Det finns tyvärr mängder av falska människor…

(Tornseglare i kvällsljus, 2010)

Jag vet inte hur många gånger jag fått lyssna på person A när det pratas om person B och person C. Om att B är på det sättet, och C kan man ju inte lita på överhuvudtaget. Tiden går och sedan är A, B och C jättebra vänner – och jag är utanför. Helt utanför, mer eller mindre utfryst av både A, B och C. Sedan försvann även person D och E, för de kände B… Efter ett tag träffar jag person F som ställer mig en massa frågor. Frågor som hela tiden avslutas med: Stämmer verkligen detta Terje?

Jag kan inte annat än dementera. Och de senaste månaderna har jag verkligen fått en fantastisk erfarenhet i att dementera. Och det utan att ge tillbaka med samma mynt. För varför ska det vara så intressant att till F berätta sanningen om A, B, C, D och E. Jag har alltid varit av den meningen att det är mer intressant att prata om det man själv gjort. Vad jag gjort, och att lyssna på vad F gjort senaste tiden. Skitpratare har jag aldrig varit, och jag kommer heller inte vara det. Jag kommer givetvis heller inte berätta här i bloggen om varken A, B, C, D, E och F – där jag med att använda deras riktiga namn skvallrar om en massa. Om hur falsk A är, hur mycket skit om allt och alla som B berättar, hur mycket som C ljuger om, att D har manipulerat själv en massa som fotograf, att jag är grymt besviken på E och att jag inte kan fatta hur någon kan tycka att F är en bra fotograf.

Vad jag vet är rätt mycket! Faktiskt otroligt mycket, och mycket har riktigt ordentligt ”smaskiga” detaljer. Men att knäcka en annan människa på det sättet är låååångt under min värdighet! Och falsk har jag aldrig någonsin varit som människa. Jag ljuger inte, jag är inte ytlig, har inga spetsiga armbågar – och går inte över lik för att få egen framgång. Jag ljög med några av mina egna bilder, som jag redan erkänt ett stort antal gånger i olika media och här i bloggen. Jag har även bett om förlåt till alla jag kunde komma på; både här i bloggen och i olika media. I dagstidningar, i kvällstidningar, i radio och TV. Men jag har inte en enda gång känt något behov av att hämnas på varken A, B, C, D, E eller F. Och person G och H som helt tystnade i detta, där kan man ju undra varför. Är det en tillfällighet att båda dessa börjat umgås med A och B?

Vad som sägs om mig därute har jag tack och lov mycket begränsad insyn i. Men jag är inte dum och korkad. Jag kan räkna ihop 1 + 1…

Vad jag däremot har fått i rikliga mått är ett sagolikt bra tålamod. Både som människa och som fotograf. Den perioden då jag gick för långt med att manipulera är en kort del av mitt liv, som jag nu sätter en parantes runt. Med tiden kommer alltfler förstå. Förhoppningsvis finns det också människor därute som kan sortera. Människor som redan genomskådat A, B, C, D, E, F, G och H. Som förstått och sett det spelet som pågår. Ett spel som tyvärr inte började med de fel jag gjorde. Spelet är tyvärr äldre än så, det har säkerligen pågått så länge människan funnits som art på vår planet.

Frågan är bara varför dessa människor mer eller mindre alltid verkar komma undan. Är det meningen att man ska bli falsk och ytlig, att en skitpratare är de människor som verkligen kommer någon vart här i livet. Vi andra däremot, vi som kan sortera och som inte dömer en annan människa – är det oss det är fel på?

Nåja, bara lite tankar här på lördagsförmiddagen…

13 reaktioner på ”Det finns tyvärr mängder av falska människor…

 1. En vän till mig, som sedan många år bor i Spanien, berättade att när hon insjuknade i cancer så var det många ”vänner” som föll bort, slutade höra av sig. Jag svarade henne att det kanske är bra att få svart på vitt vilka som är verkliga vänner. För det märker man, vilka som finns kvar fast det blåser hårt.

  Du har fått erfara samma sak. Men det kanske inte är en negativ upplevelse även om den naturligtvis måste innehålla ett stort mått av besvikelse från din sida. Kanske kommer det något gott ut av detta. Kanske vet du bättre idag än vad du någonsin tidigare gjort, vilka som är dina verkliga vänner. Och det är bra för verkliga vänner växer inte på träd. Nu får du chansen att odla den riktiga vänskapen med dom som finns kvar och du behöver inte slösa den på de falska ”vänner” som försvann i blåsten.

  Bara mina några tankar…

 2. Pratar man skit om andra och dömer människor handlar det ofta om ett behov att höja sin egen förträfflighet då den inte skulle räcka till annars. Jag tror att en sådan människa är väldigt liten inombords.
  Lever man däremot ärligt och fri från att döma andra betyder det att man har mer kärlek i sitt inre än man har rädsla. Då kan man i harmoni koncentrera sig på vad man åstadkommer själv och vara ärligt intresserad av andra. Jag väljer kärlek framför rädsla.
  Håller till fullo med kommentaren by skymning.
  Med kärlek från Christian

 3. Sedan jag blev vuxen är det här talesättet det som verkligen speglar livet: ”Ju mer jag lär känna Människorna desto bättre tycker jag om mina Hundar!”

  //Boije

 4. Tack Anders, Christian och Wictoria! 🙂
  Anders: Jag har fått uppleva detta ja, med större tydlighet än någonsin tidigare. 🙂
  Christian: Jag väljer också kärlek framför rädsla. Mycket bra sagt! 🙂
  Wictoria: Jag har min egen variant på just det talesättet: ”Ju mer jag lär känna människorna desto bättre tycker jag om naturen!” Jag förstår mer än någonsin varför jag är just naturfotograf. Håller helt med dig annars! 🙂

 5. Christian, det du skriver är helt sant. Jag håller med dig till 100 procent. Jag personligen har dock svårt att alltid känna kärleken framför irritationen då jag möter verklig dummhet eller elakhet. Men jag jobbar på det och därför är det extra viktigt med inlägg som ditt. Så man inte glömmer vad som är riktiga värden i livet.

  Med vänlig hälsning,
  Anders

 6. Jag märker när jag läser kommentarerna att det finns både kloka och omtänksamma människor kvar i värden, tack och lov för det! 🙂
  Det betyder att man vågar sticka in huvudet i människans samhälle emellanåt, inte bara vara i hundarnas och naturens världar!

 7. Tack Mariell! 🙂
  Det blir ju lättare och lättare att förklara varför jag just är naturfotograf… 🙂

 8. Det är som jag alltid har sagt – man bör aldrig ha mer än 29 st ”vänner” för då blir det svårt att hålla reda på dem.. 😉 Tråkig upplevelse för dig när det hela utspelade sig förstås, men jag tyckte ändå artikeln hade ett lite kul upplägg måste jag säga… 🙂

  • Just det med 29 vänner, lät du bra! Har inte tänkt på just det antalet innan… 😉
   Skämt åsido, det har varit en tråkig upplevelse. Jag förstår vad du menar, men är man ”känd” eller ”offentlig” är det svårt att hålla nere antalet ”vänner”.

   • Just antalet 29 kom ifrån att det finns 29 bokstäver i vårt alfabet. Fler vänner än så, då blir det svårt att döpa dem menade jag.

    Förstår dock att det var en tråkig upplevelse för dig och inget som någon ska behöva vara med om. Tyvärr finns det en hel del som gillar att prata skit om den ”som lämnar rummet”. Själv är jag inte en sådan person, men jag har ju hamnat i situationer där det börjat diskuteras om person X när X lämnat rummet. Ibland är det inte helt orättfärdiga påståenden som lyfts fram, men i sådana situationer brukar jag ändå ta tredje person lite i försvar genom att t.ex. säga ”Ja, men han har i alla fall ett gott hjärta och vill väl” eller något sådant. Hände senast för någon vecka sedan då någon kommenterade en tredje person med att denne kunde vara påfrestande ibland.

    • Frågan är då vad jag gör med alla som har Hellesø som efternamn… 😉
     Nåja, jag är själv en sådan som undviker skitsnack – har oturligt nog ofta hamnat i sådana situationer, men väljer då att ofta byta samtalsämne. Eller att på ett tydligt sätt markera vad jag tycker om att prata om andra personer. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s