Näthat…

(Blåsippa, 2012)

Det finns tyvärr många människor där ute som verkligen mår dåligt. Så dåligt att de inte kan låta bli att slänga ur sig en massa dynga om andra människor. De fegaste av dessa människor hittar man på Internet där de gömmer sig under anonyma namn på diverse ljusskygga och oseriösa forum. Forum som tyvärr vem som helst kan läsa, och där det för många kan vara svårt att sortera ut vad som är fakta och vad som är just ren dynga. Några av dessa fega människor kan heller inte låta bli att skicka mejl, att lämna kommentarer på olika bloggar eller nyhetssajter – och de värsta kan inte hålla sig från att ringa eller skicka obehagliga sms till de uthängda människorna.

Läste nyligen följande nyhet på Aftonbladet… Jag blir bara så ledsen. Men samtidigt frustrerad och arg. Tankarna går tillbaka till i höstas när min fru Malins blogg blev nerlusad med mängder av elaka kommentarer. Det var som om alla idioter samlades på en plats. Idioter som tyvärr fortfarande med jämna mellanrum återkommer med elaka kommentarer. Som inte kan släppa, som inte kan låta bli att fortsätta med att fylla olika forum med ännu mer dynga. Det finns till och med personer som verkar helt besatta av mig som person, som startat olika bloggar om mig – och där man fortsätter och fortsätter att häckla och håna. Att ifrågasätta och analysera. Konsensus är däremot det samma; dessa personer har rätt – och jag är den största boven och sjukaste människan som någonsin vandrat på planeten… Tror knappt det finns kvar några nedsättande adjektiv att använda om mig som person och som människa.

Jag undrar hur länge dessa idioter kommer fortsätta, eller hur länge de kommer få lov att fortsätta? Är Internet en rättslös plats där inga normala lagar eller normer får lov att existera? Om att rätten till att vara anonym försvinner i det ögonblick man öppet och i grupp ger sig på en annan namngiven människa… Eller finns det verkligen så många fega människor att ingen kan eller vågar göra något? Vi måste bara fortsätta tvingas acceptera att det är just så det är. Har man blivit kändis eller på annat sätt blivit upphöjd till en offentlig person, då måste man tåla att ständigt placeras i gapstocken. För att dessa fega idioter ska få fortsätta att spotta hur länge som helst…

I allt detta får jag givetvis inte skriva vad jag tycker, och detta fast jag skriver i mitt eget namn. Och ingalunda gömmer mig som en feg idiot bakom något anonymt pseudonym. Om jag nu verkligen hade tagit mitt liv i höstas, hur hade då hetsen mot mig sett ut idag? Hade då plötsligt alla idioter försvunnit, och alla hade då upprört sig över hur fruktansvärt den där Terje blev behandlad på Internet?

Men ingenting hade nog skett iallafall i slutändan. Nu har ännu en människa valt att ta sitt liv. Det är så tragiskt och så fruktansvärt hur en människa kan drivas så långt, för att dessa anonyma idioter ska få lov att fortsätta med sitt dåliga mående. Alla tycker synd om mobboffren när något tragiskt skett, men ingen gör något åt mobbarna.

Vi har ju forumet Flashback som marknadsför sig som Sveriges största forum för yttrande – och åsiktsfrihet. Det vill säga; där kan vem som helst skriva vad som helst anonymt. Det mesta är tyvärr ren dynga; och skulle man verkligen leta efter vad som skrivs om olika kändisar och offentliga personer där – då skulle man bli mörkrädd. Men om någon person under sitt eget namn skulle börja kritisera Flashback, då tar det hus i helvete!

Mina tankar idag går till fotomodellen Claudia Boerner och hennes familj.

6 reaktioner på ”Näthat…

 1. Ja, internet är underbart på så många sätt, men suger på många andra. 😦
  Ville bara säga att jag verkligen gillar din blåsippebild. Du är en av mina förebilder när det gäller blomfotografi – du kan fortfarande överaska och det gillar jag!

 2. Internet har sina baksidor absolut, frågan är vad som kommer att hända med internet en vacker dag. Jag tror att det kommer regleras mycket mycket hårdare i framtiden. Vi lever i ett land där vi har yttrandefrihet men när folk är anonyma, startar hets, uppror och skriver påhopp så tror jag att i det långa loppet kommer det att ske en förändring på internet. Vi kommer inte acceptera att folk tar livet av sig pga internet. -När sätts foten ner!?…
  Morgan

 3. Tack Karin och Morgan! 🙂
  Tyvärr tror jag inte att min text hjälper, men jag kan ju hoppas att det blir förändringar. Kanske kan det bli attitydsförändringar med tiden, eller att det behövs ändringar i lagen. Jag vet inte.

 4. Tyvärr är det väl så att Mobbing skulle jämställas med fysiskt våld hade man nog fått deportera de skyldiga till en fängelseö i Grönlands storlek. De finns nog bara ett fåtal som är helt klanderfria i detta avseende. Jag tror att vår tid är en svart period i mänsklighetens historia. Vår globala population växer så det knakar och konkurrensen för överlevnad har även nått oss i västvärlden. Orosmolnen blir tätare mot en grånad horisont. Dessutom har vi inte lärt oss av historien av vad riktat hat kan leda till…

 5. Fega människor som gömmer sig bakom dataskärmen! Undra hur dom uppfostrar sina barn, dom som har. Ok att mobba,,så länge man inte talar om vem man är…och om man sitter bakom datorn!

 6. Tack Patrik och Petra! 🙂
  Jag har också upptäckt att det inte går att argumentera med några av dessa, tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s