Djur i sin miljö…

(Älgtjur, 2010)

(Räv, 2009)

(Fälthare, 2008)

(Storlom, 2008)

(Råget, 2009)

Djur måste verkligen inte vara stora och nära i bilderna. Bilderna måste verkligen inte enbart vara i färg. Genom alla år har jag haft en förkärlek för miljöbilder på djur, och jag älskar det svartvita. Visar därför en serie på fem olika djur i svartvitt där miljön är en viktig del av bilden..

Älgtjuren är från Mullsjöskogarna, 4 december 2010. Pentax K7 och 48mm. Räven är också från Mullsjöskogarna, 13 november 2009. Pentax K7 och 18mm. Fältharen är också från Mullsjöskogarna, 22 juni 2008. Nikon D200 och 400mm. Storlommen är från Iljungen i Hälsingland, 3 augusti 2008. Nikon D200 och 400mm. Rågeten är från Skog i Hälsingland, 14 juli 2009.

9 reaktioner på ”Djur i sin miljö…

 1. Helt enig med deg Terje. Det er så mange som vil at dyrene/fuglene skal fylle mest mulig av billedruten istedet for å vise dem i miljø.
  Svarthvitt er og spennende. Av disse velger jeg haren, man trenger vel ikke alltid se ansiktet 🙂

 2. Gillar verkligen dom här bilderna!

  Det svåra med en bra natur (djur) bild är väl ändå att få till en fin miljö, som en bra naturbild utan djur, men med ett djur i den bilden.

  Mycket bra bilder på djur i miljö, men det där med svartvit, har jag lagt bakom mig för länge sen. När det gäller naturbilder så utelämnar man för mycket av naturkänslan, blir mera en mer abstrakt bild, en dimension fattigare bild.

  Så ser jag på svart vitt i naturbilder.

  Det vore trevligt att se dom här bilderna i färg, misstänker att bilderna är tagna i färgläget och du slipper köra den tidsödande Nikon-skannern, för bilderna är digitala från början. Men det är klart, mycket jobb blir det i alla fall. Men det vore trevligt att få se svart-vitt vs färg!?

 3. Tack Børge, Lars, Jan-Olov och Tony! 🙂
  Lars: Jag förstår dig, og har även hört detta från andra. Själv höll jag på mycket med svartvitt och mörkrum tidigare, och fortfarande känner jag motstånd mot att krypa in i det klassiska mörkrummet igen. Men jag jobbar gärna i svartvitt digitalt, antingen med att ställa in svartvitt direkt i kameran eller med att skanna in svartvita negativ. Älgtjuren finns även i färg, men de andra finns enbart i svartvitt. I de flesta fall jobbar jag i svartvitt direkt i kameran. Kanske gör jag ett inlägg framöver där jag visar svartvitt och färg på samma motiv, vi får se. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s