Snabbare än tanken…

(Sparvhök 1, 2007)

(Sparvhök 2, 2007)

(Sparvhök 3, 2007)

Ibland händer det jag inte kan förklara. Ibland blir det bilder, innan jag egentligen uppfattat att jag fotograferat. Denna serie från Fårö på Gotland, 10 juni 2007, är en sådan serie bilder där jag inte uppfattade vad jag fotograferat förrän efteråt…

Det var ett härligt släpande kvällsljus när jag gick iväg ut för att fotografera. Plötsligt blir jag uppmärksam på att det är ett himla liv på pilfinkarna. Sedan ser jag något som fladdrar till i kvällsljuset. Snabbt slänger jag upp kameran. Skärpan var redan förinställd på ett avstånd jag sedan tidigare lärt mig kan vara ett bra utgångsläge, och ljuset hade jag redan mätt i tillfälle något oväntat skulle dyka upp. Snabbt fick jag motivet i exakt skärpa och jag började direkt tänka bildutsnitt. Sedan en snabb serie med bilder, det blev 4-5 bilder innan situationen var över.

Efteråt kunde jag se att det var en sparvhök, och en underbart utfärgad hanne dessutom. Jag kan se att den fick tag i en pilfink, och fjädrarna från pilfinken flyger i bilden.

(Serien är fotograferat med Nikon D200 och 400mm. Bländare 2.8 och 1/1000 sekund. Manuell ljusmätning och manuell fokus som alltid, och 100 ISO)

9 reaktioner på ”Snabbare än tanken…

 1. Hej Terje.
  Vadan denna manuella mätning av ljuset och den manuella fokuseringen. Vad är tanken bakom detta? Finner du inga situationer där du finner det fördelaktigt med autofokus eller ett annat läge än ”M” på kameran? Jag är blott en nybörjare när det kommer till fotografering och skulle vilja förstå hur du tänker.

  Med Vänliga Hälsningar
  Star Bury

 2. Tack Morgan och Star Bury (uppskattar helst riktiga namn, så att man inte är helt anonym)! 🙂

  Jag har alltid arbetat manuellt, och tycker det är snabbare att arbeta manuellt. Orsaken att jag är noggrann med att påpeka detta är att det finns en övertro på bl.a. autofokus och att många tror att detta ger lösningen direkt. Vilket det inte gör, något som kan få många att ge upp i ett för tidigt skede. Och många tror att det inte går att lyckas på annat sätt än med exempelvis autofokus. Att jag dessutom arbetar med manuell ljusmätning så är det dels för att ha bättre kontroll – men givetvis också för att undvika hamna i en standardiserad ljusmätningsmall. Många fotografer gör idag de samma bilderna, mycket på grund av att man använder de samma ljusmätningsformerna genom automatik eller program.

  Det är lätt att preferenserna då bli mer begränsade även när man granskar andras bilder, och därför missar mycket. 🙂

 3. Det krävs allt en viss erfarenhet att hinna med en sån serie i manuellt läge och samtidigt få till sådana perfekta bilder!För övrigt håller jag med,blir ofta tråkiga bilder om man använder autoläget för ofta.

 4. Grymt att få det där fångat på bild!
  Hade du kört den där på autofokus så hade du kanske missat bilden pga att kameran inte vet vad den skulle fokusera på.

  Jag missade en bild på en ekorre i helgen just pga att autofocusen inte visste vad jag ville fotografera, den ändrade sig hela tiden och innan kameran bestämt sig så var ekorren borta, ekorren korsade min väg ca 15meter ifrån mig i en galopp så det var inte många sekunder jag hann se den.
  telezoomobjektivet till min Olympus verkar inte gjort för manuell fokusering märks det för det är helt omöjligt att veta vart den befinner sig 😦

 5. Tack så mycket Mattias! 🙂
  Jo, jag känner till detta då jag fått bevittna problemet när jag varit ute med andra fotografer som envisas att arbeta med autofokus och ljusmätningsautomatik. De klagar ständigt på att bilderna inte blir som de vill, eller att utrustningen inte vill samarbeta. Men de fortsätter ändå, märkligt nog. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s