 1 minut på bländare 8. Andra bilden är från Helsingborg i Skåne, i december 1986. Nikon F3, 20mm och avtonat gråfilter och Kodachrome 25. Tredje bilden är från Gröthögarna i Skåne, i juli 1998. Nikon F3, 28mm och avtonat gråfilter på Fujichrome Velvia 50. Slutartiden var 30 sekunder. Fjärde bilden är från Byrums raukar på Öland i maj 1998. Nikon F3, 28mm och avtonat gråfilter på Fujichrome Velvia 50. Slutartiden var 2 minuter. Femte bilden är från Norrviken utanför Båstad i Skåne, i augusti 1987. Nikon F3, 135mm, avtonat gråfilter och Kodachrome 25. Slutartiden var runt 1 minut.

13 reaktioner på ”Fem analoga kustbilder…

 1. ”Blixtar 1998” er et nydelig fotografi. Liker de store flatene med mørkt hav og himmel som nesten går i ett. Blixten som synliggjør horisonten. Det er veldig fint å se at du tørr å ta slike motiver, for det er nettopp dette som gjør at du står ut fra mengden.

 2. Dina bästa bilder tycker jag utan tvekan är de är från den analoga tiden, sagt utan att lägga någon värdering vid dina digitalt tagna bilder.

  Jag tror det beror på att det är för enkelt idag att fotografera. Då menar jag att knäppa av 50 bilder kostar inget. på den analoga tiden fick man planera och tänka mer innan ”avtryck”.

  Fotograferar du något analogt numer eller har du gått över helt till digitalt?

  Med vänlig hälsning Anders Andersson, som var med redan på Kodak instamatic´s tid. 🙂

  PS: Dina fem analoga kustbilder i inlägget är fantastiskt bra.

 3. Åååh en härlig kavalkad med stämmningsfulla bilder. Bilderna med den typiska kust känslan där ett lugn men samtidigt dramatik samspelar, ljuset och stämmningen fina nyckelkomponenter i bilderna samt välkomponerade. Väcker även nostalgin när jag återser den typiska ”velvia” effekten, förstår varför den blev favorit hos många. Mig själv inkluderat.
  ”Solnedgång -86” och ”Augustiskymmning -87” greppar tag i mig lite extra och lämnar en behaglig känsla efter sig…

  /Christer K

 4. Tack Svenn, Jan-Olov, Marianne, Anders, Mia, Anki och Christer! 🙂
  Anders: Jag har inte fotograferat analogt på ett antal år, men har kvar alla analog utrustning för att det kan bli akutellt att även arbeta analogt framöver. 🙂

 5. Tack Petra och Lars! 🙂
  Lars: Får fram mättnad även digitalt. Vad som däremot skiljer det analoga från det digitala är nyansrikedomen. Och för att återge analogt rakt av i digital form så skulle de flesta tycka att bilden är grådassig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s