Färgfilter för svartvitt…

(Rödfilter, 2011)

(Blåfilter, 2011)

Jag har alltid haft en förkärlek för svartvita bilder. Under en period i början på 1980-talet så fotograferade jag nästan uteslutande i svartvitt, och då oftast med filmerna Kodak Tri-X och Kodak Panatomic-X. Tri-X var allroundfilmen, Panatomic-X använde jag nästan uteslutande till landskapsbilder. En annan film jag använde allt oftare med åren var Ilford HP-5. Ibland gjorde jag svartvita bilder av färgbilderna, det hände att jag ibland fotograferade med negativ färgfilm – som jag ibland gjorde svartvita bilder av. Så sker även idag; det händer att jag fotograferar i färg men konverterar till svartvitt i Photoshop. Men oftast väljer jag att fotografera direkt i svartvitt i kameran.

Nästan alltid använder jag också någon form av färgfilter; rödfilter, orangefilter, gulfilter, grönfilter eller blåfilter. För att kontrollera gråtonerna och få fram det jag önskar i bilden. Som i bilderna ovanför. Jag fotograferade en blå plasttunna i ett skogsområde precis utanför Jönköping. Använde jag ett rödfilter så blev det blå mörkt eller nästan svart, ett blåfilter gjorde den blå tunnan ljusare. För att förklara med ett annat exempel; om jag fotograferar ett gult rapsfält mot blå himmel; så blir rapsen ljus och himlen mörk med ett gulfilter. Med ett blåfilter hade rapsen blivit mörk och himlen ljus.

Numera har jag dessa filter inbyggda i både mina Pentaxkameror, vilket gör allt betydligt lättare. Gör jag en provexponering och sedan går till filtren för att välja rätt filterfärg, då ser jag senaste exponering visuellt på skärmen när jag väljer filter med de förändringar filtret gör. Vilket gör det lättare att välja just det filter som ger den effekt jag önskar. Sedan kan jag givetvis också justera de olika färgnyanserna i kombination med density och kontrast. Att fotografera i svartvitt har plötsligt blivit ännu lättare, och givetvis mycket spännande när jag vill göra mina olika svartvita bilder.

4 reaktioner på ”Färgfilter för svartvitt…

  1. Hallo Terje
    Interesant lesning. Jeg leste akkurat om fargefilter og sort/hvitt fotografering i går kveld :o) Jeg har nemlig tatt i bruk film igjen. Savner lukta fra mørkerommet… Så nå er Bronicaen ladet med TMax 400. Har til og med instant film for polabakstykket…

    Morro!

  2. Lykke til Tom! 🙂
    Jeg savner ikke lukten fra mørkerommet, men elsker det svarthvite – både analogt og digitalt. Sitter selv med alt analogt utstyr – så man skal kanskje ikke si for mye. Man vet aldri. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s