Några botaniska ovanligheter…

(Klibbig fetknopp, 1995)

(Adam och Eva, 1997)

(Guckusko, 1994)

(Oxtunga, 2007)

(Grönvit nattviol, 2009)

Helt sedan 1980-81 har blommorna varit kära motiv för mig att fotografera. Till en början visste jag knappt vad jag fotograferade. Jag kände till vitsippa, maskros, tussilago och blåklocka. Ungefär så långt sträckte sig mina blomkunskaper. Men då jag alltid varit av den inriktningen att jag vill veta vad jag fotograferar, så har jag lärt mig de olika blommorna efterhand. Idag kan jag mycket om olika blomarter; jag kan inte artsbestämma allt jag hittar men där jag är osäker kan jag åtminstone hitta den blomfamilj som arterna tillhör. Sedan tar jag hjälp av ”Den nya nordiska floran” av Bo Mossberg och Lennart Stenberg, i mitt tycke den absolut bästa floran där 3250 olika växter i Norden är avbildade. Boken rekommenderas på det varmaste! (ISBN 91-46-21319-8)

Visar nu en serie på olika ovanligheter som jag fotograferat enbart vid ett fåtal tillfällen. Den klibbiga fetknoppen (vilket trevligt namn!) är från Látrabjarg på Island, i augusti 1995. Här använde jag Nikon F3 med schaktsökare och ett 105mm makroobjektiv. Orkidén Adam och Eva är från Södra Greda löväng på Öland och är fotograferad med Nikon F3 och schaktsökare och 210mm makro. Guckuskon är från Skogatorpskärret i Västergötland, med Nikon F4, 180mm och ett softfilter. Oxtungan är från Fårö på Gotland med Nikon D200, 16mm fisheye och blixt. Den grönvita nattviolen är från Brängen utanför Mullsjö och är en nattbild med blixt. Pentax K20D och 10mm fisheye.

Är ni också intresserade av att fotografera blommor?

4 reaktioner på ”Några botaniska ovanligheter…

 1. Ibland, men inte så att jag aktivt går ut just för att fota blommor. Men som omväxling är de skönt att få ligga ner ibland! 😉 skogstjärnan och jungrumarienyckel hör till favoriterna.

  Guckoskon blir min favorit här.

 2. Roligt att se dina växtbilder! Har faktiskt inte sett såna från dej tidigare, utan det har varit mest djur och landskap. Själv tycker jag att blixtljus oftast misslyckas med växter, men i de här fallen blir det ju närmast övertydligt att de är tagna i natten med blixt och då kan det nog fungera bättre, än när man bara vill ha en upplättning och det syns att ljuset är onaturligt.

 3. Tack Fredrik, Lars och Jan-Olov! 🙂
  Fredrik: Skogsstjärnan är också en av mina favoriter. 🙂
  Lars: Det finns ett antal publicerade växtbilder även här i bloggen på olika ställen. Kanske dags att publicera ännu fler dock. Älskar ju att fotografera olika växter. 🙂
  Jan-Olov: På Nikon F3, F4 och F5 kunde jag byta sökare och använda schaktsökare istället. Då tittade jag ner i kameran, vilket gjorde att jag undvek nackspärr. Idag kan man anförskaffa vinkelsökare till digitalkamerorna som ger ungefär samma möjligheter. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s