Personliga platser – Dagshög…

(Kvällsrodnad, 1997)

Det finns platser som är oerhört speciella, utan att jag direkt kan säga varför. Platser som haft och har stor betydelse för mig som person och bildskapare. Vissa av dessa platser har även påverkat mig i så stor grad att jag förändrat mitt skapande, att jag fått ett annat perspektiv till livet och till mig själv. I denna serie i bloggen tänker jag presentera dessa platser för er. Kanske kan jag ge er tips på intressanta fotoplatser, kanske kan jag tipsa er om ställen där ni själv också kommer upptäcka något speciellt. Kanske kan även ni känna av att platserna är speciella. I vilket fall så kommer jag framöver presentera några av de platser som är mest speciella för mig som människa och som bildskapare. Jag fortsätter nu i nordvästra Skåne, söder om Torekov, på Dagshög.

Dagshög är Skånes största gravhög och ligger vid havskanten ett par kilometer söder om Torekov i Båstads kommun. Den är 4,5 meter hög och 42 meter i diameter. Högen, som ligger i ett övrigt fornminnesrikt område, med inte minst mängder med skålgropsförekomster, antas ha anlagts under bronsåldern. Högens placering är väl vald för att synas från havet där den ligger vid stranden av det utskjutande Bjärehalvön. Till högen är knuten en gammal legend att här ska en skånsk kung ligga begravd. Han skulle en gång ha fallit i en stor strid mot hallänningar och blekingar vilka utsänts av kungen av Uppsala. Legenden saknar dock verklighetsförankring. Högen har aldrig grävts ut. Under andra världskriget uppfördes en observationsplats uppe på högens krön. (Info från Wikipedia)

Dagshög för mig är däremot så mycket mer än den stora gravhögen. Här finns spår efter ett gammalt stenbrott, som numera är vattenfylld. Här finns betongfundament efter en gammal hamn och olika andra spår efter tidigare stenindustrier. Från parkeringen vid vägens slut ser man en stor platå med en stenruin; här blommar triften i mängder under maj. Ruinen i sig är också ett spännande motiv. Däremot är det nere vid stranden, mellan havet och det gamla vattenfyllda stenbrottet, som de mest spännande motiven finns för mig. Klipporna och stenarna har fantastiska färger och former. Här kan jag gå i timmar och söka efter bilder. Jag kan inte säga hur många kvällar jag varit här för att möta solnedgången och söka efter spännande stenbilder, men under åren jag bodde i Ängelholm så var Dagshög en av mina absoluta favoritplatser.

För den fågelintresserade är stränderna och fuktängarna kring Dagshög också mycket intressanta, och under vårsträcket för ejder kan du knappt vara på en bättre plats som fågelfotograf.

6 reaktioner på ”Personliga platser – Dagshög…

 1. Även detta verkar vara en intressant plats! 🙂

  Jag gillar bilden med den glada stenguden som ligger med huvudet på sned och ler mot solnedgången, eller är det en full tomte? 😉

 2. Hehe… 🙂
  Glad stengud eller full tomte???
  Platsen är iallafall mycket speciell, och innehåller mycket för en bildhungrig fotograf. Rekommenderas om du har vägarna förbi nordvästra Skåne någongång. 🙂

 3. Du menar alltså att du inte sett stenguden aller dun fulla tomten om man så vill?!
  Du som alltid brukar se sådana saker i dina egna bilder! 🙂
  Nu får du leta! Hahaha

  Ja, det verkar onekligen vara en speciell plats. Jag kommer absolut ha den i åtanke när jag besöker Skåne nästa gång. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s