Bildkommentaren – ”What do you see” av Håkon Langmo

(What do you see, foto: Håkon Langmo)

Det är ett nära djurmöte som Håkon Langmo har lämnat in till ”Bildkommentaren”. Samtidigt är det också en intressant bild både vad gäller komposition och utsnitt, och även ett riktigt fint fångat djurporträtt.

Håkon har skrivit: Jeg har kalt bildet ”What do you see”. Det er tatt på telttur i Jonsheimen utenfor Harstad i Norge. 105mm macro objektiv, blender 9, 1/125 sec og ISO 400.

Grodor är tacksamma motiv att fotografera. Det är uttrycksfulla, men också lätta att komma riktigt nära. Däremot hade jag gärna sett flera uttrycksfulla porträtt på våra grodor. Det blir lätt olika avbildningar där fotografen ofta varit lite för bekväm i sitt fotograferande. Jag hade gärna sett flera bilder på grodor där fotograferna väntade in ljus och uttryck för att verkligen fånga grodans väsen i bilderna.

Jag tycker däremot att Håkon har lyckats riktigt bra. Grodan tittar in i bild, lite försikigt och lagom mycket. Jag gillar att inte hela grodan finns med i bild, utan just får komma in i bild på detta sätt. Jag har själv märkt i mitt eget djurfotograferande, att när djuren får titta in från bildkanten och man kanske även bryter av de mer välkända djurformerna – då blir det lättare att hitta in i själva porträttet. In i själen och personligheten, på något sätt.

Sedan har Håkon även använt sig aktivt av miljön och bakgrunden, för att skapa ett särskilt sammanhang. Ett sammanhang som även kan vara med på att förstärka grodans personlighet, eller kanske även grodans humör. Jag gillar gräsbågen i bakgrunden som ramar in och även bryter av. Bågen ger en mjukhet i bilden, det är annars lätt att bilderna kan bli något ”kantiga” utan dessa linjer som bryter av och mjukar upp.

Sedan har vi de två gröna grässtråna som effektivt delar upp bilden i två vertikala halvor. En halva där grodan fyller ut ramen på ett tydligt och ”instickande sätt”, och en halva som känns mer öppen och fri för tydliga och skarpa detaljer. Det finns dock några dekorativa cirkelrunda reflexer, nästan som grodögon eller kanske grodägg. Bra, och effektfullt!

Jag gillar att grodans huvud är lite uppåtriktad och även bortåtlutad. Grodan känns ”stolt” i sitt uttryck genom det uppåtriktade huvudet, men jag får också en känsla av att grodan sitter lite drömsk i egna tankar. Kanske som en effekt av det lite bortåtlutande huvudet, det blir lätt en känsla av frånvaro – fast på ett positivt sätt. Det blir verkligen som bildens titel ”What do you see”.

Jag gillar färgerna i bilden, lagom saftiga utan att de hoppar ur bilden. Jag har sett många fotografer som annars drar lite för mycket i färgmättnaden i sådana bilder, något Håkon inte har fallit för.

Tack Håkon för att du ville visa fram denna uttrycksfulla grodbild. Jag gillar bilden och vill avsluta med att säga ett grattis till en riktigt bra bild Håkon!

________________________________________________________________________________________________

BILDKOMMENTAREN
Ni läsare kan när som helst skicka in en av era bilder för att få mina kommentarer. Ni skickar då in en bildfil över mejl till terje.helleso@gmail.com, och glöm inte att märka mejlet med ”Bildkommentaren”. Bilden ska vara i jpeg med längsta bildsida 600 pixlar, motivet spelar ingen roll. Naturbild eller inte. Ni lämnar med en liten berättelse om bilden med en bildtitel till bilden. Enbart 1 bild kan ni skicka in, ni kan först skicka in nästa bild när er bild har blivit kommenterad. Ni får heller inte vara anonyma! Har ni en egen blogg eller hemsida, glöm inte att lämna även denna i mejlet så länkar jag vidare när bilden publiceras och kommenteras.

Jag kommer med jämna mellanrum presentera en av dessa inlämnade bilder, och lämnar sedan en lång och omfattande kommentar till bilden. Har ni frågor om er bild kan ni lämna dessa i berättelsen till bilden, så kommer jag göra så gott jag kan med att besvara dessa frågor. Välkomna att skicka en bild över mejl från och med idag.

3 reaktioner på ”Bildkommentaren – ”What do you see” av Håkon Langmo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s