Att alltid söka efter nya bildmöjligheter…

(Sädesärla, 2010)

Jag är oerhört intresserad i naturen, det är just där som jag har min utgångspunkt som människa. Och därför är det också där som jag har min utgångspunkt som bildskapare. Naturen är vacker och speciell, men naturen är också så mycket mer. Därför är jag inte så intresserad av att enbart visa hur naturen ser ut, i mer generella ögon. För mig är naturen något att uppleva på det rent personliga planet, en meditation och grund för livet i stort. Därför söker jag ofta efter bilder som säger någon mer, än att enbart visa hur något ser ut. Så har jag alltid varit som naturfotograf. Och så kommer jag även i fortsättningen vara.

För mig är en riktigt bra naturbild något som visar en visuell upplevelse, starkt kopplad till fotografen ifråga. Att göra som alla andra, det får mig sällan att stanna till. Ett unikt uttryck, ett levande bildspråk, en ovanlig och udda bildupplevelse, en dold men stark symbolik, en helhet som berättar en hel historia eller att bilden är så speciell att det är hur lätt som helst att se vem som är fotografen. Det personliga fingeravtrycket är det absolut viktigaste, i själva bilden och bildspråket – inte i upplevelsen och motivet.

Detta är vad jag tycker givetvis. Så är en riktigt bra naturbild, för mig.

Denna bild på en sädesärla som satt så fint på taket på den gamla kvarnen vid Ryfors utanför Mullsjö är en sådan bild för mig. Här finns en annorlunda helhet; dels skapad genom en dubbelexponering som ger en softad ingrediens i bilden, men också att jag fotograferade i infrarött något som ger bilden lite udda gråtoner. Den blå himlen blev helt svart och fick sädesärlan att framträda i bilden på ett mer kraftfullt sätt. Softningen ger bilden liv och rörelse, och ett speciellt perspektiv uppstår.

Bilden gjorde jag med Pentax K20D och brännvidden 230mm. Bländare 6.3 och 1/320 sekund (båda exponeringarna). Kameran stod på stativ för att inte få för stora förflyttningar av motiven inom bildkanterna mellan de två exponeringarna. 100 ISO.

7 reaktioner på ”Att alltid söka efter nya bildmöjligheter…

 1. Det blev absolut en spännande bild, helt klart en bild som sticker ut från många andra bilder på Sädesärla. -Den känns personligt gjord och en bild som jag direkt förknippar med Terje. -Bra!
  Morgan

 2. Gillar den här bilden. Härligt mörk och ljus på samma gång.

  Och i år letar jag ju nya bildmöjligheter varje dag, eftesom jag kör ett sånt där årsprojekt. Ska bli kul att se vad det gör för bildskapandet i slutet på året.

 3. Riktigt bra fågelbild som jag själv skulle vara stolt över.
  Det blir mer intressanta bilder, tycker jag, om man sätter in djuret i sin miljö och lyckas förmedla en historia om denna som individ och hur miljön påverkar den. Dert har du lyckas med i bilden. Det är ju inte helt fel att du får till en expresionistisk ton i bilden också. Änne en Edvard munk inluens?
  /Thomas

 4. Tack Jörgen och Thomas! 🙂
  Jörgen: Vad trevligt att du kör ett årsprojekt. Vet att du kommer få ett år som är intressant, jobbigt, frustrerande och jätteinspirerande på samma gång. Och när du gör bokslut i januari 2013 då kommer du känna att du nog aldrig lärt dig så mycket om bild och foto någonsin som under detta året. Ett stort lycka till! 🙂
  Thomas: Det kanske är så att Munch finns där i bakgrunden för alla norrmän… 🙂

 5. Som Morgan skriver, en bild som man, jag, förknippar med Terje direkt!
  Den är spännande och intressant, den väcker min nyfikenhet och jag var säker på att satt i bergen och inte på ett hustak. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s