När elementen interagerar med varandra…

(Berguv, 2007)

Alla bilder är helheter, där de olika elementen interagerar med varandra. Antingen jag jobbar med landskap eller makro, fåglar eller däggdjur – så är bilden ett resultat av hur de olika detaljerna i bilden arbetar tillsammans. Det är så lätt att glömma detta; att exempelvis rådjuret eller korpen blir det som är bilden. Och inget annat, tyvärr. Eller så skänker man inte de andra elementen i bilden någon större tanke eller uppmärksamhet. Ett skarpt rådjur mitt i bild, med lagom diffus omgivning för att rådjuret ska bli tydligare. Eller så flyger korpen i ensam majestät mot den jämnblåa himlen, skarp och tydlig – men i övrigt säger inte bilden så mycket mer.

Titta på bilderna här; på berguven i sin torraka eller på gräsänderna som snabbt flyger iväg i snövädret. Var i bilden är berguven placerad? I mitten? Varför inte då? Finns det andra betydelsefulla element som interagerar med berguven? Titta diagonalt från berguven; finns det element som skapar balans i bildkompositionen? Och hur kan berguven ses så tydligt i bilden?

Titta även på bilden på gräsänderna. Trots den korta slutartiden (1/640 sek) så får man en rätt kraftig känsla av flykt och rörelse. Vad i bilden förstärker denna känsla, förutom de flygande gräsänderna då givetvis. Har dessa extraelement (kallas också för bimotiv) någon betydelse för hur vi upplever bilden? Titta även på färgerna i gräsänderna och sedan på färgerna i bakgrunden – ser ni några likheter?

(Gräsänder, 2007)

8 reaktioner på ”När elementen interagerar med varandra…

  1. Dette er nettopp det som er imponerende med mange av bildene dine Terje. Måten du får motivet til å stå frem, samtidig som miljøet blir en del av helheten og bygger opp under motivet. Denne måten å komponere bilder på er det ikke mange som behersker. Hubroen er i så måte et veldig bra eksempel.

  2. Takker så mye for disse fine ordene Børge! Jeg tror personlig at mange andre fotografer også jobber på denne måten, men jeg er meget takknemmelig for at du er oppmerksom på noe som er sentralt i min måte å skape bilder på. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s