Bildkommentaren – ”Simmande råbock” av Christian Nilsson

(Simmande råbock, foto: Christian Nilsson)

Efter ett längre uppehåll på tre månader är jag tillbaka med ”Bildkommentaren”. Jag har under sommaren fokuserat rätt mycket på det egna fotograferandet, men nu är jag alltså tillbaka. Fortfarande har jag ett antal inlämnade bilder till Bildkommentaren, men är ni intresserade att få de egna bilderna kommenterade så är det bara att skicka in bidrag (se under).

Denna gång får vi se ett unikt djurmöte från Christian Nilsson. Om ni klickar på denna länk kan ni läsa den spännande berättelsen kring denna unika rådjursbild.

Rådjur har jag själv fotograferat rätt mycket genom åren; det blev många analoga rådjursbilder under de femton åren jag bodde i Skåne, sedan har det blivit rätt många digitala bilder från åren i Hälsingland och inte minst också under senare år här i Mullsjöskogarna. Det har även blivit rätt många rådjursbilder hemma i Norge, i Värmland, i Blekinge och i Småland. Idag är det faktiskt rådjuret som jag har i särklass flest bilder på i däggdjursarkivet. Hur många gånger jag totalt sett rådjur ut i naturen vet jag däremot inte, men såpass kan jag säga att jag ännu inte fått uppleva ett simmande rådjur. Och särskilt inte en fin råbock, simmande med ett underbart fjällandskap som fond!

Denna bild fångar uppmärksamheten i första hand genom att visa något unikt, något de flesta av oss inte fått se eller uppleva. Men bilden är även så mycket mer. Just det vackra fjällandskapet i fonden höjer bilden ännu några snäpp. Att sjön dessutom är spegelblank och vi får se en fantastisk spegelbild gör bilden ännu bättre!

Läser Christians fascinerande berättelse om händelsen. Uppmärksammar att han har respekt för råbocken och inte vill stressa den. Bara det är värd hur många poäng som helst! Jag tror många fotografer i samma läge hade lockats av att försöka komma så nära som möjligt, vilket inte hade varit bra för råbocken. Just att den valde att simma över den stora och djupa sjön. Även jag undrar över detta, i likhet med Christian i hans berättelse. Simmande råbocken från ett lodjur kanske?

Frågan kommer för alltid vara obesvarad; det sker ju rätt ofta något fascinerande i naturen som man inte får några svar på. Kanske är det just detta som också är något av det mest fascinerande med naturen; alla de obesvarade frågorna.

Jag gillar verkligen bilden av många olika orsaker. Givetvis fascineras jag av det unika i situationen och att jag har fotografens egen berättelse. Men det är också en oerhört vacker och visuellt tilltalande bild. Genom det speglblanka vattnet, fjällen i bakgrunden och råbockens spegelbild. Sedan har bilden ett lugnt bildformat, på gränsen mot kvadratiskt. Det finns en större ren och tom bildyta i underkant som effektfullt leder blicken mot bildens mer aktiva detaljer.

Bilden har också en händelseriktning, det finns mer yta framför råbocken än bakom. Och diagonalt mot bakgrunden till vänster finns också de mest markerade snöklädda fjälltopparna. Horisonten är rak, vilket också förstärker lugnet i bilden. Sedan kan jag inte låta bli att fastna i den uppspärrade blicken hos råbocken. Undrar vad den tänker på?

Bilden har lugna och vilsamma färger. Det svagt ljusblå och det gröna i skogen – och sedan den försiktigt varma i råbocken. Värmen som ju symboliserar livet.

Det är däremot svårt att titta på bilden utan att reagera på hemsidesadressen som ligger direkt över råbocken. Kanske inte så lyckat om man verkligen vill njuta av bilden fullt ut. Däremot förstår jag tyvärr också varför den finns där. Det finns väl ingenstans där man stjäler eller lånar bilder (utan att betala) så ofta som just på Internet. Själv har jag tyvärr råkat ut för detta, bara under senaste året har drygt 300 av mina bilder publicerats på olika ställen på Internet utan mitt tillstånd. Jag har räknat ut att jag kan börja skicka iväg fakturor på mer än en halv miljon kronor!

Så jag tänker inte kritisera Christian för att han har hemsidesadressen just rakt över råbocken. Jag förstår honom!

Tack Christian för att du ville visa fram denna unika bild på den simmande råbocken. Jag gillar verkligen bilden och vill avsluta med att säga ett riktigt stort grattis till en fotografisk fullträff!

________________________________________________________________________________________________

BILDKOMMENTAREN
Ni läsare kan när som helst skicka in en av era bilder för att få mina kommentarer. Ni skickar då in en bildfil över mejl till terje.helleso@gmail.com, och glöm inte att märka mejlet med ”Bildkommentaren”. Bilden ska vara i jpeg med längsta bildsida 600 pixlar, motivet spelar ingen roll. Naturbild eller inte. Ni lämnar med en liten berättelse om bilden med en bildtitel till bilden. Enbart 1 bild kan ni skicka in, ni kan först skicka in nästa bild när er bild har blivit kommenterad. Ni får heller inte vara anonyma! Har ni en egen blogg eller hemsida, glöm inte att lämna även denna i mejlet så länkar jag vidare när bilden publiceras och kommenteras.

Jag kommer med jämna mellanrum presentera en av dessa inlämnade bilder, och lämnar sedan en lång och omfattande kommentar till bilden. Har ni frågor om er bild kan ni lämna dessa i berättelsen till bilden, så kommer jag göra så gott jag kan med att besvara dessa frågor. Välkomna att skicka en bild över mejl från och med idag.

Nästa gång kommenterar jag en bild från Wictoria Boije.

4 reaktioner på ”Bildkommentaren – ”Simmande råbock” av Christian Nilsson

 1. Ja texten i bilden skämmer hela bilden! Är man så rädd att någon skall ladda ned bilden kanske man inte ska publicera den på internet över huvud taget.

  Jag är av den åsikten att texter i bild är ett jädra otyg och hindrar betraktaren från att njuta av en fin bild fullt ut, så även i detta fall.

  En fin bild jag hellre ser utan text!

  Med vänlig hälsning,
  Anders Karlstam

 2. Jag håller med dig Anders! 🙂
  Fast jag förstår som sagt Christian också. Bara för att en bild publiceras på Internet så ska det inte rättfärdiggöra att bilderna sprids ytterligare. Dessutom kan ju bilder också bli avfotograferade från böcker och andra publiceringar, något jag själv råkat ut för. 🙂

 3. Et flott og uvanlig bilde av rådyret. Jeg har selv opplevet svømmende rådyr ved to anledninger, men desverre aldri fått bilde av det. Her var du på rett sted til rett tid, og ikke minst, du hadde med kameraet. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s