Att fotografera tornseglare…

(Tornseglare 1, 2012)

(Tornseglare 2, 2012)

(Tornseglare 3, 2012)

(Tornseglare 4, 2012)

(Tornseglare 5, 2012)

Att fotografera tornseglare har jag gjort aktivt sedan 1985. Innan dess lyckades jag inte göra några bra bilder. Men sommaren 1985 lyckades jag få fram 4-5 bilder som jag tycker håller än idag. Sedan har det bara fortsatt, med alla möjliga brännvidder och i alla möjliga olika ljussituationer. Under perioder har jag arbetat med rörelseoskärpa, andra perioder med silhuetter i solnedgången – för att idag försöka fånga tornseglarna i olika flyktsituationer. Antingen som silhuetter mot spännande himmel eller med delar av olika byggnader, eller så har jag försökt fånga dem nära med detaljer i fjäderdräkten och ett blänk i ett öga. Direkt mot solen eller månen har jag även lyckats med, även om då solbilderna kan medföra en viss blindhet när tornseglaren passerar förbi den skarpa solskivan. Som tur är så går det så snabbt att jag knappt hinner blinka, men med nedbländat objektiv och ett större skärpedjup så behöver jag heller inte titta i kameran just då. Så länge jag lyckas hålla den inom bilden, så blir den skarp i allafall på grund av skärpedjupet.

Dessa fem bilder är från 27 juni och samtliga är med Pentax K7. Bilderna 1-4 är med 250mm och femte bilden är med 120mm. Bländaröppningarna har varit 6.3 eller 9. Slutartiderna var 1/640 sek, 1/2500 sek och 1/8000 sek. 100 ISO som vanligt. I fjärde bilden ser ni en massa spännande färger i molnen i bakgrunden, detta lyckas jag få fram i skarpt motljus (solen är precis utanför bilden) och när det är hög luftfuktighet.

120 nya bilder på tornseglare som jag är nöjd med blev det nu senast. Så jag märker att rutinen i att fotografera tornseglare har bättrats med åren. Det finns tre viktiga nycklar i fotograferandet som måste fungera; dels att jag har en bra panoreringsteknik och lyckas hålla skärpan, dels att jag anpassar ljusmätningen på bästa sätt och sedan att jag lär mig vilka områden på himlen där tornseglarna oftast passerar och hur de passerar. Först måste jag studera tornseglarna, sedan välja bästa ljusvärden och sedan är det att öva in skärpeinställning och kompositionstänk. Som alltid gäller det att först förbereda sig på bästa sätt, det ökar förutsättningarna avsevärt.

Lycka till om ni själv känner er sugna på att försöka. Jag kan lova att det är en utmaning utöver det vanliga, vilket också gör det extra intressant!

7 reaktioner på ”Att fotografera tornseglare…

 1. Hej Terje.
  Igår var jag ute och tränade på svalfotografering. Puh, inte lätt för en som jag. Många bilder blev det som åkte i papperskorgen. Var det inte skärpan, så var det panoreringen. Men, med dina tips och med envishet, ska jag nog kunna presentera någon bild i framtiden. Må gott//Veronika

 2. Haha det här ger jag mig inte på att försöka fånga dessa snabba rackare 🙂 för mig räcker det att stå på balkongen och uppleva när de swischar förbi, nära! så nära att jag ibland ryggar tillbaka. Och den känslan får jag av bilderna ”swisch” känslan och farten hos dessa luft akrobater. Men som ibland blir kanske lite för övermodiga, då de ibland smäller till i vad, vet jag inte. Men någon gång per år så ligger det någon halvt medvetslös på balkonggolvet, men som efter en tid börjar sprattla. Och som efter en stunds vila är på g igen.
  Fastnar speciellt för bild 4 med svalan i fin siluett mot de färgade molnen. Molnen som även gömmer några spännande ansikten som blickar ned på svalan och fotografen.
  Samt för bild 5 med dess symetri och molnet som blir till en spännande figur.
  /Christer K

 3. Tack Christer! 🙂
  Det blir speciellt med dessa spektras färger i molnen, i det extrema motljuset. Spännande möten du haft med tornseglare, har själv inte haft någon på balkongen än. Inte heller att de flugit på något, även om det har varit nära att de krockat med mig…
  Du såg ansikten i molnen, det förstod jag att du skulle göra… 🙂

 4. Gillar den första bilden, läckert att solen är lite tonat in i bilden !
  Den med färgade moln, har jag sett tidigare, den är snygg !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s