Att skriva en bok om allt…

(Gräs, 2012)

Jag har hållit på med att fotografera sedan jag var nio år. Mina första fotografiska bilder gjorde jag under en resa till Skottland i 1973. Innan dess var jag ett barn som hela tiden höll på med att teckna och måla. Man skulle därför kunna säga att ”bilden” har funnits i hela mitt liv. Det att tänka i bilder, se bilder och skapa bilder. Antingen jag nu målat, tecknat eller fotograferat. Under hela mitt liv har jag alltså samlat tredimensionella intryck som jag sedan omformat till en tvådimensionell bildyta. Under hela mitt liv har jag letat efter impulser som jag sedan velat förmedla till andra genom mina egna bilder.

Just för att jag hållit på med detta under hela mitt liv så har också bildskapandet blivit mitt liv. ”Mina bilder är jag, och jag är mina bilder”, detta har jag sagt under många år. Faktiskt så länge jag kan minnas. 1977 började jag aktivt med att fotografera natur, och i år har jag därför varit naturfotograf i 35 år. Det är rätt länge, så därför kan jag lugnt säga att naturfotograferandet blivit en mycket central del av mitt liv. Kanske kan jag även gå så långt med att säga att naturfotograferandet har blivit mitt liv. Därför kan ingen, och då menar jag absolut ingen, ta detta ifrån mig. Hur mycket man än skulle försöka. Det spelar alltså ingen roll hur mycket andra människor skulle förlöjliga, ifrågasätta, förtala, utmanövrera eller tysta ner mig. Det spelar ingen roll hur mycket lögner som skulle spridas om mig, så kommer jag fortsätta med det jag gör och alltid har gjort.

Och det handlar heller inte om hur mycket jag än skulle anses vara sjuk i huvudet, för att ”få bort mig” på alla sätt och vis. Jag kommer fortsätta fotografera natur, skapa bilder, förmedla och beröra. Med samma kraft, utan att mattas eller förändras i grunden. För det finns två saker jag lärt mig mer än något annat, genom att skapa bilder så länge som jag gjort. Det ena är att jag lärt mig att se olika mönster, det andra är att jag kan se allt i olika perspektiv. Sättet att kunna hitta motiv och sedan skapa bilder, det har blivit ett sätt för mig att även fungera som människa. Man blir det man är, eller så är det kanske ingen tillfällighet egentligen att jag blev just naturfotograf. Man kan ju se det på minst två sätt, om man nu tänker i perspektiv.

Att kunna se mönster; antingen det är stora, små, omfattande, enkla, komplicerade, tydliga eller otydliga mönster… Antingen allt är konkret, abstrakt eller rent av nonfigurativt. I det att jag i mitt bildskapande också har arbetat med att förvandla den tredimensionella verkligheten till tvådimensionella bilder har jag också fått en allt större kunskap i att tänka i perspektiv. För jag vill ju att mina tvådimensionella bilder också ska kunna förmedla en känsla av det tredimensionella, fast då på mitt tredimensionella sätt. I mitt skapande, i mina bilder. Att hela tiden kunna tänka i perspektiv och dessutom se olika mönster, det gör sitt till att jag även ser olika mönster i livet och vardagen – och att jag kan se i olika perspektiv även i olika situationer som jag hamnar i.

De senaste nio månaderna har jag sett mycket, också i hur jag blivit behandlad av andra. Jag ser mönstret och mönstren. Jag kan se på hela situationen från olika håll, i olika perspektiv. Hur andra behandlat mig och även valt att behandla mig. Besvikna, sårade och uppgivna människor – men också de människor som snabbare än blixten utnyttjat läget maximalt. För att få egna fördelar, för att hålla sig framme – eller att man vänt kappan efter vinden. När något kollapsar eller går under, att då snabbt som ögat hinna först till livbåtarna. Och sedan på alla sätt och vis försöka manipulera sig till en plats i livbåten på andras beskostnad.

Jag har sett allt detta. Jag har sett vem som gjort vad. Jag har sett hur ”vänner” agerat i detta; vem som vänt ryggen till, vem som skrattat och förlöjligat, vem som motarbetat och utnyttjat läget. Vem som satte sig först i livbåtarna i tron att jag var den sjunkande båten. Jag har också sett alla de som på håll försökt sprida ”säker” och ”sannfärdig” information, utan att varken ha sett båten eller långt mindre ens varit ombord.

Det finns många andra som också ser mönster eller ser i olika perspektiv. Jag har fått mejl, telefonsamtal och meddelanden som bekräftar detta. Många har också bett mig om att skriva en bok om allt. Kanske då också en bok om vad som skett under hela min karriär som naturfotograf; om all skit jag fått uppleva under alla år – men också det som det varit mycket av under de senaste nio månaderna.

Om det blir en lärobok i fotografiskt bildskapande, med både mönster och perspektiv – eller om det blir en bok där jag berättar allt. Det vet jag inte än. Vad jag däremot vet är att jag har hur mycket som helst att säga, och att jag nog behöver en hel bok för att få fram allt.

Jag har idag gått vidare i livet – men min berättelse behöver berättas, då jag ingalunda är den ende som blivit utsatt för detta. Tyvärr.

Det bästa jag gjort under dessa nio månader är att jag inte slutat fotografera, att jag inte slutat blogga och att jag inte flyttat till en annan ort. Jag bor kvar i Mullsjö, jag fotograferar mer än någonsin och bloggen är lika aktiv idag som den var tidigare. Om jag lever och fortsätter att ha hälsan, så kan jag ju se fram emot minst 35 år till som naturfotograf. Då kommer jag vara 83 år gammal, och inte kommer jag att pensionera mig då heller…

(Backsippor, 1999)

11 reaktioner på ”Att skriva en bok om allt…

 1. Det finns så många ”fattiga” människor som helt enkelt mår bra när dom ser att andra mår dåligt, människor som passar på att ”regera” när man ligger på knä. det bästa med alla dom ”vännerna” Terje är att dom har visat färg, en sann vän prövas i nöd. Du har en stor lycka i att du vet vem som är dina vänner,Ett tips,skriv din bok, låt den handla om det som du älskar, din fotografiska karriär och som avslut lägg till hela den här historien med början och framåt (det är säkerligen inte slut ännu),lägg till hur det känns när ens vänner vänder en ryggen hur man går ner för räkning men bslutar sig för att stå upp igen. Jag beställer ett ex av dig direkt.
  Mvh
  Uffe

 2. Jag har igen börjat fotografera. Det handlar mer om att stimulera mina sinnen än mitt eller andras ego. En bild är en bild som är en bild.

 3. Jag tror mycket handlar om avundsjuka, det är bara titta på dina bilder så tänker man ”inte en chans att man kan ta sådana här bilder, som är så fulla av liv!” och det man inte man kan nå det stöter man ifrån sig. För självkritik är det många som har svårt för… Skulle det bli en bok av fotografiskt bildskapande, med både mönster och perspektiv tror jag skulle vara perfekt för att ”vi” vanliga dödliga skall ha en chans att kunna ta bilder som är i närheten av dina bilder!

  Mvh Martin.

 4. Jeg har aldri møtt deg Terje, men du som alle andre har gjort en feil, du har innrømmet og gått videre. Det mener jeg det står respekt av, derfor har du min fulle støtte, og jeg har ingen planer om å vende deg eller noen andre ryggen pga feil de gjør. Du er også en av de fotografene som inspirerer meg mest.
  Håkon 🙂

 5. Du ska naturligtvis fortsätta skapa bilder som berör och inspirerar och där du i din frihet ska kunna förmedla dina känslor och tankar genom ditt uttryckssätt. Jag blir heligt förbannad när kapitalt substanslösa människor springer till stupstocken för att harkla av sig sin segaste spottloska av sin egen idioti och helt plötsligt tror dom har klättrat ett pinnhål genom att markera sig som den som spottade bäst. Inom andra konstnärliga uttryck tror jag inte att gränsen är så förbaskat snäv som inom naturfotografin. Inskränkt och korkad mentalitet. De flesta naturfotografer är ju också hängivna naturmänniskor som i sin totala kraft kunde bli en maktfaktor inom miljövård. Om vi i bild har olika uppfattningar så har vi samma kärlek till naturen. Låt den leda vår väg och låt oss hålla ihop mot de som inte bryr sig. Jaja, du trampade på en öm tå och du gjorde väl fel en kort tid av ditt liv, men vem fan har inte gjort det på det ena eller andra sättet. Mvh Patrik Axelsson naturfotograf Wannabe 🙂

 6. Tack Uffe, Bengt, Martin, Håkon och Patrik! 🙂
  Era fina kommentarer uppskattas riktigt myckat ska ni veta! 🙂

 7. Jag saknar en fortsättning på boken min plats i ljuset. Det känns som om dina skogs och trädbilder i sv/v behöver mer plats. Speciellt de bilder som du har fotograferat under de senaste åren, vilka har påverkat mig starkt.

  Det finns många läroböcker i fotograferande som alla är uppbyggda på samma sätt, gyllende snittet, 3 delning, ledande linjer osv. En bok som förmedlar något mer, som framhäver det personliga, hur man får fram sina ideer känslor, berättande bilder som förmedlar budskap är kanske mer intressant.
  /Thomas

  /Thomas Eriksson

 8. ”Naturen som fotomotiv” är nog den mest kompetententa studentlitteraturen i naturfoto som finns i, än idag och den är eftertraktad. Den är svår att få tag på och många ink. jag vill gärna se den utgiven på nytt, original eller omarbetad. Det spelar ingen roll om den inte är uppdaterad för tänket kring bilder är tidslöst i den.

  Min fråga, du har inte funderat att ge ut den i digital form? Tex som nedladdningsbar PDF, iBook format, eller liknande?

 9. Tack Thomas och Tobias! 🙂
  Thomas: Jag har ett antal idéer till olika böcker, både läroböcker men också redodlade fotoböcker. Kan inte lova något, utan vi får se vad som sker framöver. 🙂
  Tobias: Tack för dessa värmande orden! Har påbörjat sedan en tid tillbaka en revidering av ”Naturen som fotomotiv”, det tar dock tid att bli klar. Sedan får vi se vad som sker framöver. Flera böcker kommer, men jag kan idag inte säga i vilken ordning böckerna kommer. Det tar ju tid att arbeta med böcker, från det jag påbörjat tills jag är klar. Sedan gäller det att utveckla med förlagen när den tiden kommer. Nedladdningsbar PDK eller liknande är inte aktuellt för närvarande. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s