Lite tråkig teknisk information…

(Självporträtt, 2008)

På grund av senaste dagarnas enorma spekulationer och ”bevis” som figurerat på Flashback/Fotosidan, känner jag mig tvungen att komma med lite teknisk information kring hur jag gör en bild klar innan den visas här i min blogg. Detta gäller i första hand bilden på berguv (se förra inlägget här i bloggen), som man nu tydligen har ”bevisat” är manipulerad. Bilden är givetvis INTE manipulerad, vilket jag även skrev i förra inlägget, oavsett vad nu dessa olika människor på Flashback/Fotosidan än skulle övertyga varandra.

Steg 1 – Jag fotograferar eller gör bilden på plats i naturen. Jag säger ”gör” vilket jag använt som begrepp under samtliga av mina år som naturfotograf. Vilket man givetvis också valt att häckla och mobba om i hela processen eller kampanjen mot mig det senaste året. Vilket jag givetvis fortsättningsvis kommer använda även i åren framöver. Jag fotograferar inte i RAW, det har jag aldrig gjort – utan jag fotograferar direkt i JPEG i högsta upplösning. Då jag nästan aldrig gör något med bilden efteråt så har jag kommit fram till detta. Jag är noggrann med exponering, komposition, färgnyanser/vitbalans mm. Så det finns egentligen knappt något för mig att göra i efterhand. Vitbalansen står oftast inställd i ”sol”; antingen jag fotograferar med Nikon, Pentax eller Samsung. Däremot går jag in i färgkaliberingen direkt i kameran för att få en grundinställning som passar mig, men också för att få de olika kamerorna att reagera ungefär lika. Detta gör det även enklare för mig att kunna kombinera med olika kameror under samma tillfälle, något som ger ungefär samma utgångsläge.

Steg 2 – När jag kommer hem går jag genom bilderna, tittar på dem, tar bort de bilder som inte är bra eller mindre bra. Detta gör jag i det utmärkta programmet ACDSee 10 Photo Manager, som fungerar som ett Utforskaren fast för tumnaglar. När jag rensat bort de mindre bra bilderna, skapar jag en ny bildmapp i arkivet namngiven efter bildernas datum. Mappen skapar jag som en undermapp under månad och sedan under år. Sedan klistrar jag in bilderna i denna mapp. Därefter markerar jag alla bildfilerna och döper om dem efter datum och fotograferingsordning, som exempelvis 121029-0001 på första bilden till exempelvis 121029-0124. I detta exempel kan man då också se att jag arkiverat 124 bilder från just detta datum. Allt detta gör jag alltså i ACDSee 10 Photo Manager.

Steg 3 – Därefter går jag genom bilderna från detta datum ännu en gång. Tittar genom och ser efter favoriter, eller om det är några av dessa bilder jag vill göra helt klar. Dessa bilder markerar jag sedan och kopierar till en helt annan mapp på en annan hårddisk, som heter FÄRDIGA BILDER. Under denna mapp finns liknande undermapper efter årtal och datum. De bilderna som jag valt ut, exempelvis fem bilder, öppnar jag sedan i Photoshop CS4. I Photoshop letar jag sedan efter damm som jag klonar bort, jag gör kanske lite enklare justeringar av nyanser/kontrast eller färgbalans – och sedan gör jag en eventuell beskäring. Det händer också att jag konverterar en färgbild till svartvitt, men oftast ställer jag in för svartvitt direkt i kameran. Märk väl; det finns många tillfällen då jag inte behöver klona bort damm, jag inte gör någon justering alls och gör heller ingen beskäring. Överlag har jag rätt lite att göra med mina bilder i efterhand i Photoshop, då jag försöker vara så noggrann som möjligt redan när jag fotograferar. När jag sedan anser mig vara klar med bilden ändrar jag längsta bildsida till 1500 pixlar och en upplösning på 1800 dpi. Sedan är bilden klar.

Steg 4 – Jag stänger sedan ner Photoshop och öppnar upp ACDSee igen och tittar på de färdiga bilderna från datumet. Eller så tittar jag på andra bilder från andra datum. Funderar kring vilka bilder jag ska visa fram i kommande blogginlägg. Dessa bilder markerar jag och sedan kopierar till en egen mapp på datorns huvuddisk under MINA BILDER som heter BLOGGEN. Här börjar jag med att döpa om filen, då jag har en egen numrering av bilderna i bloggen. Sedan öppnar jag upp den i Edit i ACDSee, ändrar sedan storleken på bilden till 600 pixlar, gör en enklare skärpning av bilden, eventuellt gör en enklare justering av kontrast (då bilden minskar rätt kraftigt i formatet) och sparar sedan ner bildfilen i Bitmapp. Detta för att rensa bort all exif ur bilden innan den publiceras på Internet. När bilden sedan ligger sparad i Bitmapp gör jag avslutningsvis en konvertering tllbaka till JPEG – och sedan är bilden klar för att publiceras på Internet.

Samtliga 1800 bilder som ligger på min blogg har gått genom denna process. Inga av de publicerade bilderna i bloggen är manipulerade i den form som menas på Flashback eller Fotosidan. Än en gång, jag sysslar inte med sådant – oavsett vilket mantra man än försöker sprida via dessa communities. Jag vill under inga omständigheter påstå att jag är duktig på den digitala processen, utan jag följer min väg som jag lärt mig efterhand genom åren som digital fotograf. Jag har inga direkta hemligheter som fotograf, jag har under alla år inte haft några problem att visa fram mina exponeringar för andra fotografer direkt på skärmen i kameran. Många har fått se ett flertal av mina bilder på det sättet, och jag har också haft fotografer som sett mig öppna upp bildfiler och sedan jobba klart dessa i Photoshop.

Jag lämnar nu denna diskussion, låter Flashback och Fotosidan få vara just vad det är, fortsätter med mitt. Och låter alla dessa människor få fortsätta att spekulera sig blåa i ansiktet. Det är nog så att det är just detta som ger innehåll i deras liv – att spekulera och sedan uppvigla varandra med en massa nya övertygelser. I mellantiden är jag fullt upptagen med mitt, med att fotografera, med att blogga, med att skriva – och sedan arbeta med kommande föreläsningar och workshops. Många förstår redan vad som sker och har skett, människor som kan läsa mellan raderna och sortera – människor som säger till mig att jag ska lämna skiten och titta framåt. Jag förstår att det är så jag måste göra; att inte låta människor som på olika sätt mår dåligt få påverka eller förstöra mitt skapande. Därför lämnar jag nu denna diskussion helt och hållet, och fortsätter med mitt.

Det är kanske meningen att samtliga bilder som jag publicerar ska visas högupplöst med fullständig exif, och sedan en detaljerad beskrivning exakt vad jag gjort i Photoshop. För att dessa människor ska fullkomligt få hänge sig åt sin granskande hobby. Det kommer däremot inte ske! Det är bilden och tankarna det handlar om, och som alltid är det viktiga. Med risk för att dessa människor inte får precis den näring de behöver, och istället måste hänge sig åt uppseendeväckande spekulationer. För märk väl; dessa människor har alltid rätt och jag har alltid fel! Eller?

”I don’t take pictures, I make them” – Ansel Adams

2 reaktioner på ”Lite tråkig teknisk information…

  1. Egentligen är det synd att du inte fotar i RAW, eller åtminstonde både och, för du förlorar väl lite kvalitet på jpeg bilden när du öppnar och stänger den i PS, oavsett om man bara gör mindre justeringar?

  2. Det har du helt rätt i Jimmy, därför gör jag absolut inget heller med orginalfilen. Utan jag kopierar den till en annan mapp innan jag börjar göra något. Ibland händer det att jag spar en fil ner i TIFF, för att inte förlora i kvalitet. Men den färdiga bilden är ju redan i ett mindre format än orginalfilen, så redan där har jag förlorat information. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s