Rykternas man…

(Björktrast, 2012)

Det är verkligen inte lätt att arbeta som naturfotograf… Antalet naturfotografer är ju rätt mycket större än den faktiska naturfotografiska marknaden. Därför är också de flesta naturfotografer naturligt nog amatörer, att arbeta som professionell naturfotograf är svårt och det kan kännas omöjligt att få in en tillräckligt hög inkomst att leva på. Jag vet vad jag talar om, då jag arbetat professionellt som naturfotograf sedan 1983. Första året som professionell hade jag inte mer än 5000 kronor i årsinkomst…

Under alla dessa år har jag också gått mina egna vägar; gjort bilder som jag hela tiden fått höra inte är tillräckligt säljbara – och där min bildstil varit både ”konstig” och ”flummig”. Skitsnacket från kollegor i naturfotomiljön har varit där under alla mina år som professionell. På den fria marknaden är ju alla medel tillåtna, och kan man inte konkurrera med bilder och kunskap – då gör man det med skitsnack. Tyvärr!

Genom alla år har breven och telefonsamtalen mellan olika naturfotografer varit både många och långa. Samtal som handlat om andra naturfotografer; ifrågasättanden, kritik och dråpliga situationer. För inte att tala om alla misstankar som figurerat om mer eller mindre alla framgångsrika naturfotografer. Man kan kalla mycket av detta för avundsjuka; men oftast har det varit för att starta olika lösa grupperingar där samtalsämnen har varit att kritisera och ifrågasätta naturfotografer utanför dessa grupperingar. För att få egna fördelar på marknaden.

Idag har vi Internet… Vilket givetvis fått hela detta beteendet att mer eller mindre explodera. Vi kritiserar och ifrågasätter. Vi skrattar åt andra, vi häcklar, vi förlöjligar. För att få egna karriärmässiga fördelar, men också för att stärka banden inom dessa mer eller mindre lösa grupperingar. Vi skickar mejl till varandra, vi bifogar bildfiler från andra fotografer som vi ifrågasätter, vi kommer med mer eller mindre abstrakta indikationer om andra fotografer. I allt detta börjar vi tycka illa om naturfotografer helt och hållet baserat på vad någon annan sagt, som kanske dessutom hört detta berättat från ännu någon annan… Vi lyssnar och bedömer naturfotografer på underlag av information lämnat i både tredje och fjärde hand… Vi tar avstånd från naturfotografer vi aldrig träffat i verkligheten, vi bedömer deras bilder utifrån vad andra har lämnat som information – och i värsta fall börjar vi hata vissa människor helt och hållet utan att ha träffat denna människan i verkligheten. Vi tror stenhårt på vad andra berättar, vad som skrivs i media, vad som står skrivet på olika ställen på Internet. Istället för att bilda en egen uppfattning.

Jag har själv råkat ut för detta i enorma proportioner bara under det senaste året, men det är inget nytt under solen för mig. Rykten har surrat om mig under hela min karriär, så jag måste tyvärr säga att jag är van och har blivit rätt luttrad med åren. Skillnaden under det senaste året är att ryktesfloran varit enorm, att jag blivit en offentlig person – och genom detta har det blivit legitimt att ifrågasätta mig som person och fotograf. Och genom detta kunna häckla, förlöjliga och mer eller mindre bygga upp en hel ”gärningsmannaprofil”.

Jag hade vänner som vände mig ryggen, jag hade vänner som såg en möjlighet till egna framgångar genom att ta avstånd från mig och jag hade vänner som tyckte det blev världens underhållning att skratta åt mig i mer eller mindre lösa grupperingar. Det som man inte kan kalla för annat än ”mobbningbeteende”. Vänner som jag idag är glad för har försvunnit ur mitt liv. Många av dessa visade sig ju inte vara ”riktiga vänner”, utan de såg enbart egna fördelar i umgänget med mig. Det man så träffande kan kalla för ”rövslickare”.

Men det finns även riktigt genuina människor också. Vänner som visade sig vara just riktiga vänner, som kunde förlåta mig för det jag gjorde – och som sedan funnits där hela tiden. För att stödja, då vänskapen faktiskt ju var på riktigt! Sedan har det också visat sig att det finns många människor där ute som kan sortera, som kan bilda sina egna uppfattningar – som inte tror på rykten och som även ser ”rakt genom” dessa personer som fortsätter hålla på med sitt mobbningsbeteende. Det finns olika arrangörer som fortsätter att boka mig, trots att de blir mejlbombade av allehanda anonyma personer – trots att de själva riskerar att bli offer för den enorma ryktesfloran. Det finns fortfarande olika i Sverige och utomlands som vill ha föreläsningar, gå på kurs, presentera mig, ge ut böcker och annat – då dessa personer helt och hållet skapat sina egna uppfattningar. Där det inte hjälper för kollegor att komma med hot eller olika indikationer om jag också ska finnas med, och där man då väljer att tacka nej till dessa kollegor.

Jag har erkänt vad jag gjorde, jag har bett om förlåt – och jag har bestämt mig för att fortsätta med mitt fotograferande. Jag är inte en sämre fotograf idag än jag var tidigare, jag är inte sämre på att undervisa eller föreläsa – och jag tror inte jag är sämre på att skriva heller. Något som ni kan bedöma själv med att läsa mina olika inlägg här i bloggen.

Bilden som jag illustrerar med här i inlägget visar en björktrast i flykt. Fotograferat nu på morgonen, med Pentax K20D och 65mm. Bländaren var 9 och slutartiden var 1/2000 sekund. Jag har inte klippt och klistrat, vilket jag inte sysslar med egentligen. Jag väljer att fotografera en bild som denna på riktigt, tycker det är en större utmaning och därför mer intressant att lyckas på riktigt. Jag vet att många tror mig på det jag säger, jag vet att det finns de som inte bryr sig och tycker att det inte har någon betydelse – och jag vet att det finns de som inte tror på detta. Och fortsätter sprida sina spekulationer, då rykten och smaskiga spekulationer är betydligt mer intressanta än vad sanningen är. Sanningen kan ju ofta vara mycket enkel, nästan på gränsen till tråkig.

Jag kan inte styra den enorma ryktesfloran, och jag har inte heller varken ork eller intresse för att kunna kontrollera den. Jag fortsätter helt enkelt med att vara den jag är – på riktigt. Sedan får andra göra sina egna bedömningar. Och det spelar absolut ingen roll om ni som fortsätter ifrågasätta mig och tycker det är roligt att mobba – och samtidigt besöker min blogg uppåt tjugo gånger dagligen för att leta efter minsta lilla grej för att ha något smaskigt att komma med till den egna grupperingen.

12 reaktioner på ”Rykternas man…

 1. Personligen tog det du hade gjort mig väldigt hårt. Det tar tid innan du återvunnit mitt förtroende och respekt igen men därifrån till att sprida rykten och mobba är steget långt för min del.Tyvärr är en förlåtande egenskap inte den mest framträdande hos människan. Jag kan bara hoppas att du kommer tillbaka helskinnad och som den naturfotograf jag innerst inne tror att du här.
  Bengt Christensen

 2. Jag vet så innerligt väl att många tog det hårt, vilket jag givetvis är mycket ledsen för. Men det enda jag kunde göra var att be om förlåt. Å andra sidan så tror jag inte det finns en människa som någon gång i livet inte gjort misstag. Och tro mig Bengt, jag har själv blivit rätt besviken på andra genom livet. Riktigt ordentligt! Särskilt när det man dessutom trodde var riktiga vänner, visade sig inte vara det. Att bli besviken är en sak, att bli sviken är så mycket värre.

  Det finns många framstående naturfotografer som gjort liknande genom åren, som det jag gjorde. Men det har inte tagit mig väldigt hårt, utan jag har alltid istället försökt hitta en bakomliggande orsak – och då givetvis förlåtit denna.

  Jag har egentligen alltid trott på bilder, på uttryck – och har alltid haft respekt för mina medmänniskor. Även dessa som gjort mig besviken, och jag kan också förlåta dessa människor som svikit mig. Åtminstone för min egen skull. Vi lever ju bara en gång, och livet är alldeles för kort för att lägga ned energi på sådant. Alla vinner ju i längden på att förstå och förlåta varandra.

  Helskinnad vet jag inte, det jag fått erfara bara under senaste året har tyvärr även påverkat hälsan. Inget livshotande vill jag tillägga, men jag kämpar vidare med det jag vigt mitt liv att göra. Jag fortsätter fotografera för min egen skull, av orsaker som är personliga – och fullkomligt helt befriade för karriär- eller positionstänk. Och jag tänker fortsätta att var utan spetsiga armbågar, tänker fortsätta med att få fördelar utan att prata skit om andra.

  Mina bilder finns där, vad jag gjort sedan jag började och framåt. Jag vet vad jag kan, men också vad jag inte kan. Mina begränsningar finns där som ett ständigt påminnande om vad jag behöver utveckla. Skulle jag idag känna att jag inte hade mer att lära, då skulle jag sluta tvärt.

  Stort tack för din fina och ärliga kommentar Bengt! 🙂

 3. Så bra skrivet Terje! Ja, du skriver bra, du fotar bra OCH du är en bra människa! Det du gjorde var däremot inte bra, men det vet du ju redan.

  Jag tänker fortsätta att finnas här och vara din vän. Mig slipper du inte, bara så du vet! 🙂

  En underbar bild från morgonen. Vilket ljus! Säger det igen; Så vackert vi bor! Styrkekramar till dig!

 4. Gjort är gjort!

  Om man lär sig av sina misstag så kan det ju vara något possitivt speciellt om man inte upprepar misstaget. Kan ju också vara något bra att man ser vilka man kan lita på när det blåser.

  Jag blev shockad för ett år sedan men det är ju ett år sedan nu och nu går vi vidare! Livet är för kort för att haka upp sig på småsaker.

  Jag skyller inte mina svårigheter att få ett regelbundet bildskapande på denna händelse, utan det är något som min livssituation är orsak till.

  Jag vet att du kommer vidare i din kariär som bildkonstär och lärare. Jag hoppas också att ekonomin ordnar upp sig.

  /Thomas

 5. Shit happens og gjort er gjort. Jeg kan ærlig talt ikke se at du har skadet noen andre enn deg selv, og det til gangs og viser det seg jo.
  Du har bedt om unnskyldning, så mye mer kan du nok ikke gjøre. De som ennå holder på kommer nok ikke til å gi seg uansett. Men jeg er ganske sikker på at mange av de kommer til å gå på en smell selv en vakker dag.
  At du er blitt en dårligere fotograf er bare tull, at du har vært en dårlig fotograf er og bare tull. At det finnes de som ikke liker din bildestil det er greit, men de kan likevel ikke si at du er en dårlig fotograf.

  Venner har du, og jeg er en venn du kommer til å slite med å bli kvitt. 🙂

 6. Björktasten: Ett otroligt drag på ljuset, kraftig morgonkänsla, gillar denna mycket!

  Mobbing: Har blivet otroligt mobbad av ornitologer, blev beskylld för att rövat en örnunge ur bo. Det motsvarar väl ungefär som att mörda sina egna barn, i alla fall när det gäller mig.

  Mitt enda och riktiga intresse här i livet har varit att vara i naturen, att eventuellt få en närkontakt med djur och kanske få en skaplig bild.

  Det är många år sen den mobbingen startade, men den knäckte mig fullständigt. Så jag har varit sjukpensionär i nästan lika många år som det inträffade.

  Har inte mycket ork som en vanlig medborgare, men kämpar för att få en bild då och då, ibland så blir det en skaplig bild. Då lever jag upp ett tag!

  Blev också kraftigt mobbad i skolan och det var ständigt varje dag under mina sex första år. Hela låg och mellanstadiet, så min mor och jag flyttade till en annan stad.

  Så nog vet jag hur ondskan i människor kan se ut, ser det som att vissa typer måste avreagera sig. Som att dom mår dåligt och vill flytta över det på andra, att på något sjukt sätt försöka bli av med något dom inte mår bra av.

 7. Visst blev jag både ledsen och besviken, då, för ett år sedan, men saker händer och att haka upp sig på sådant känns inte rätt för mig. Jag är övertygad om att många har gjort liknande tabbar men undgått upptäckt och därmed också undgått att bli så illa utsatta som du blivit. Ditt fotograferande och reflekterande följer jag gärna här i bloggen och jag är helt övertygad om att du har otroligt mycket kvar att göra både som fotograf och föreläsare.
  Att bli sviken av ”vänner” är ett hårt slag, men så är det, alla finns inte med på vår vandrig genom hela livet. Vissa följer oss en bit för att sedan ta en annan och ofta oväntad väg. Speciellt när något drastiskt inträffar.
  Fortsätt att inspirera, du är bra på det du gör!
  / maria

 8. Du ska veta att ditt sætt att se på foto o bildframstællan har betytt mycket før mig.
  Det blir allt bra i sista ænden… som dom sæger hærhemma
  ( Mina konstiga æ beror på att jag just nu ær i det hærlige landet Norge och jobbar)

 9. Jaja detta är nu utagerat för min del. Det har ältats nog om detta, har uttryckt min åsikt eller rättare sagt hur jag kände. Mänskligt att fela… nu lämnar vi det bakom oss, och blir visare av händelsen och ser frammåt istället (det var iof länge sedan, gickvidare) 🙂
  Det du uträttat före ditt olyckliga val och beslut kvarstår ju (otrolig fotograf över hela spektrumet, inspiratör, banbrytande och en otrolig bild bedömmare). Och det du uträttat efter och nu i denna stund, vis av erfarenheten är ju mer den rätta Terje 😉
  Men kan förstå att vissa saker ändrats…

  Hur som, det jag igentligen skulle skriva var om bilden och vilken härlig bild. Gillar ljuset, samt det varma mot det kalla, fågeln i fin siluett svävar likt en ängel mot himmlen. Njutbart!

  Christer K

 10. Hjärtligt tack för alla era fantastiska kommentarer! 🙂
  Ninna: Och du blir heller inte så lätt av med oss! Jo, vi bor riktigt fint, tycker även jag. 🙂
  Thomas: Tack för dina fina ord! 🙂
  Håkon: Jo, størst skade gjorde jeg jo mot meg selv. Og jeg har forstått at mange andre også har forstått dette. Slite å bli kvitt med deg? Hehe… Det finnes ikke for meg! 🙂
  Lars: Jag är mycket tacksam för att du delar med dig. Och det med mobbing och rykten har jag aldrig någonsin förstått. Att ha en medmänsklighet anser jag vara något av det viktigaste, och dessa människor som håller på tror jag saknar detta. Egentligen mår de som håller på sämre än de som blir utsatta – vad vi behöver komma till för insikt (egentligen hela samhället) är just att göra sina egna bedömningar och ta sig tid att förstå och lära känna medmänniskor utan att känna behövet att knäcka. Det finns personer i allt detta som är elaka också, och dessa personer kan man inte göra något åt – annat än att ingen lyssnar på dessa. Har gjort försök att prata med några av dessa, men insett att det inte är lönt. Tyvärr.
  Maria: Håller helt med dig! Och tyvärr är det så att några av de som skriker högst, själv har lik i garderoben. Det med att bli sviken av vänner är hårt, och för mig har det även handlat mycket om varför de gjorde som de gjorde – men jag har förstått att de problemen sitter inte hos mig. 🙂
  Kristina: Jag hoppas det blir bra i slutändan, och att flera förstår efterhand vad allt egentligen handlade om. Lycka till i Norge – och du behöver verkligen inte be om ursäkt för varken ø eller æ. 🙂
  Christer: Det känns skönt att läsa dina ord. Utagerat, javisst – men det finns människor där det inte är så. Men jag förstår allt bättre varför dessa personer fortsätter. Vissa saker har ändrats, särskilt inom vissa grupperingar i naturfotomiljön – där de flesta tydligen aldrig någonsin gjort några fel… Men miljön är ju större än så, och många nya människor har i allt detta upptäckt mig som fotograf – och förstår mer och mer vem jag är och har varit. Tack Christer för dina fina ord! 🙂

 11. Terje!
  Det var när jag var på väg in i hamn från en expedition uppe runt Svalbard förra året som jag fick information om det som då hänt dig! Pga av privata händelser under en längre tid och icke minst under denna expedition, var jag redan starkt mentalt ”destabiliserad”. När informationen om vad som då avslöjats kring dig nådde mig, blev sorgen och besvikelsen över detta i kombination med mina egna saker oerhört stor. Vi har ägnat många samtal åt ärlig naturfotografi, vi har hållit gemensamma workshops med detta som deltema, att visa vad som är möjligt att frambringa med en kamera. När informationen kommit om att DU hade manipulerat dina lobilder bl a, trodde jag det först inte. Jag hade vid flera tillfällen fått ta del av misstankar från andra om manipulation kring en del av dina bilder, men jag gick med kraft in och dementerade detta, Terje var den sista som skulle göra något sådant!!, sa jag.
  I bilder som inte har dokumentära syften kan man väl göra vad tusan man vill om man tycker det, men i bilder som HAR dokumentära ambitioner eller som kan tros vara dokumentära, blir det en annan sak.
  Det var därför jag blev så gruvligt besviken, jag kände mig själv gjord till åtlöje då jag så ihärdigt försvarat dig och att vi fört så många samtal kring det fotografiska hantverket. Då egen privat problematik, som var nära att kosta mitt eget liv, fått första prioritet, har ork och energi inte funnits att även engagera mig i din.

  Terje, här må ha förekommit svek från många håll, från dig mot andra, från andra mot dig, MEN någonstans måste livet gå vidare. Att förlåta är bara den starkes styrka – jag vill förlåta dig för det du gjorde och det du gjorde var inte värst för oss utan för dig själv. Precis som du skriver finns det alltid de som vill sko sig på andras olycka. Om man flyger lite högre upp i luften och betraktar allt det inträffade med ett större perspektiv, så måste det, utan att ta bort allvaret i det inträffade, rimligen finnas fa-an så mycket värre saker än att ha klistrat in stulna bilder och gjort dem till spektakulära och fantastiska egna alster. Att mörda, våldta och lemlästa tusentals människor i krig där all mänsklig sans och vett helt försvunnit, att behandla vår planet på det sätt vi gör med endast kvartalsekonomiskt tänkande, att kidnappa barn och ungdomar för att använda i trafficing, ja listan kan göras lång på saker som rimligen måste få dina handlingar att vara helt bagatellartade i den jämförelsen.

  Du har lärt dig något Terje, vi har alla lärt oss något. De som i egensyfte håller på med förtal och hetsjakt, kanske bör tiden och kraften användas bättre till att skapa bilder eller annat som på något vis kan bidra till en bättre värld?! Någonstans måste denna tråkiga historia där många på olika sätt känt sig svikta och kränkta få ett slut. Vi får alla ta lärdom på ett vist sätt och försöka se till att vi gör vårt bästa för att liknande saker inte sker igen.

  Mvh/Erik

 12. Hej Erik,
  jo jag vet att ni var på Svalbard. Försökte ju få tag i er mitt i allt och fick ju sedan sms från dig som jag svarade på. Dina privata problem känner jag ju till, vi pratade ju om dessa på telefon förra sommaren. Vill inte skriva mer om dessa här, då bloggen fortfarande är officiell. Men jag fanns där som stöd för dig.

  Alla våra samtal om ärlig naturfotografi minns jag så väl, och vi är nog överens om det mesta. Då, men även nu. Jag har inte ändrat min syn på fotografi och var jag själv står. Där är jag den samma. Andra får givetvis som alltid göra vad de själv vill, men jag väljer ju själv vad jag gör i mitt eget fotograferande. Där är jag den samma.

  Det finns mycket rykten i allt detta, och det fanns många rykten även tidigare. Det är otroligt så många rykten som finns i fotomiljön – och jag tror nog att jag direkt kan säga att 99 procent av dessa är inget annat än rykten. Både kring mig och mitt fotograferande, som kring andra fotografer och deras fotograferande. Jag har själv i alla år försvarat andra fotografer kring rykten jag själv fått höra, ser inget konstigt i det alls. Oftast har jag vetat vad som varit det rätta, men det har också hänt att jag försvarat fotografer där jag hade fel. Men så är det, jag tänker inte bli en övermisstänksam fotograf till andra fotografer, och jag tänker fortsätta att inte påverkas av rykten.

  Det kostar mig inget att försvara mina vänner, och jag finns alltid kvar där för mina vänner. Även vänner som begått misstag; för när man sätter sig ned och tittar noga så har egentligen ALLA gjort misstag i olika former. Den stora frågan är hur man låter detta påverka mina egna känslor. Sviken och besviken har jag blivit många gånger, och jag kommer säkerligen bli det många gånger till i åren framöver. Men vi är ju alla människor, och så länge vi inte börjar misshandla varandra eller börjar prata skit om varandra – så kommer det att fungera alldeles utmärkt framöver med mina vänner.

  Jag hade många goda vänner som fanns där för mig när jag erkände och sedan redovisade vad jag gjort. Utan dessa som såg mitt människovärde och den vännen jag var och är – då hade jag inte funnits idag. Så enkelt är det.

  Livet går självklart vidare. Jag fotograferar mer än någonsin och bloggar regelbundet. Ser det som ren terapi och för att utveckla mig själv som människa och som fotograf. Jag ser fram emot ett flertal föreläsningar framöver, olika intressanta fotokurser, ett antal bokprojekt – men inte minst glädjen av att ha så mycket stöd som jag har. Människor som kan sortera mellan alla rykten, som vet vem jag är, som erkänt ett misstag och gått vidare.

  Jag har lärt mig mycket i allt detta. Särskilt detta att jag också kunde begå misstag här i livet (även om det visade sig bli världens uppmärksamhet), vad riktig god vänskap innebär, mina värden som människa (inte enbart fotograf) – och inte minst att kunna kontrollera stress och press betydligt bättre än vad jag gjorde.

  Jag sitter idag med åkommor efter detta; hälsan är inte återställd. Men jag lever, jag fotograferar och skriver, jag undervisar och föreläser – och om inte alltför lång tid borde jag vara tillbaka i hundraprocentigt skick. Något annat finns inte för mig.

  Jag har mycket att bevisa efter allt detta; särskilt då flera personer spridit en helt annan bild av mig offentligt än det som stämmer överens med mig. Många tror sig veta, men flera kommer förstå den sanna bilden av mig framöver. Det gäller bara att jag fortsätter vara mig själv, står för mina etiska grundprinciper (som inte ändrats) och berättar om mitt liv och fotograferande.

  Det kommer bli många: ”vänta nu, det stämde inte med vad jag trodde”-reaktioner framöver som enbart kommer bli en allt större svårighet för skitsnackarna och ryktesspridarna att bortförklara.

  Uppskattar ditt inlägg Erik och hoppas allt blir bättre även för dig. Tack för ditt inlägg! 🙂

  mvh Terje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s