Det finns inte två lika solnedgångar…

(Solnedgång i Mullsjö, 2008)

(Solnedgång vid Kaland, 1985)

(Solnedgång på Hallands Väderö, 1999)

(Solnedgång vid Norrviken 1, 1985)

(Solnedgång vid Norrviken 2, 1988)

En gång i tiden var motståndet mot solnedgångsbilder så stort att de förbjöds i olika fototävlingar… Det ansågs allmänt att det inte fanns något tråkigare än just solnedgångsbilder. Nåja, jag förstod aldrig detta.

Under hela min fotografiska karriär återkommer jag ofta till solnedgången, och jag vill påstå att det inte finns två solnedgångar som är lika! Att ständigt upprepa sig är svårt, för inte att säga omöjligt. Om en fotograf ständigt upprepar sig med lika tråkiga och omotiverat likriktade bilder, så är det definitivt inte solnedgångens fel!

Visar fem solnedgångsbilder av helt olika karaktär. Solnedgången från Mullsjö är från juli 2008. Har använde jag Samsung Pro 815 och 28mm. Jag andades på linsen för effektens skull och hade med några dekorativa grenar från en pil som passande förgrund. Solnedgången vid Kaland utanför Bergen i Norge visar även en seglande kungsörn. Här använde jag Nikon F3 och 300mm. Filmen var Kodachrome 25. Solnedgången på Hallands Väderö i Skåne är egentligen mer en bild på en skogshare. Men fotograferat precis vid solnedgången, och den skarpa kvällssolen är precis utanför bildens överkant. Här använde jag Nikon F5 och 400mm. Filmen var Ektachrome 100 VS. Den första solnedgångsbilden från Norrviken utanför Båstad i Skåne visar två fiskmåsar som sitter och tar livet med ro på sin favoritsten, precis när en strandskata kommer på visit. Kameran var Nikon F3 och brännvidden 400mm. Filmen var Kodachrome 64. Den andra solnedgångsbilden från Norrviken gjorde jag med Nikon F3 och 270mm. Bländaren var 64 och slutartiden runt 10-15 sekunder. Filmen var Kodachrome 25 och ett avtonat gråfilter över himlen och den lilla röda solen.

Oavsett vad andra tycker om solnedgångsbilder så kommer jag givetvis fortsätta. Senast igår blev det ett antal nya sådana…

 

2 reaktioner på ”Det finns inte två lika solnedgångar…

  1. Solnedgångar (och uppgångar)har alltid fascinerat mig och kommer så fortsätta göra. Ingen är den andre lik, men varje en innehar sin egen skönhet, sina färger och sitt ljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s