En talgoxe, en grönsiska, två grönfinkar och en blåmes…

(En talgoxe, 2012)

(En grönsiska, 2006)

(Två grönfinkar, 2006)

(En blåmes, 2008)

Det finns fågelbilder som är så usla att de blir mycket intressanta… Kanske är dessa fyra fågelbilder i den kategorin. Fyra bilder som är svåra att motstå, fast de är usla, på gränsen till humoristiska. Talgoxen är från Mullsjö. Jag höll på med att fotografera kråkor och kajor mot månen när en talgoxe bara plötsligt pep förbi. Pentax K7, 200mm och 1/2000 sekund. Grönsiskan är från Skatön utanför Söderhamn i Hälsingland. Bilden är från mitt årsprojekt, och just denna dag hade jag ”Mitt i naturen” med mig ut när jag skulle göra dagens bild. Inslaget gick sedan under december 2006 i SVT. Detta är en av bilderna från fotograferingen av en flock grönsiskor som vi mer eller mindre helt oplanerat snubblade över. Nikon D200, 400mm och 1/800 sekund. De två grönfinkarna är från Söderhamn och visar när fåglarna flyger direkt från mig mot kvällshimlen. Nikon D200, 400mm och 1/2500 sekund. Blåmesen är från Ålsjön och är fotograferad under en kurs jag hade. Precis intill baslägret dök plötsligt blåmesen upp och snabbt plockade jag fram kameran och lyckades göra en bild precis när den flög från grenen. Samsung GX-10, 55mm och 1/100 sekund.

Egentligen är det helt obetydligt vilka fågelarter som är i bilderna, och det är nog mer eller mindre omöjligt att artsbestämma dem också. Men det blir en extra rolig grej att också kunna säga vilka arter det är i bilderna. Tycker jag. Eller vad tycker ni?

8 reaktioner på ”En talgoxe, en grönsiska, två grönfinkar och en blåmes…

 1. Hahahhahah…”men Terje”, tänkte jag när jag började titta på de inlagda bilderna… Sedan läste jag inlägget och då klarnade det…hahaha… Faktiskt har du ju rätt! Uselt kan bli spännande..och j*kligt kul! 🙂

 2. Tack Ninna och Martin! 🙂
  Ninna: Självironi och lekfullhet är två riktigt bra egenskaper att ha med sig när man fotograferar. 🙂
  Martin: Eller en bild för Vattenfall; ”två hål i väggen”… 🙂

 3. Även om det är Intressanta bilder så förstår jag inte riktigt poängen med att offentliggöra exempelvis grönsiska och två grönfinkar. Grönsiskan är suddig stjärtbit och en oerhört stor himmel. Det finns inget av komposition att tala om. Grönfinkarna ser ut som två photoshop punkter man har gjort med penseln. Jag påstår absolut inte det är photoshoppat men det är inget intressant alls med just DESSA TVÅ bilder.

  Dom andra är betydligt mer intressanta 🙂

  Erik Jögimar

 4. Tack Kjell och Erik! 🙂

  Poängen med bilder som dessa är väl att det inte är några direkta poäng. Med humor, självironi och självdistans så kan det bli bilder som fungerar, och dessutom fungerar mycket bra, utan att någon direkt vet varför.

  Både bilden på grönsiskan och bilden på de två grönfinkarna är självklara publikfavoriter under mina föreläsningar. Sedan är båda bilderna (och då särskilt grönsiskan) sådana att de irriterar på ett sådant sätt att man inte blir av med bilderna efteråt. De sätter sig som ett kvalster i hjärnan, ungefär som en hjärndöd och usel melodilåt som man när som helst kan börja nynna på – fast man hatar låten.

  Finns inget photoshoppande i grönfinkbilden däremot, fast det hade varit lätt att göra det och egentligen har det väl ingen betydelse för andra än mig att bilden inte är photoshoppad.

  Att man inte finner dessa två bilder intressanta är fullt förståeligt, vet sedan tidigare att fotografer uttalat att de tycker båda bilderna är bland de sämsta fågelbilderna de sett. Det roliga är att jag i samtal med dessa långt senare, plötsligt överraskas av att fotograferna börjar prata om just dessa två bilder som bilder de aldrig kommer glömma.

  Intressanta tankar är det kring bilder som dessa. Och jag är minst lika okunnig och överraskad som alla andra. 🙂

 5. haha, underbart Terje!
  Jag gillar bilden på Grönfinkarna, det ser ut som en halvfärdig :)/:(… Du glömde bara bestämma om du var glad eller ledsen… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s