Bildskaparens manifest # 22

(Nattfjäril, 2009)

”Att lära mig att lita på mina instinkter, och inte vara främmande för att experimentera med nya tekniker eller ovanliga perspektiv – det är vad en personlig fotografisk stil handlar om.”

(Bilden på nattfjärilen i flykt är från Söderhamn i Hälsingland, 19 juli 2009. Kameran var Pentax K20D och brännvidden 18mm. Bländare 22 och 1/100 sekund. Blixt och 100 ISO)

6 reaktioner på ”Bildskaparens manifest # 22

  1. Härlig fantasieggande bild i en teknik jag aldrig provat. Tror inte jag skulle hinna med att få in skärpan. Det blir en märklig effekt med en känsla av att nattfjärilen är ditnålad. Den varma och den kalla färgen bidrar även det till det. Jag har sett flera av dina bilder tagna på detta sätt och fascineras lika mycket vart gång. Gillar på det sätt de lurar ögonen.

  2. Tack Katja! 🙂
    Det handlar ju mycket om att ha förinställd skärpa och sedan en mindre bländaröppning för att få ett stort skräpedjup. Då gör det inte så mycket att skärpan inte ligger exakt, då den hamnar inom skärpedjupet. Här var jag givetvis tvungen att använda blixt annars hade nattfjärilen enbart blivit ett suddigt och ogenkänneligt blurr.
    Jo, jag har arbetat med denna teknik rätt många gånger. Började med fåglar och har efterhand även utvecklat mot olika insekter och fladdermöss. Oftast tittar jag inte ens i kameran när jag gör bilderna, därför handlar det mycket om att ha koll på skärpeplan och veta vart i bilden motivet hamnar. 🙂

  3. Jag uppskattar att du sätter fjärilen in i sin miljö. Det ger en starkare bildupplevelse.
    /Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s