Grävare avslöjar att jag tar andras texter…

(Spindelnät, 2012)

Nu ska det tydligen avslöjas ännu en skandal, verkar det som. Min bloggserie ”Bildskaparens manifest” som medan den pågått blivit förlöjligad på en mängd olika sätt (bland annat kommentarer som inte publicerats), har nu ”grävare” avslöjat som att jag tar texter från andra. Inga bra grävare detta, kan jag då direkt säga. För om man verkligen hade varit intresserade av att gräva på riktigt, och inte som nu enbart se alla möjligheter för att ifrågasätta mig, så hade de lyckats gräva fram uttalanden från ett stort antal kursdeltagare och publik på olika föreläsningar där jag presenterat utdrag från ”manifestet” jag utvecklat och samlat ihop under ett stort antal år.

Här borde dessa ”grävare” då fått höra att de punkter i manifestet som inte är mina egna, där har jag heller aldrig sagt det är mina. Ett antal av punkterna har också olika fotografer som ursprung, där det ibland kan vara svårt att säga vem som varit först med att säga det. Men här har jag nämnt några av de fotografnamn som använt begreppen. Dessa såkallade ”grävare” borde även leta reda på alla de olika artiklar jag publicerat genom åren och där också kunna se ett flertal av dessa punkter eller citat, och där jag också använt fotografnamnen där jag vet vem som sagt vad, och även när. Istället för att med sensationslystna ögon direkt börja tänka efter nya stora och feta rubriker, för att de ska få ännu mer uppmärksamhet.

Fick nu på morgonen en kommentarlänk här i bloggen (som jag givetvis inte publicerar för att inte ge dessa personer ännu mer uppmärksamhet). Jag har inte följt länken för att läsa vad som skrivits, men det är egentligen onödigt då jag förstått vad dessa såkallade ”grävare” egentligen sysslar med. Men jag tänkte jag ville klarlägga det här i bloggen, om nu någon skulle börja undra; eller att ni skulle få höra nya cirkulerande rykten, med osanningar och spekulationer som vanligt.

”Bildskaparens manifest” har jag använt sedan mitten på 1980-talet i en lång rad olika sammanhang, och punkterna blir flera efterhand som jag antingen kommer på något själv – eller att jag läser något intressant. Jag har aldrig någonsin tagit på mig äran för att jag kommit på något citat, om det har en annan ursprungsperson. Många av citaten är mina egna, men ett flertal har alltså andra ursprung – men där det inte alltid är klart vem som sagt vad först. Dessutom finns det ett antal citat som är mycket likvärdiga, mer eller mindre med små skillander, där man kan undra hur mycket vi fotografer påverkar varandra till olika tankar.

Vill nu dessa såkallade ”grävare” fortsätta att leta skit om mig, som om de inte har något annat att göra eller att jag är den enda person som är intressant att gräva i, då kan det vara på sin plats att gräva riktigt ordentligt. Och inte minst försöka vara lite bättre pålästa!

Extra intressant att dessa citat i ”manifestet” först blev förlöjligade som flum, sedan blev så jätteintressanta när man fick för sig att man andades en ny skandal. En skandal som inte finns, tyvärr!

(Till alla intresserade läsare: Ni får gärna komma med frågor under de olika punkterna i manifestet, så kan jag försöka reda ut vem som sagt vad.)

4 reaktioner på ”Grävare avslöjar att jag tar andras texter…

 1. Alltså har dessa sk grävare inget liv, Borde va trevligare att tillbringa sin lediga tid ute, nu när våren kommit…Fast dom kanske inte har något trevligt liv och måste trycka ner andra för att må bra! Ser fram emot nästa fototur! Kram till er båda! Petra

 2. För mig spelar det ingen roll vem som sagt dom från början, jag läser alldeles för lite för att ha någon koll på det. Men jag läser dom på din blogg istället och får titta på vackra bilder samtidigt. -Ha en fortsatt trevlig helg!
  Morgan

 3. Det finns alltid grävare i alla olika sammanhang och dom har inget eget liv utan får sin näring genom att trakassera och förstöra för andra. Bra att du inte publicerar deras mail för det är knappast intressant att läsa. Vi går in på din blogg för att den är intressant och givande, inte för att läsa grävarnas trams.
  Kämpa på med en intressant sida och underbara bilder
  Christel

 4. Tack Petra, Morgan och Christel! 🙂
  Det är synd att det hela tiden ska finnas ett antal personer som hela tiden försöker stjäla energi. Tröttsamt i längden. Dessa personer verkar inte gå upp i något annat, så det är egentligen synd om dem. Men i allt detta fortsätter jag med mitt. Bryr mig inte om dessa personer, även om de hela tiden försöker på olika sätt förstöra för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s