Några olika däggdjursbilder…

(Igelkott, 1989)

(Armhävningar, 1998)

(Råbock, 2008)

(Badande björn, 2005)

(Fladdermöss, 2011)

Visar fem olika däggdjursbilder. Igelkotten är från Hallands Väderö i Skåne, i maj 1989. Kameran var Nikon F3 och brännvidden 300mm. Bländare 2.8 och 1/60 sekund med Kodachrome 25. Skogsharen som gör armhävningar är också från Hallands Väderö, i maj 1998. Kameran var Nikon F5 och brännvidden 300mm. Bländare 2.8 och 1/3200 sekund med Fujichrome Velvia 50.  Råbocken är från Ålsjön utanför Söderhamn i Hälsingland, 20 april 2008. Kameran var Nikon D200 och brännvidden 400mm. Bländare 2.8 och 1/100 sekund på 100 ISO. Den badande björnen i nattljuset är från Edsbyn i Hälsingland, 6 juli 2005. Kameran var Nikon D100 och brännvidden 400mm. Bländare 2.8 och 1/5 sekund på 800 ISO. Fladdermössen är här från Mullsjöskogarna, 20 maj 2011. Kameran var Nikon D200 och brännvidden 400mm. Bländare 2.8 och 1/1250 sekund på 100 ISO.

Annonser

3 reaktioner på ”Några olika däggdjursbilder…

  1. Fina bilder som vanligt!

    Rolig bild på haren, men jag såg en annan rolig bild som du taget, på en tärna som dök spikrakt ner mot vattnet, den var kaonkul.

    Björnen ser mycket naturlig ut, som man skulle ha överraskat den. Sen hade man nog fått björnfrossa, eller bytet kalsonger. Trevligt att du skriver lite om hur bilderna kommet till, men för min del så får du skriva mera detaljer. T ex hur det kom sig att björnen var så nära dig, elller hur du fått till fladdermusbilden. Själv så har jag sutttit många timmar med ett 300/2,8, men aldrig fått fokuseringen att hänga med.

  2. Tack Ninna och Lars! 🙂
    Lars: Inbland skriver jag mer detaljerat, ibland mindre. Det beror lite på vilket fokus jag vill ha fram i inlägget, och ibland tycker jag det kan bli för mycket detaljer också. Utan jag vill låta bilderna tala av egen kraft. Björnen är fotograferat från ett gömsle någonstans i skogarna utanför Edsbyn i Hälsingland. Vid detta tillfället satt jag där i 2-3 dygn och hade ett flertal fina möten. Just detta tillfället när den badade i den lilla skogsgölen var ett magiskt ögonblick. Fladdermusbilden är från ett möte med två stycken av arten nordisk fladdermus som vid detta tillfället var ute och flög innan solen hade gått ned. Första gången jag lyckades fotografera fladdermus i flykt var 1985 hemma i Bergen, men det tog ett flertal år innan jag började få in tekniken. Fladdermöss är svårt då de ofta kommer fram först när det blivit för mörkt och att de dessutom är rätt rörliga (hit-och-ditiga). Det handlar om att träna och träna. Titta på hur de flyger och vart de flyger. Hastighet och rörelsemönster. Jag har själv under alla år arbetat med manuell fokusering och därför har jag metodiskt tränat upp panoreringstekniken successivt. Sedan gäller det att använda båda ögonen; höger öga i kameran för att fokusera/komponera – men sedan också ett öppet vänster öga som kollar in området i ett större utsnitt och då kan förbereda mig om något är på väg in i bild. Konstigt förklarat, men det är så jag arbetar. Kan se roligt ut för någon som tittar på mina ögon när jag fotograferar… :))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s