Falsk och ihålig…

(Sångsvan, 1993)

Att vara bildskapare och ständigt gå runt med en ihålig känsla kan inte vara bra i längden. En ihålig känsla som oftast kommer genom oärlighet och falskhet. Jag vet! Jag har också varit oärlig, och i likhet med alla andra människor så gjorde jag också ett misstag. Genom att ljuga och vara oärlig, genom att påstå att några av mina bilder var äkta, utan att vara det. Ett misstag som jag givetvis ångrar, men som jag å andra sidan inte kan göra ogjort. Hur mycket jag än skulle önska det, att kunna skruva tillbaka klockan – för att sedan inte göra det jag gjorde.

Alla människor gör misstag här i livet, men det är inte alla som lämnas ut till spott och spä för hela världen. Att bara sedan måste acceptera att bli häcklad, mobbad eller ständigt ifrågasatt. Jag vet detta också, tyvärr!

Fast jag har även lärt mig en viktig sak i allt detta; hur fruktansvärt olika man kan välja att hantera det jag gjorde. Många blev besvikna och kände sig lurade, naturligt nog. Något jag inte har några som helst svårigheter med att förstå. Mot alla dessa har jag lämnat ett offentligt förlåt, dels här i bloggen men också i olika media. Jag har även bett om förlåt direkt till familj och nära vänner. Många har förlåtit mig idag, antingen direkt till mig eller genom olika offentliga uttalanden. Alla människor kan göra misstag, och nu hade även jag gjort ett sådant.

Men, efter en tid långt nere i den djupaste dalgång bestämde jag mig för att resa mig igen. Att komma tillbaka, att fortsätta fotografera – och att utveckla mitt fotograferande, mitt skrivande och mitt föreläsande. Med all ny erfarenhet som detta gett mig på ett personligt plan kommer det även utveckla min förmåga att undervisa i bild och foto. Även jag har nu tvingats se mörkret i konstnärssjälen, fullkomligt helt och hållet – och då genom ett ordentligt magplask!

Men nu med facit i hand, så måste jag säga att jag upptäckt nya sidor av mig som enbart kan vara utvecklande för mig som fotograf och konstnär.

(Tjäder, 2005)

Den ihåliga känslan som min oärlighet gav mig kan jag arbeta bort helt, och det är hur skönt som helst att bli av med den. Min ihåliga känsla var helt kopplad till min oärlighet. Vad jag däremot aldrig varit, och heller aldrig kommer bli någon gång, så är det att bli en falsk människa. Den ihålighet som falskheten ger, den kommer jag inte kunna känna. Tack och lov! Jag kan aldrig bli en falsk människa; en sådan som bara låtsas vara trevlig och tillmötesgående mot andra. Jag är en människa som är på riktigt! Jag skulle aldrig kunna säga något jag egentligen inte känner, jag skulle aldrig kunna le mot en annan människa – för att sedan tänka en massa negativa tankar om den människan. Jag skulle aldrig vända ryggen till en vän, jag skulle aldrig prata skit om någon annan för att få egna fördelar. Är det något jag inte gillar hos en vän, då tar jag det alltid direkt med vännen – ansikte mot ansikte. Jag skulle definitivt aldrig välja att gå ut offentligt och beklaga mig om en vän, och människor som pratar skit om mina vänner – dessa människor vill jag inte ha med att göra!

Jag skulle definitivt heller aldrig välja att anonymt häckla eller mobba någon annan människa. Jag skulle egentligen aldrig någonsin häckla eller mobba någon annan människa, det är bland det lägsta man kan göra! Mitt sätt att se det. Att förlöjliga någon annan individ med namn, det är långt under min värdighet. När jag kritiserar eller provocerar är det alltid kring en sakfråga, inte mot särskilda namngivna personer. Ni som känner mig sedan lång tid, eller som följt min blogg under flera år (även innan) – ni vet detta.

Jag väljer alltid att stödja mina vänner, och detta har alltid varit en självklarhet för mig! Jag tvekar aldrig! Och jag finns alltid där för att visa mitt deltagande. Ni som är mina vänner, ni vet redan detta.

Jag har heller inga spetsiga armbågar och går över lik för att få egen framgång. På det området är jag en usel karriärmänniska. Dessutom skulle det ge mig en ny ihålig känsla som skulle påverka mig negativt som människa – och som fotograf och konstnär. Och den människan, fotografen eller konstnären vill jag under inga omständigheter bli.

Jag har idag flera riktigt goda vänner än jag någonsin haft under mitt liv – och den rikedomen vill jag definitivt inte vara utan! Varken som människa, fotograf eller konstnär.

(Vitsippor, 2012)

10 reaktioner på ”Falsk och ihålig…

 1. Hallo Terje
  Veldig bra skrevet!!! Konsentrer deg om fotograferingen og skrivingen. La alle negative tanker fare.
  Man lærer av sine feil selv om Langbein engang sa… Hvis man lærer av sine feil, så skulle jeg snart være verdens klokeste mann :o)
  Stå på!

 2. Hej
  Känner inte dig personligen, men har varit vän med Malin på facebook ett längre tag och följt henne.
  Jag måste bara få säga att jag tycker du är oerhört stark!
  Kom tillbaka…..du är en fantastisk fotograf och i alla fall jag vill njuta av dina bilder.
  Kram marianne

 3. Det är något jag definitivt kan intyga. Både Terje och Malin är RIKTIGA vänner! Det märkte jag senast när jag blev akut sjuk. Nej Terje, en falsk människa är du definitivt inte. Du gjorde ett misstag och som offentlig person blev detta misstag oerhört stort och fick konsekvenser man inte ens skulle kunnat drömma om, men som du skriver…du HAR bett om förlåtelse och som din vän så tycker jag inte det finns mer att säga om det! Du är en bra människa! Trevlig, rolig och omtänksam (även om det tar emot att erkänna det..ha ha ha)!

  Ses i em! 😀

 4. Noen ganger i livet blir det slik vi ikke hadde tenkt oss. Vi blir på en eller annen snål måte ledet inn på en vei vi ikke vil gå. Likevel fullfører vi veien, selv om vi vet at vi går på trynet. Det er helt greit! Det er menneskelig å feile, og det er til og med lov til det.
  Ingen vil gjøre slike ting som leder til ukomfortable situasjoner. Ærligheten ligger i bakgrunnen og forteller oss det.
  Vi har alle gjort ting vi ikke skulle gjort. Det finnes ikke noe ”burde” og ”skulle”. Vi tok et valg og styrte ut fra det. Helt greit! Vi gikk på magen i vannet med et brak. Du gjorde feil, jeg har gjort feil, alle andre har gjort feil. De som sier noe annet lyver så det renner!
  Men ærligheten din er større enn uærligheten din, Terje! Og det er flott at du velger å komme deg videre i livet med det du setter mest pris på. Du er en meget dyktig fotograf og en meget dyktig skribent og forfatter. Glem aldri det, Terje! Og du har gode venner som støtter deg i arbeidet, glem aldri det heller!

 5. Tack Tom, Jorma, Marianne, Ninna, Håkon, Svein och Lollo! Jag blir mycket rörd över att läsa era fantastiska kommentarer! 🙂

 6. Det er smertefullt å se sine egne feil og mangler i perspektivet av tidens gang. Dog lærer man også å se nye og positive sider ved en selv som man hadde glemt var der.

  En av de store gledene i livet er følelsen av fornyelse ved erkjennelse av ny kunnskap om seg selv. Det som leder til noe godt for en selv og de man har rundt seg. Gleden av å føle at man er til nytte og inspirasjon for kjente og ukjente mennesker.

  Erfaringen du fikk Terje, har du tatt inn over deg på en fortreffelig og voksen måte. Slik jeg kjenner deg gjennom internett og alle dine viktige oppgaver som proff fotograf og kunstner, vet jeg at du vil omsette dette til noe nyttig og godt for oss alle.

  Gleder meg til å følge dine arbeider videre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s