Skogen – ett fasrum av bildmöjligheter…

(Skog 1, 2012)

I mitt landskapsfotograferande har skogen varit den absoluta utmaningen. Inte för att leta efter dimmigt och trolskt morgonljus, inte för att hitta de mest speciella stubbarna och mäktiga rotvältor, inte för att hitta äldsta granen eller högsta tallen. Det är inte de enskilda och annorlunda motiven som lockar; jag vill ju inte enbart vara en sakletare eller motivletare. Skogen är ju inget öppet och dramtiskt landskap, utan mer som ett slutet och hemligt rum. Det är inte det samma att gå ut i skogen som att gå in i skogen…

Inom fysik och matematik finns begreppet fasrum, vilket är benämningen på ett abstrakt rum för att visa förändringar i ett dynamiskt system. Det är precis så jag ser skogen, och det är just fasrummet som jag vill förmedla i mina skogsbilder. Målet är att kunna göra bilder som helt och fullt visar fasrummet. Jag vill inte visa fram några passiva motivregistreringar, men genom att använda bildspråket försöka skapa bilder som just förmedlar känslan av ett fasrum.

När jag fotograferar skog försöker jag först skapa ordning; vad vill jag fotografera, vilka motiv upprepas och ger känslan av helhet – och hur kan jag arbeta med ljus, perspektiv och olika fotografiska tekniker för att förstärka detta. Genom att välja vad och hur jag vill fotografera söker jag efter någon form av ordning i skogens kaos. Däremot får jag inte stanna i det läget; jag vill ju inte visa fram bilder som är stela och då komponera fram en harmoni som inte förmedlar den rätta känslan. Det kan lätt bli bilder som är kliniska eller banala, på motiv som inte alls är det. Därför måste jag också gå vidare i mina bildfunderingar, jag måste på ett metodiskt sätt skapa ett medvetet kaos i ordningen. För att bilderna ska kunna få ett eget liv. som fullt ut förmedlar känslan av det fantastiska fasrummet.

Det handlar också om att kunna göra bilder, där bilden i sig är ett dynamiskt system. Där man använder fasrummet för att förklara olika väderfenomen enligt kaosteorin, där skulle det kunna vara möjligt att skapa skogsbilder där man kan se ”olika väder” i bildens olika delar. Kanske innehåller bilden ett lågtryck i förgrunden och ett högtryck i bakgrunden, och där emellan ett fantastiskt åskväder… Det blir en bild där de olika delarna förhåller sig till varandra på ett mer dynamiskt sätt – mer än inom de mer klassiska kompositionsformerna.

Det blir skogsbilder som visar någon form av ordning, men som hela tiden också är i ständig rörelse. Bilder där vi kan se en mängd olika faser i det fascinerande skogsrummet.

(Skog 2, 2011)

4 reaktioner på ”Skogen – ett fasrum av bildmöjligheter…

 1. Mystiska och spännande bilder, gillar kanske något mer den översta bilden som ger ett mer oförutsägbart uttryck! Men båda är bra! Ha en trevlig midsommar, Terje!:-)

 2. Terje,
  Bra text-Skog 1, 2012 uppskattar jag speciellt.

  Jag tycker att det är mycket känsla i bilderna och de känns inte lika klinisk intellektuellt överbelastade som jag tycker många landskapsbilder kan göra, speciellt Ansel Adams och John Sexton.

  Dina bilder har ett djup och namn som Alec Soth, Diane Arbus, Stephen Shore kommer mig till minnes som vilka också som du, strävar efter att tränga bakom ytan.

  Matten får jag läsa på, fasrum låter intressant..

  Personligen tycker jag att jag pendlar mellan motiv och känsla. Ett motiv måste finnas men enbart detta räcker inte, då det i så fall blir en slags övning. Ett tema skall stödja motivet och fungera som hjälp för att koncentrera och renodla bilden. Men om känslan saknas faller ofta bilden platt. En stark känsla tycker jag är viktigare än ett starkt motiv. Ofta ser jag perfekt fotograferade landskapsbilder som inte berör mig, tomma reklambilder, rotfyllningsvykort. Känsla eller en berättelse krävs tycker jag för att bilden skall fungera.

  Detta gör mig sårbar då det blir svårt att pressa fram bilder som inte har någon känsla och det kan bli långa uppehåll om denna känsla inte infinner sig.

  /Thomas

 3. Tack så mycket Thomas! 🙂
  Uppskattar vad du skriver om mina bilder. Och jag delar dina ambitioner kring bilden. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s