En medelmåttig och usel fotograf…

(Sångsvanar, 2006)

Det har aldrig varit intressant för mig att påpeka för andra om vem som är medelmåttiga och usla fotografer. Det utvecklar inte fotografin, eller naturfotografin för den delen. Genom alla de år jag haft olika fotokurser och föreläsningar har det alltid varit mer intressant att lyfta fram det som är bra, och mer eller mindre ignorera det som är medelmåttigt eller uselt. Alla fotografer har bilder som är mindre bra, och fotograferna själva vet vilka bilder som inte är tillräckligt bra. Vad många fotografer däremot söker efter är koderna till de bra bilderna; alla fotografer vill ju utveckla sitt fotograferande mot bättre bilder. Några vill göra bilder som andra tycker är bra, men det finns även de fotografer som tycker det är viktigare att göra bilder som man själv tycker är bra. För den egna utvecklingens skull.

Vad är en bra bild? Hur ser en bra bild ut? Två frågor som jag ständigt har återkommit till, då det alltid har varit viktigt för andra att få höra mina omdömen. Många har givetvis missuppfattat mig, ibland medvetet, med att jag då på något sätt anser mig ha bättre svar än andra. Vilket jag inte har! Men jag har mina svar, som jag står för – andra fotografer har sina svar. Någon besserwisser har jag aldrig varit, då jag aldrig ansett mig ha bättre svar än andra. Men ömma tår finns ju överallt; så oavsett hur tydlig man varit, så har det alltid kunnat missuppfattas.

Idag finns det fotografer där ute, som på död och liv hela tiden måste ifrågasätta mig och mina bilder. Som tycker det är viktigt att påpeka vilken medelmåttig och usel fotograf jag i grunden är. Några av dessa väljer att gömma sig bakom pseudonym för att vara anonyma, medan andra ser en möjlighet att trycka ner mig som fotograf och även som människa – för att givetvis kunna lyfta fram sig själva. Kanske för att man inte anser sig vara tillräckligt duktig, och sliter med dåligt självförtroende – eller att man anser sig vara missförstådd och tycker att jag fått alldeles för mycket utrymme och uppmärksamhet. ”För att vara så medelmåttig och usel; ser verkligen inga hur dålig han är, den där Terje Hellesø.” Jag måste ju vara helt sjuk i huvudet, ofta helt utan någon verklighetsuppfattning – jag får ju även höra att jag själv skriver de rosande kommentarerna i min egen blogg. Antaganden och misstankar blir verklighet – för alla andra kan ju inte ha fel. Sägs det!

Är det indoktrinering det handlar om? Att om man skriver tillräckligt många gånger hur medelmåttig och usel jag är som fotograf, och att jag skriver kommentarer själv här i min egen blogg då det inte finns några där ute som verkligen kan tycka om min bilder – ja, då är det ju verkligen så. ”Tänka sig att vi verkligen inte upptäckt detta, att man blivit lurad i så många år.” Det påstås att jag manipulerar och indoktrinerar; när det i själva verket kanske är precis tvärtom?

Jag dömer inte andra fotografer; varken deras bilder eller kunnande. Det har jag aldrig gjort, och det kommer jag heller aldrig göra. Men jag fortsätter att göra mina bilder, något jag alltid gjort och kommer fortsätta göra. Även om det skulle innebära att ingen, och då absolut ingen, skulle gilla mina bilder och det jag står för i mitt skapande. Skulle jag bli fullkomligt utfryst eller utskrattad, jag då fortsätter jag iallafall. Jag fotograferar ju för min egen skull, och följer mina egna intentioner i bildskapandet. Jag sätter en parentes runt de fel jag gjorde, då jag manipulerade några av lodjursbilderna (som jag erkänt och skrivit tidigare om här i bloggen). Jag ljög med hur bilderna var gjorda, något jag inte tänker göra flera gånger. Men den jag var innan, och även nu efter det som skett – den fotografen tänker jag fortsätta vara. Oavsett vad nu andra skulle vilja; att det kanske bästa hade varit att jag skulle försvinna helt,  eller bli en sjuk och destruktiv människa som ingen skulle lyssna på.

Jag kan inte svara för andra givetvis, men jag kan utgå ifrån mig och mitt eget fotograferande. Och där kan ingen ändra något. Oavsett hur många gånger någon eller några känner behovet av att framställa mig som en medelmåttig eller usel fotograf. Jag vet vad jag gjort, men jag vet också vad jag inte gjort. Och nej, jag har inte skrivit en enda kommentar här i bloggen i ett annat namn! Skriver jag något här i bloggen så gör jag det enbart i mitt eget namn – kanske för att jag inte är så sjuk i huvudet som man gärna vill få alla att tro att jag är?

Och i allt detta så kommer jag heller inte ge tillbaka med samma mynt. Det är rent ut sagt under min värdighet! Dessutom vet jag så innerligt väl att jag inte blir en bättre fotograf och att mina bilder blir bättre, enbart om jag börjar påpeka om hur usel den och den fotografen är. Jag pekar inte ut medelmåttiga eller usla fotografer, för att det givetvis inte har någon betydelse överhuvudtaget. Men det finns många som är duktiga därute, och det finns många riktigt bra bilder att titta på och förundras över. Det är det jag lyfter fram, inget annat!

(Troll, 2010)

17 reaktioner på ”En medelmåttig och usel fotograf…

 1. Ja det finns många människor som själva mår dåligt och då letar efter andra att dra ned. Att ge sig på en annan människa bara för att själv må bättre är under all kritik. Men trösten Terje är att dina bilder talar för sig själva. Du behöver inte ge dig in i diskussionen utan du behöver bara fortsätt visa dina underbara bilder. Det framstår ju klart och tydligt att de som skriver som du citerat, inte själva har några preferenser om vad som är bra och mindre bra fotografi. Bra då att du låter dom stå där med dumstruten på huvudet och inte besvarar dylikt skitsnack.

  /Anders

 2. Hei Terje
  Først og fremst… Jeg skjønner ikke folk som orker å bruke sine dyrbare og tilmålte tid til å holde på slik…
  Lurer på hva som skal til for at slike mennesker skal tenke litt mer positivt? Gjort er gjort…

  Så hva er positivt i denne elendigheten blir vel hva det neste spørsmålet vil jeg tro??

  1. Vi har fått en mer bevisst holdning til bildemanipulasjon og man ser allerede nå at flere konkurranser osv har fått med dette som eget punkt. (Dette har jeg håpet på lenge)
  2. Kanskje får vi egen klasse med manipulerte bilder i konkurranse sammenheng?
  3. Andre fotografer (som tidligere har manipulert) har trekkt sine bilder tilbake da de har sett hvilke følger dette har fått

  Man kan sikkert finne mange flere positive tanker 🙂

  Uansett… Jeg vet akkurat hvilken dyktig fotograf du er Terje og det tror jeg de fleste som er seriøse innen fotografering vet.

  Selv om jeg ikke kan måle meg med deg fotografisk så har vi samme utgangspunkt. Vi fotograferer først og fremst for oss selv! Jeg bryr meg ikke om at andre ikke liker mine bilder, men man må ikke på død og liv kommentere det til det kjedsommelige.
  Skulle noen like bildene så er det et pluss selvfølgelig:o)

  Nei… Det går mot vår og den gamle snøen smelter…:o) Keep up your good work Terje.

  Hils ”gumman”!

  Tom

 3. Hade jag inte hittat din blogg, då för (2 år?) sedan hade jag antagligen inte satsat på mitt eget fotograferande, som verkligen var i sin linda, som man säger.
  Den ‘personliga’ bilden, det ‘personliga’ uttrycket. Kanske hade jag läst/hittat/sett det någon annanstans, men nu/då var det här, jag som relativ nybörjare, hittade det och det fick mig att tro på Mig Själv bland alla dessa hyperfantastiskaotroligtbrabesserwisserfotografer.

  Jag har ett eget uttryck… att ”släta av en bild”.
  Det kan vem som helst göra, med eller utan avancerad teknik och det blir, det blir…jaa.. svårt att förklara: det ser ut som ett fotografi, helt enkelt. Rakt uppochner. Avslätat.
  Hade det bara varit så som fotografier kunde vara.., ja då hade min kamera fortfarande bara legat på hyllan, och det med rätta, enligt mig.
  Det var du (som jag läste/hittade, då, i alla fall) som myntade uttrycket: att man ska kunna se på fotot Vem som är Fotografen.
  Och det är just DET som sporrat mig.
  Jag har lång väg kvar…till att nå dit jag Vet att jag Kan nå, eftersom jag vet att jag kan bättre, mycket bättre.
  Men, jag vet också att det är detta; att bilden är jag, jag är bilden och ingen annan kan komma och säga att det ska vara på något annat sätt.

  (sedan det där med klippochklistra…men det har jag redan kommenterat så det är passé, för mig i alla fall)

  //Boije

 4. Terje!

  Jag skulle gärna vilja ha inlägg från dig var du betraktar som ett bra fotografi, naturfotografi.
  Det går att plocka fram från vad du skriver/visar men fokusera gärna. Du tar ofta bra foton. Hur tänker du innan du tar det? Ibland hittar du nog det i efterhand när du går igenom vad du tagit. De är mycket intressantare att höra om än din meltdown beträffande lodjur.

  Eric

 5. Jag tycker att det bästa du kan göra som svar på tal är att göra mera bra bilder. Låt ifrågasättarna hållas till sina egna negativa kretsar.

  Negativitet skapar sällan något bra, var positiv och fotografera.

  Ditt bildseende har inte försvunnit, kan du fortsätta och levera inspirerande bilder?

  Ha de gott.
  Niklas

 6. Hej Terje.
  Jag beundrar din förmåga att var så saklig när du blir attackerad på ett sätt som tyder på dålig självkänsla hos dina belackare. Eller kanske det är just därför du kan vara saklig.
  Jag tror att de som försöker förminska dig som fotograf och människa har stora själsliga brister.
  Det kanske handlar om avund. Jag vet att du utbildat och inspirerat många tusen fotografer i Sverige, en hel generation fotografer, så jag tror på dig och kan fortfarende glädjas och inspireras av dina bilder.
  MVH
  Christian

 7. Bra!
  Snygg bild…o kaffe i helgen!? 🙂

  …och återigen…jag är INTE Terje som skriver egna kommentarer… Jag gillar Terje och hans bilder och det tänker jag fortsätta med! 🙂

 8. Anders, Tom, Wictoria, Eric, Suss, Niklas, Christian och Ninna: Ett stort tack till er alla! 🙂
  Eric: Jag gillar ju inte att använda pekfingret, men jag ska försöka återkomma och skriva mer om detta framöver. 🙂
  Niklas: Jag ska försöka fortsätta leverera inspirerande bilder. 🙂
  Ninna: Kaffe i helgen? Låter bra tycker jag. Här eller där? 🙂

 9. Tja,
  Det är de enda som jag har hör om mitt fotograferande.
  Fast inte från dig Terje och Malin.
  jag uppskattar bilden. En riktigt trollskogsbild.
  Thomas

 10. Tack Thomas! 🙂
  Och du ska inte knäckas av elaka kommentarer, du ska vara dig själv och utveckla ditt fotograferande efter dina egna intentioner. Jag tycker att du är en mycket duktig fotograf och bildskapare, och jag vet att Malin tycker det samma! 🙂

 11. Eran tur tror jag bestämt. Om jag inte minns fel så bjöd jag på mögliga kakor sist! 😀
  Passar lördag? Ska bara simma o sen är jag fit for fika när som helst! 🙂

 12. Det finns mycket att säga, tycka och tänka om dessa människor. Men vad hjälper det? Dom får väl fortsätta att leva i sin trångsynta verklighet så kan vi andra leva i våran mer öppna verklighet.
  Som du skrev, du vet vad du gjort och vad du inte gjort, spelar resten någon roll? Nej, egentligen inte alla! DU har och kommer alltid ha människor i din närhet som står bakom dig i alla lägen inte bara i det här så låt alla andra få tro att dom uträttar stordåd om dom vill det…

  JAG vet vad du, och Malin, gjort och betytt/der för mig och det är mer än dessa manipulativa förvirrade själar där ute kan förstå…

  Tack för att du är och fortsätter vara du Terje!

 13. Tack Mariell! 🙂
  Jo, jag vet vad jag gjort och inte gjort. Och att fortsätta arbeta vidare med den jag är – det tänker jag göra oavsett. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s