Bildkommentaren – ”Slagugle” av Tom Armand Hansen

(Slagugle, foto: Tom Armand Hansen)

Det är en riktigt spännande bild som Tom Armand Hansen har lämnat in till ”Bildkommentaren”. En slaguggla i en fin gammal tall. När jag tittar på bilden så slår det mig vilken fascinerande helhetskänsla som bilden har, något som många fågelbilder annars verkar sakna. Det blir lätt ”en bild på en fågel”, istället för att bilden skulle kunna berätta så mycket mer.

Tom berättar själv om bilden: Bildet jeg oversender er nok et ganske ” standard” naturfoto, men disse bildene må også finnes. Jeg har som mål og få fotografert ugleslagene vi har i Norge. Vedlagt bilde er forøvrig tatt i Sverige og tatt av villfugl. Utfordringen i slik type foto er å få alle elementene i bildet til å spille på lag. Her har jeg valgt å bruke grenene til å best mulig lede inn til hovedmotivet. Samtidig bruke en DOF som skaper en spennende innramming og spenst i bildet. Skarpt ved siden av uskarpt osv. Slagugla er ikke den enkleste å treffe på i skogen og man blir gjerne litt ”skjelven” første gang. Særlig under angrep. Det er utfordrende og tenke klart. Jeg liker dette bildet godt selv og er fornøyd med hvordan bildet ble, sett i forhold til det jeg selv hadde tenkt på forhånd. Til våren så skal jeg prøve igjen. Da med en litt annen tilnærming av det kunstneriske slaget.

Jag kan gott förstå att Tom själv är nöjd med bilden, kanske just för att den förmedlar två av de viktigaste ingredienserna som är så viktiga för de riktigt bra bilderna; helhetskänsla och uttryck. Bilden har ett lite kortare format i sidorna, vilket förstärker känslan av mer harmoni vilket får miljö och fågel att ännu bättre bli en helhet tillsammans. Dessutom har vi dessa vridna tallgrenar som fyller ut bildytan och nästan skapar en cirkelrörelse, vilket också får motivet att än mer stanna kvar inne i bilden. Cirkelrörelserna går också ”runt-runt” och så småningom är vi vid slagugglan. Bilden har också ett vibbrerande mönster; dels i grenverket, men inte minst också i de oskarpa fälten från förgrunden och bakgrunden. Tillsammans skapar alla dessa detaljer runt ugglan ett stort antal former – och inte minst ögon och uggleansikten. I allt detta ligger kanske bildens mest geniala ingredienser. Alla dessa former av uggleansikten och ögon runt i bilden skapar en fascinerande ”upprepningseffekt” som då givetvis också är med på att framhäva ugglan ännu bättre. Slagugglan sitter alltså i en bild som redan hade blivit formgiven för en uggla. Snyggt, riktigt snyggt!

Mot bildens kanter och hörn är det mörkare, detta för att ännu mer hålla kvar blicken i bilden. En liten teknisk detalj som visar på fingertoppkänsla från fotografen.

Bilden har också ett mycket fint uttryck. Dels genom att bilden är i svartvitt och i detta förmedlar helhetskänslan på ett väldigt harmoniskt och samanhängande sätt. Ugglan skiljer sig inte ur sin miljö, här finns ingen färg eller färgkontrast som skulle gett bilden ett helt annat uttryck. Dessutom har slagugglan är mycket typiskt uttryck för just en slagugglan. Den är skärpt, kanske irriterad och arg. Fokus är redan riktad mot något som fångar dens uppmärksamhet. Tittar man noga så ser man att vingarna inte ligger lugnt intill kroppen. Jag får känslan att de är på väg att fällas ut, kanske förbereder den en attack  mot en inkräktare – som är så typiskt för just en slaguggla. Slagugglan är mycket aggressiv mot inkräktare, och ett kraftigt slag mot huvudet – oftast bakifrån, är en smärtsam upplevelse om man är inne på slagugglan territorium.

Just slagugglans uttryck är med på att göra bilden ännu mer vital. Fotografiet visar dels en spännande helhet, men har även fångat ett fascinerande ögonblick!

Allt som allt; en riktigt spännande bild Tom. Gratulerar!

________________________________________________________________________________________________

BILDKOMMENTAREN
Ni läsare kan när som helst skicka in en av era bilder för att få mina kommentarer. Ni skickar då in en bildfil över mejl till terje.helleso@gmail.com, och glöm inte att märka mejlet med ”Bildkommentaren”. Bilden ska vara i jpeg med längsta bildsida 600 pixlar, motivet spelar ingen roll. Naturbild eller inte. Ni lämnar med en liten berättelse om bilden med en bildtitel till bilden. Enbart 1 bild kan ni skicka in, ni kan först skicka in nästa bild när er bild har blivit kommenterad. Ni får heller inte vara anonyma! Har ni en egen blogg eller hemsida, glöm inte att lämna även denna i mejlet så länkar jag vidare när bilden publiceras och kommenteras.

Jag kommer med jämna mellanrum presentera en av dessa inlämnade bilder, och lämnar sedan en lång och omfattande kommentar till bilden. Har ni frågor om er bild kan ni lämna dessa i berättelsen till bilden, så kommer jag göra så gott jag kan med att besvara dessa frågor. Välkomna att skicka en bild över mejl från och med idag.

4 reaktioner på ”Bildkommentaren – ”Slagugle” av Tom Armand Hansen

 1. Hei Terje
  Tusen takk for bildekommentarer. Du skal vite at jeg setter dette veldig høyt!
  Det er interesant å se at din bildekommentar peker i retning av min egen vurdering under opptak. Som nevnt er det lett å ikke tenke klart under en slik opplevelse det er å få møte slaguglen for en naturelsker…
  Når det gjelder vingene så har du helt rett. Slaguglen angrep rett etter at dette bildet er tatt. Jeg så ingen unger i nærheten men de var helt sikkert i området. Jeg hadde mer enn nok med å følge med på både mor & far slagugle… En foran og en bak meg:o)
  Igjen…tusen takk Terje for en dyp analyse med kommentarer!

 2. Takk selv Tom! 🙂
  Selve tanken med denne serien i bloggen er å kunne få fram en annen type av bildekommentarer enn hva som oftest er innen fotografi.

 3. En mycket härlig ugglebild med mycket skogskänsla, en bild som också bjuder på det lilla extra genom alla ögon och dolda skogsväsen som man kan skönja i bilden. Och all denna känslan kommer väl till sin rätt iom bilden är monokrom.
  Intressant att läsa din bildkommentar Terje, mycket lärorikt. Annorlunda och som sagt intressant inslag på din bloggsida, kul att du upptar denna avdelning igen. Som sagt man har mycket att lära av bildkommentarer lika så som att titta på mycket bilder, konst mm

  /Christer K

  Ps. Kunde inte motstå att lämna en egen kommentar på denna härliga bild. Även fast det kanske inte är meningen 😉

 4. Christer: Självklart får även andra komma med kommentarer till bilden, tror det kan bli riktigt intressanta reflektioner som då kan komma fram. Jag tror, och har alltid trott på en levande och intressant bilddiskssion som leder framåt men som också gör vissa sidosprång. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s