Smålommen badar i skymningsljuset…

(Smålom, 1996)

Ibland kommer frågorna över mig, om varför jag fotograferar som jag gör. Varför väljer jag att fotografera en smålom i skymningsljuset på detta sätt? Den är såpass suddig att man knappt kan se att det är en smålom – varför ansträngde jag mig inte då att försöka få det att se ut som en smålom? Ett högre ISO-värde hade ju gett en kortare slutartid. Bilden gjorde jag med Fujichrome Velvia på 50 ISO, och slutartiden var 1/2 sekund. Bilden är från Knuthöjdsmossen i Västmanland, 7 augusti 1996.

Och färgerna i ljuset ser ju nästan onaturliga ut. Har jag gjort några färgändringar i Photoshop efter att jag skannat in bilden? Bilden är dessutom dimmig eller disig, och inte ens bakgrunden ser skarp ut.

Nåja, det är lätt att man bedömer naturbilder utifrån dokumentära referensramar, även om bilden inte alls är menat att vara dokumentär. Jag har alltid undrat varför. Varför naturbilder alltid förväntas vara naturliga, och allt i bilderna som uppfattas som onaturligt – det gillar vi oftast inte. Detta fast graden av vad som är onaturligt är något som helt vilar i subjektiva värderingar. Det vi inte sett, finns ju inte. Eller?

Färgerna är däremot inte alls onaturliga, den analoga diabilden ser exakt lika ut som bilden ni här ser inskannad. Det var tidigt i gryningen, det var tät morgondimma och molnen på himlen hade börjat bli riktigt ordentligt röda. Denna rödfärg påverkade tonarna i dimman och gav detta rosa skimmer. Dessutom visste jag ju också att Velvian gillade rött och förstärkte dessa färger lite extra. Rörelseoskärpan i smålommen gillar jag, det förstärker känslan som vilar i hela bilden. Att det är en smålom är egentligen inte viktigt för mig, utan det viktiga är just helhetskänslan i bilden. Vad förmedlar hela bilden?

Det är vanligt när man visar en naturbild att man vill ha förklaringar först, innan man väljer att kommentera. Jag tillhör motsatsen, jag kommenterar gärna innan jag får veta. Och många gånger vill jag heller inte veta efteråt, då jag tycker bilden ska få tala av egen kraft.

8 reaktioner på ”Smålommen badar i skymningsljuset…

 1. …helt utrolig vakkert 🙂 det er med fotografering som med malerier og tegninger…man liksom lærer hvordan et bilde skal se ut,og dømmer et bilde ut ifra forventninger om hva man har lært,og hva man er vant til….små barn er kunstnere,helt til voksne blander seg inn,og dreper kunstnerspiren…man lærer hvordan man skal tegne en sol,og så maler man den slik man ble fortalt….Jeg elsker bildene dine,fordi det blant annet er noe annet enn det man forventer seg…det litt disige preget,det at du noen ganger fokuserer på det som vanligvis ville vært av minst betuydning i bildet,f.eks en kvist…og så ser du elgen bare som en skygge….det er sååå kuuuuult :))))))))) digger bildene dine,alle som en…!!!!!!! du er min store inspirasjonskilde og forbilde :))) takk,Terje!

 2. Det finns oerhört många skarpa, artbeskrivande, färgrätta bilder av smålom numera. Så, varför en till?
  Vi har en oerhört fin senhöstdag här i Dalsland i dag. Plockade de sannolikt sista kantarellerna nyss. Hoppas du har lika fint i Mullsjö så – ut med dig!
  L

 3. En fantastiskt vacker bild… och enligt mitt ”konstnärliga” sinne måste en naturbild inte vara dokumentär. För mig är känslan i bilden viktigast och i den här bilden finns mycket känsla och atmosfär. Tycker mycket om den!!!

 4. Hei Terje, dette bildet er fint, men jeg klarer ikke helt å legge det fra meg. Jeg liker at fuglen er bevegelsesuskarp pga lukkertiden, det blir naturlig, men det som for meg personlig virker rart er hvorfor du har trærne også uskarpe. Hadde det ikke vært mer naturlig å hatt naturen rundt fuglen skarp og fuglen uskarp i og med at den tydeligvis beveger seg mer enn naturen rundt…? Bare en tanke som slo meg… 🙂

  Men et fint og anerledes bilde.

  Ole Walter Sundlo

 5. Tack Elise, Lars Eric, Jan-Olov, Anki och Ole Walter! 🙂
  Elise: Jo, den kan nok være en viktig årsak. At vi alle skal støpes i samme form, og at dette påvirker også hvrodan vi bemøter og kommenterer naturbilder. Hjertelig takk også for dine meget fine kommentarer om mine bilder! 🙂
  Lars Eric: Varför en till? Precis! Jo, jag försöker ta mig ut nästan varje dag, så det är lugnt. 🙂
  Ole Walter: Jo, jeg forstår din tanke – og kan til viss del holde med deg. Jeg kunne ha blendet ned objektivet, men da også fått en enda lenger lukkertid. Jeg kunne brukt en film med høyere ISO-tall, men da mistet nyansene i morgentåken. Jeg brukte 5.6 som blender og 400mm. 🙂

 6. lte tvekande inför denna bild, känns för mycket som National Geografics. Yta utan innehåll som Hans Stands bilder. Amerikansk Wow -brush. Kanske den får mer tyngd i sv/v
  /Thomas

 7. Tack Thomas! 🙂
  Bilden skulle säkerligen fungera också i svartvitt, men jag gillar färgerna i bilden. Kanske inte så mycket National Geographic, enligt mig. Tror bilden är lite för abstrakt för dem. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s