Flummiga esteter…

(Världens sju underverk, 2006)

Det hinner aldrig bli långtråkigt inom politiken här i Sverige… Alltid ska det komma nya reformer, ibland undrar man om inte förnyelsen är viktigare än logiken. Som att estetiska ämnen i skolan i framtiden bör prioriteras lägre. Jag undrar hur man tänker inom regeringen, vilken framtid man önskar sig? En framtid utan teater och film, utan bild och foto, utan litteratur och musik – en framtid utan människor som med estetisk utbildning i grunden ska kunna förbättra sin förmåga att uttrycka sig i skapande och estetiska former.

Kanske tänker sig regeringen att framtidens estetiska skapare är amatörer och har det som hobby. Inga yrkesutövare, utan en framtid med enbart människor som har ”riktiga jobb” – och därför har mindre tid att utveckla sitt skapande. Vi fotograferar, skriver, skådespelar, sjunger och dansar på vår fritid. Som ren underhållning, kanske för att undvika att riskera att dessa estetiska utövare har tid att bli för kritiska eller träffsäkra i sin konst och i sitt skapande.

Det är väl bättre med ett samhälle där alla håller tyst, sköter sitt arbete – och inte har för mycket tid att protestera. Där de estetiska ämnen har möjlighet för att utveckla tänkande i nyanser och perspektiv, där man har möjlighet att kunna uttrycka något som den ”klassiska utbildningen” inte ger utrymme för, det ska man nu prioritera bort…

Man kanske inte vill riskera en framtid med ett svenskt Pussy Riot?

Frågan är vad vi ska kunna läsa i framtiden; vilka bilder vi ska titta på, vilken musik vi ska lyssna till, vilka filmer eller teaterstycken vi ska få uppleva…

Att våra estetiska ämnen i skolorna blir allt mer populära, vad kan det egentligen bero på? Det har aldrig någonsin funnits så många fotografer som idag. Vår förmåga att kunna läsa och tolka den fotografiska bilden har aldrig varit bättre. Vill därför ställa några frågor direkt till regeringen: Är detta verkligen något negativt? Är det inte bättre att se det positiva i denna utveckling, för att se vad detta kan utvecklas till. Och hur detta kan utvecklas på bästa möjliga sätt?

Det är väl bättre att utveckla utbildningen inom de estetiska ämnen i skolan, än att avveckla. Jag har faktiskt jobbat rätt mycket med estetisk utbildning genom åren och vet så innerligt väl att det behövs ordentliga förbättringar, särskilt inom bild och foto. Många fotoutbildningar kunde haft en betydligt högre nivå än idag – men det är kanske just detta regeringen vill undvika?

(Tack till Lars Lindström för en mycket träffsäker krönika i gårdagens Expressen. Ni kan läsa den här.)

5 reaktioner på ”Flummiga esteter…

 1. Det där med att förminska och skilja ur kulturarbetare har pågått sen Astrid Lindgren och pomperipossabrevet som stjälpte regeringen på den tiden.

  Vi kan ju inte ha för kritiska röster i samhället. Se bara på litteraturen, var finns dom kritiska författarna? Nä, dom vågar inte skriva något annat än deckare och sex in the city böcker.

 2. My bra skrivet Terje! Och mycket tänkvärt!

  Regeringen kanske vill dra in alla kulturella bidrag och utbildningar (som du skriver Terje) så att ingen ska kunna ha estetiska yrken utan alla ska vara en slavarbetande massa som lätt ska kunna kuvas och inte offentligt kan uttrycka kritik.
  Eller kommer vi i framtiden att få se reklamfinansierad konst? Hua hemska tanke! ”Detta fotografi sponsrades av jägarförbundet”, eller ”detta konstverk sponsrades av Nestlé”. Hur fri är konsten då?

 3. Tack Jörgen och Anders! 🙂
  Jörgen: De finns, de kritiska rösterna, men de är inte många – och får definitivt inte den uppmärksamhet de förtjänar. 🙂
  Anders: Allt är idag politik och ekonomi. På gott och ont. De som har mycket pengar vill ha ännu mer. De som inte har några pengar vill ha pengar för att överleva. Pengar ger frihet och makt. Den konst som är intressant är den som genererar pengar eller uppmärksamhet. Och uppmärksamhet ger i sin tur möjlighet till pengar. Så länge makten sitter hos de med pengar, så kommer konsten aldrig bli riktigt fri. Antingen vi lever i en demokrati eller diktatur. Antingen det handlar om kommunism eller kapitalism. Det vi behöver är idealister med mycket pengar – och tyvärr är dessa alldeles för få, om de överhuvudtaget existerar. 🙂

 4. Hej Terje,
  Jag läser din blogg med jämna mellanrum och uppskattar dina tankar och din brinnande passion för fotografi, däremot har jag aldrig kommenterat något Du skrivit, förrän nu.

  Under åren 1994 och 1995 hade jag dig som lärare i fotografi på en grundskola i Ängelholm. Det var ett tillvalsämne som man säkert hade på experiment. Jag valde att gå två terminer med dig…
  Idag är jag porträttfotograf med eget företag och mitt liv är både spännande och stimulerande.
  Jag kunde varit något helt annat, men ett frö i grundskolan har gett mig en helt annan framtid.
  Du startade en reaktion i mig och det är i skolan som tankarna frodas bäst.
  Många negativ finns kvar sedan den tiden och jag minns dig som retorisk och ambitiös – en plattform för resten av mitt liv.

  Visst har jag flackat runt i livet lite, men jag har alltid vetat att glädjen finns när jag får skapa bilder.

  Tack Terje och tack till kommunpolitiker som för stunden beviljade en fotokurs på en liten grundskola i Ängelholm för en herrans massa år sedan!
  Livet är kort!

  /Henrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s