Personliga platser – Ålsjön…

(Septembermorgon vid Ålsjön, 2008)

Det finns platser som är oerhört speciella, utan att jag direkt kan säga varför. Platser som haft och har stor betydelse för mig som person och bildskapare. Vissa av dessa platser har även påverkat mig i så stor grad att jag förändrat mitt skapande, att jag fått ett annat perspektiv till livet och till mig själv. I denna serie i bloggen tänker jag presentera dessa platser för er. Kanske kan jag ge er tips på intressanta fotoplatser, kanske kan jag tipsa er om ställen där ni själv också kommer upptäcka något speciellt. Kanske kan även ni känna av att platserna är speciella. I vilket fall så kommer jag framöver presentera några av de platser som är mest speciella för mig som människa och som bildskapare. Jag fortsätter nu med en plats precis utanför Söderhamn i Hälsingland, nämligen fågelsjön Ålsjön.

Ålsjön är en mycket grund slättsjö och det är länets förnämsta fågelsjö. Naturreservatet, som ligger strax söder om Söderhamn, är lättillgängligt och till stor del handikappanpassat. I norr gränsar sjön mot jordbruksmarker och i söder växer urskogsartad skog i en bitvis brant sluttning ner mot sjön. Stora delar av sjöns yta täcks av vass och på de öppna vattenytorna finns rikligt med näckrosor och annan flytbladsvegetation. Fler än 60 fågelarter häckar regelbundet vid Ålsjön, och mer än 200 arter har noterats. Änder, sumphöns, vadare och måsfåglar syns ofta, liksom kärrhökar, fiskgjusar och andra rovfåglar. I sjöns omgivningar häckar ugglor och ett stort antal tättingar. Från ett fågeltorn i området kan man överblicka den långsmala sjön. Ålsjön är mycket grund. Den har genom årens lopp sänkts vid flera tillfällen, vilket medfört att den snabbt vuxit igen. På sextiotalet började man inse sjöns värde som fågelsjö och att en restaurering var nödvändig. I samband med ett vägbygge 1978 blev det möjligt att höja sjöns vattenyta 70 cm. Sedan 1992 ingår också en stor del av den urskogsartade barrblandskogen på sjöns sydsida i naturreservatet. Skogen är sluten, med många grova tallar och granar och det finns även ett litet inslag av björk. Här finns ett intressant växt- och djurliv. Flera lundväxter, som tibast, gullpudra, skogssallat, stinksyska och strutbräken växer i skogen, som även är en viktig häckningsbiotop för hackspettar och rovfåglar. (Info från Länsstyrelsen Gävleborg)

Under de sju åren jag bodde i Söderhamn blev Ålsjön lite av ett smultronställe för mig som naturfotograf. Här var jag ofta flera gånger i veckan, året om. Kanske mest mellan april och september när fågellivet är som mest intensivt. Jag arrangerade också ett större antal olika fotokurser och fotouflykter till Ålsjön. Särskilt arbetade jag med lärkfalk, brun kärrhök, sävsångare, sothöna, trana, enkelbeckasin, grågås, vitkindad gås, svarthakedopping, kricka och årta. I urskogen söder om sjön satt jag ofta och väntade på järpe, pärluggla och gråspett. Under första halvan av juni är det stor kläckning av trollsländor, och det är svårt att hitta en plats som kan erbjuda fler fotomöjligheter. Utan överdrift sitter det trollsländor ”överallt”. Vill man fotografera lärkfalk är Ålsjön kanske en av de bästa platserna i Sverige! Vinterstid är det lugnt vid Ålsjön, det är sällan öppet vatten. Men området kan då erbjuda goda möjligheter även för däggdjursfotografen; här finns goda möjligheter till nära möten med både rådjur och räv. Med jämna mellanrum uppehåller lappuggla sig i området under vintern. Kärrskogarna, och även urskogen söder om sjön, erbjuder landskapsfotografen spännande motiv.

På andra sidan E4:an ligger Ålsjöängarna, eller Maden som det också kallas. Detta område återkommer jag till i ett eget inlägg framöver.

2 reaktioner på ”Personliga platser – Ålsjön…

  1. Hornborgasjön är väl inte fy skam heller, där finns det ännu fler fåglar än vid Ålsjön. Men vid Ålsjön snubblar man heller inte över andra fotografer hela tiden (än så länge), det känns som man är mer för sig själv. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s