Förhoppningsvis sista inlägget om all skit man fått/får utstå…

(Berguv, 2007)

Jag fick veta att min bild på berguv som jag publicerade i min blogg här (se även här ovan) har blivit ifrågasatt som manipulerad på Fotosidan av en kvinnlig medlem. Hon heter Helena Wiking. Detta fick mig att skicka följande meddelande till henne på Facebook: ”Vet inte vad du vill eller önskar… Men har fått tips om dina spekulationer på Fotosidan om min bild på berguv. Fortsätt för all del spekulera, den är givetvis INTE det minsta manipulerad. Förutom det jag erkänt redan förra hösten, så sysslar jag inte med sådant. Vet inte vad du är ute efter, så det får stå för dig. Tro sedan vad du vill, eller varför inte fortsätta att spekulera i samtliga av de 1800 bilder som ligger i bloggen redan. Du kommer givetvis få mycket uppmärksamhet, min blogg kommer få många besökare – men i slutändan så är det inte jag som kommer stå med skäggen i postlådan. Jag har faktiskt redan erkänt det jag gjort, för mer än ett år sedan!”

Kort därefter fick jag följande svar från henne: ”Hör inte av dig hit. Ta det på Fotosidan.”

Jag svarade då kort tillbaka till henne: ”Då får det vara så alltså. Är inte medlem på FS, och kommer inte bli det heller. Ok, då vet jag.”

Nu väljer hon däremot att skriva följande på Fotosidan: ”Jag har precis fått ett privat meddelande från Terje Hellesö angående min frågan om hans foto på hans blogg. Terje, ta inte kontakt med mig privat, all kommunikation sker här då detta är en öppen dialog! Du framstår som hotfull i ditt privata meddelande och jag uppskattar det inte! Jag vill enbart diskutera dina fotografier. Du är inte intressant i denna fråga. Skilj på detta. Jag är fotograf. Jag skriver här som fotograf, inte som privatperson. Mitt privatliv är privat. Jag vill enbart föra denna dialog i detta forum. Respektera detta! Jag lyfter en fråga om ditt fotografi, inte om dig. Jag förstår att du inte har det lätt men det är tyvärr din situation som du själv satt dig i. Jag känner med dig och jag hoppas att du kommer ut på andra sidan med bättre självinsikt och med mer respekt för dig själv och ditt arbete som fotograf.”

Undrar hur det kan bli såhär? Vart i mitt meddelande till henne var jag hotfull, och varför väljer hon att fortsätta diskutera på just Fotosidan, och inte med mig direkt? Undrar också när all denna skit ska få ett stopp? Och sedan undrar jag ju varför jag plötsligt ska respektera henne, enligt det hon skriver på Fotosidan. En respekt som jag under inga omständigheter upplever från henne mot mig. Varför citerade hon mig inte, utan gjorde en egen bedömning offentligt om hur jag hade skrivit till henne?

Ni kan läsa diskussionen på Fotosidan här. Viktigt: Om någon av er vill ge er in i diskussionen på Fotosidan, så var så snälla att försöka hålla en seriös nivå i kommentarerna. Ingen vinner på om det blir sandlådenivå. Tack!

Har även läst ett antal av de senaste inläggen i diskussionen och börjar egentligen undra. Dels hur man förtsätter analysera bilden som om den är manipulerad. Ser också i diskussionen hur vissa kan måla på och säga det mest otroliga om mig och tyckas vara sakliga, medan de som försvarar mig blir ifrågasatta även från redaktionen på Fotosidan. Suck, det är så otroligt så jag vet inte! Men det är väl så i all denna skit som finns om mig; att jag är en mycket sjuk människa, medan alla de som fortsätter hålla på är normala. Välkommen till omvända världen!

Och nej, bilden är inte manipulerad! Den är fotograferad sent i skymningen, genom mörk och diffus förgrund. Inget konstigt alls, egentligen!

Edit: Jag rekommenderar ALLA att läsa denna tråd på Fotosidan. Men diskussionen blir efterhand rätt märklig då redaktionen mycket flitigt tar bort inlägg som de anser är påhopp/personangrepp. Ett antal av de som stödjer mig har fått sina inlägg raderade. Läs däremot vilka inlägg som finns kvar och undras över vilka inlägg redaktionen INTE anser vara påhopp/personangrepp. Följande kommentar har lämnats i diskussionen och tycks tydligen INTE vara ett påhopp, då den inte raderats av redaktion: ”Terje har systematiskt under mycket lång tid manipulerat både bilder och människor, och han har fortsatt med det även efter avslöjandet om lodjuren, som visade sig bara vara toppen av ett isberg.”

17 reaktioner på ”Förhoppningsvis sista inlägget om all skit man fått/får utstå…

 1. jeg er nattfotograf og nå også time-lapse fotograf. Det er ikke så rent sjelden jeg opplever at folk spør hvordan det i det hele tatt var mulig å gjøre et opptak i én eksponering. Det hender også at folk ikke tror meg når jeg sier det er fotografert med lyskilder fra lommelykt og hodelykt. Noen genger føler jeg at jeg ikke blir trodd på at det er et fotografi, men at det er en manupulasjon.

  jeg har mange ganger måttet innta forsvarsposisjon og det liker jeg ikke i det hele tatt. Her er man ute i felten og jobber så svetten spruter i kalde og lange vinternetter og så er dét takken når man legger fotografiet ut for visning.

  Jeg har tenkt at det e ekstremt viktig å skrive om hvordan jeg utført opptaket og forklare hvordan farger og lyssetting henger sammen. Ofte er det vanskelig for folk å se at det er belyst med lommellykt, og da tror folk med en gang at det er noe som ikke stemmer med bilde. Derfor forsøker jeg å forklare hvordan jeg gikk frem under opptaket.

  Useriøse kommetarer og meninge vil jeg altid få på mine nattbilder, og jeg tror janteloven er en god kilde til dette. Sik er det å være nattfotograf Terje :-).

  Jeg vet hva du føler når det stilles spørsmål til det man gjør, så du er ikke alene der ute skal du vite :-). Stå på videre, jeg har fulgt deg i mange år og vil altid la meg inspirere av dine flotte fotografier.

  Hilsen Svenn Dvergastein
  Nattfotograf/Time-lapse Fotograf

 2. Men herregud! Förstår hon inte att hon ifrågasätter dig som fotograf och person?! Snacka om att ha en dubbel agenda, en där hon diskuterar ditt fotografi och en dold där hon ifrågasätter din trovärdighet som fotograf och person. Faktum är att hon hycklar om hon påstår att hon bara är intresserad av att diskutera/kritisera ett fotografi utan att erkänna att hon samtidigt ifrågasätter fotografen.
  Sedan undrar jag om hon är schizofren då hon skiljer på sig själv som fotograf och sig själv som privatperson. Har dessa två ”personer” olika åsikter i samma fråga. Skriver hon som fotograf saker hon som privatperson inte kan stå för?

  Undrar
  Anders

 3. Jag förstår det inte men det finns alltid personer som finner utlopp för sin egen inneboende olust genom att klanka på andra. Det är inget nytt – jag minns från min barndom på 40- 50talet vuxna individer som gick från stuga till stuga och pratade, rent ut sagt, skit om andra, som fann en tillfredssällelse i det. Då var det kaffeborden, nu är det Facebook och FS. Föremålen växlar men skitkastandet är evigt. Eller var det kärleken? En reflektion dock; en person som går genom livet utan att bli förtalad och utskälld är en person som skulle kunna gå i halvmeterdjup snö utan att lämna några spår.

 4. Tack Svenn, Anders, Wictoria, Peter och Lars Eric! 🙂
  Svenn: Jodu, dette kjenner jeg til. Under alle mine år som naturfotograf har man mødt disse spørsmålene. Om et bilde har blitt for bra, jag da må det være feil en eller annen plass… Alle mennesker utgår fra sine egne preferenser, og skulle disse ikke kunne gjøre det du klarer uten å fuske, jag da må jo du også ha fusket… 🙂
  Anders: Jag vet inte vad faktiskt! fick givetvis också en idiotkommentar här i bloggen som på en beställning. Även denna såg mig som aggresiv och hotfull. Och detta försöker man även mantra in i diskussionen på Fotosidan. Jag undrar varför det finns människor som ska förvrida, och i samma andetag föra fram budskapet att det är just mig det är fel på. Inte dessa som håller på. Mycket för att hon inte valde att citera mig, utan körde sin egen version av vad jag skrivit till henne – just det fick mig i första hand att skriva detta inlägg här och på Facebook. 🙂
  Wictoria: Just det ja… 😉
  Peter: Jag går vidare hela tiden, men jag känner emellan varven att jag också måste klargöra eller strama upp. Det finns månag människor därute som fullt ut tror på den offentliga bilden av mig, så även på Fotosidan, vilket i sin tur påverkar nästa inlägg och nästa inlägg. Allt flyttas fram hela tiden, med att sedan referera till tidigare spekulationer. Så småningom blir spekulationerna någon form av ”sanning”. 🙂
  Lars Eric: Har man inget eget att prata om som är tillräckligt intressant, då väljer man att ”informera” om någon annan – för att man själv då blir mer intressant att prata med. Inget nytt under solen, och detta är faktiskt också ett av människans mest primitiva drag. Jag förstår även din fina reflektion i slutet. Tack! 🙂

 5. Det er desverre slik at enkelte personer ikke klarer å gi slipp på ting. Skulle faktisk tro at de var personlig rammet av det Terje gjorde.
  Når det er sagt så tror jeg det er liten vits å prøve å diskutere dette på FS, de har allerede bestemt seg hvordan det skal være. Jeg har prøvd.
  Jeg tror personlig ikke at det er noe Terje kan gjøre for å stoppe disse som ennå holder på. Uansett hvor mange bilder eller år han hadde sagt han hadde jukset så ville de uansett holdt på. Det virker på meg som om at det er viktigere for dem å rakke ned på Terje enn å gå i seg selv å se hva det er de egentlig holder på med.

  ”De ser splinten i sin fars øye, men ikke bjelken i sitt eget”

 6. Jeg vet Håkon, og jeg har lest. Ser at du og Bosse til og med får en lite reprimande av red på Fotosidan og rekommenderes å bli mer saklige. Mens andre som skriver det mest utrolige om meg (om at jeg har manipulert bilder og mennesker i årevis og at vi bare har fått se toppen av isberget) – at disse menneskene er saklige… Vet ikke hvordan jeg skal kunne uttrykke noe fornuftig om dette, men jeg kan ikke slutte med å forundres over når man skal begynne å se hva som virkelig holder på. Det er så mange personlige påhopp i denne diskusjonen så man begynner virkelig å undre over de redaksjonelle ansvaret som Fotosidan egentlig har.

 7. Jag väljer att inte skriva så mycket om detta. Det är och förblir oförståeligt hur vissa människor kan fortsätta att älta samma skit vecka efter vecka, månad efter månad… Galenskap är vad det är!
  All kärlek till dig och Malin! Ni vet vart jag står i detta! ❤

 8. Undrar ibland om dom som letar fel i allt, kanske borde se om sitt hus och i detta fallet titta och utvärdera sina egna bilder… det är nog som vanligt att när man inte kan komma i närheten av bilder som finns på denna blogg så börjar man kasta skit till höger o vänster i ren desperation :)all vi andra vet att dina bilder är som vanligt helt underbara!

 9. Håkon: Ja, desverre blir det vanskelig å holde en seriøs nivå under slike omstendigheter.
  Tack Ninna, Martin och Thomas för era fina kommentarer! 🙂

 10. Hej!
  Fantastiska bilder! Men, pga det som hänt så förstår jag att personer reagerar.
  Du kommer att få fortsätta leva med att bli ifrågasatt som fotograf, vilket är fruktansvärt tråkigt, eftersom de fejkade bilderna inte kommer i närheten av det du visar här.
  Och du retade nog gallfeber på väldigt många människor när du inte erkände direkt.

  Om jag hade varit du hade jag efter varje bild publicerat orginalet oretuscherat. Även om den inte är manipulerad (kontrast, ljus, färgkorrigering, etc etc). Jag respekterar din konstnärliga frihet, men bara för att du ska slippa bli ifrågasatt hela tiden.

  Allt gott! Och lycka till!
  /ola

 11. Tack så mycket för din kommentar! 🙂

  Ja, visst är allt otroligt. Att sedan många reagerade efter att jag erkände för ungefär 14 månader sedan, det förstår jag också. Sedan handlar det ju också om hur man reagerar, hur man fortsätter, anklagar, sprider rykten mm. En saklig diskussion utan mängder av fulspel och personliga påhopp hade gjort det lättare.

  Sedan all den dolda agendan som fanns och som inom vissa grupperingar fortfarande finns, är det inga försvar mot. Jag erkände drygt en vecka efter att jag fick de första misstankarna mot mig. Kan ha varit 14 dagar, minns inte exakt men mer än så var det inte. Efter det var jag på sjukhus, och efter ett tag när jag kom hem igen så bad jag om förlåt offentligt i min blogg. Allt var naturligt nog kaos under första månaden efter erkännandet, men vad jag och familjen då utsattes för från alla håll var rena vansinnet.

  Vad jag då inte visste, var att det därefter skulle bli ännu värre. I detta finns det inget som kan försvaras. Jag lämnar inte fler detaljer här, då bloggen fortfarande är officiell – men fulspel var tyvärr bara förnamnet!

  Ifrågasätta eller undra över bilder kan jag förstå. Sedan handlar det ju givetvis om hur man gör det, inte sant?

  Idag efter 14 månader börjar man lyfta fram igen en ilska över att jag inte erkände direkt. Efter 14 månader ska detta aktualiseras, som jag bett om förlåt för. Och förklarat i olika media ett antal gånger. Det handlar då inte om annat än en vilja av att inte vilja lägga ner, utan ha något så man kan rättfärdiga att man fortsätter med kampanjen.

  Att lägga ut orginalen oretuscherade, det fallar på sin orimlighet. Så det kommer självfallet aldrig ske. Under första 3 månaderna lämnade jag ut möjligheten att personer kunde kontakta mig och få orginalfilerna granskade. Utan att vara anonyma givetvis. Inga ba om detta, utan valde att fortsätta spekulera istället. Det är klart att då skulle granskandet inte ge samma uppmärksamhet, och vara betydligt mindre dramatiskt.

  Det är bra att du respekterar min konstnärliga frihet, men att lägga ut orginalfilerna jämte de färdiga bilderna kommer givetvis inte ske. Sedan kan det väl också vara så att många av de bilder jag redan publicerat redan är orginalfilerna, dock i mindre format på 600 pixlar och utan exif. Eller?

  Många skulle om de kunde jämföra kanske inte se någon skillnad. Men för mig är inte detta viktigt. Jag sitter inte i en domstol; min blogg är verkligen inte en domstol med anonyma läsare som gillar att skicka idiotkommentarer ena stunden för att sedan få vara jury den andra stunden. Glöm det!

  Då får väl dessa personer fortsätta ifrågasätta istället. Eller så kanske de med tiden förstår att mycket var just spekulationer och hysteri. Kanske får man se en bildvisning av mig med antingen diabilder eller digitala bilder i större format så småningom.

  Eller höra mig prata på riktigt, istället för att hela tiden bilda sig en uppfattning om mig kring vad andra sprider för dynga om mig.

  Jag har under de senaste 14 månaderna haft mängder av goda människor och vänner runt mig som stöd. Jag har fått mängder av goda råd från dessa, och det är dessa råd jag lyssnar till. Jag har av otaliga fått rådet att gå vidare, att inte sluta fotografera, att fortsätta blogga, att fortsätta föreläsa och undervisa. Detta tänker jag göra. De människor som förföljer mig, attackerar, förlöjligar, kränker, motarbetar eller annat negativt – detta är människor som under inga omständigheter kommer få inflytande i mig och min verksamhet. Hur mycket de än skulle önska.

  Tack än en gång för din kommentar! 🙂

 12. Har hänt en del här sen jag var inne senast, många fina bilder.

  Orkar inte läsa vad de skriver på fotosidan så jag tar inte ställning till det. MEN jag kan inte se nåt konstigt med bilden, ser väl ut som vanligt skymnings ljus… Att de orkar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s