Naturfotograf eller konstnär…

(I skogen, 2006)

Under alla år har jag gjort mina egna bilder. Ibland har de blivit för konstiga för naturfotomiljön, ibland har de blivit för naturfotografiska för konstmiljön… Känslan att tillhöra en miljö, men samtidigt vara för speciell för att tillhöra den. Inte alltid helt enkelt, men mitt eget skapande har alltid varit min ledstjärna. Även om jag känner att jag kan tillhöra en grupp eller miljö, så har jag heller inte velat anpassa mig. För, varför ska jag göra som alla andra, om det inte kunde kännas övertygande för mig i mitt eget skapande.

Jag har alltid manipulerat, alltid skapat, alltid varit speciell. En udda kuf som naturfotomiljön haft svårt att placera eller kategorisera. Fast i allt detta så har jag också alltid känt att jag tillhört naturfotomiljön mer än att tillhöra den mer svävande konstmiljön. Jag vet ju så alldeles utmärkt själv, att om det inte varit för mitt stora naturintresse så hade jag inte fotograferat. Jag är inte enbart fotograf, jag är naturfotograf! Något jag under alla år burit med stor stolthet. Men det har varit en tillhörighet som varit allt annat än friktionsfri… Antingen gör man naturfotobilder, enligt allehanda normer och regler – eller så gör man som Terje…

Nu när jag gjort det jag gjort; manipulerat med lodjursbilder och dessutom ljugit – då blir krocken ännu större. Delar av naturfotomiljön har öppet kritiserat och även hånat mig på alla plan, ibland långt över vad jag egentligen gjort. Jag har givetvis bett om förlåt, jag har erkänt – och jag har givetvis lovat att aldrig göra något sådant flera gånger. Jag har däremot inte lovat att sluta med att manipulera, för det har jag egentligen alltid gjort – utan jag ska givetvis i fortsättningen inte ljuga på det sätt jag gjort med de ungefär 100 bilderna jag erkänt. Jag kommer fortsätta med mitt bildskapande på det sätt jag gjort i övrigt. Mina bilder, mina naturbilder – antingen det nu är naturfotografi eller konst. Eller både och, eller ingetdera för den delen…

Men jag kan lova att de till hundra procent är mina egna, även om de nu inte skulle tillhöra något fack…

Jag kanske är en usel naturfotograf, vilket några med stor förtjusning skrivit ett antal gånger. Jag kanske är en usel konstnär, vilket också några med förtjusning skrivit ett antal gånger. Vad jag däremot fortstått är att det är inom naturfotomiljön jag blivit utdömd som både naturfotograf och som konstnär. Från konstmiljön har tongångarna hittills enbart varit positiva, även mitt i all uppståndelse som varit de senaste fem månaderna.

Det finns naturfotografer där ute som hoppas att jag ska bli både sårad och uppgiven. Att jag ska sluta fotografera, och kanske börja samla på frimärken istället. Som om det skulle påverka mig.

Jag som under hela min karriär fått höra så mycket om mina bilder… Jag kommer givetvis fortsätta med att vara mig själv, ännu mera. Att fotografera natur på mitt sätt, att skapa de bilder jag vill göra, att manipulera något helt kopiöst – som jag även gjorde på den analoga tiden. Men jag har heller aldrig döljt vad jag gjort, alltid varit ärlig med mitt skapande. Både under kurser och föreläsningar, eller i artiklar och böcker. Fram tills jag nu gjorde det jag gjorde…

Vad som nu gäller för mig är att sätta en parantes runt det jag gjort, och i ännu större grad hitta tillbaka till mig själv och det egna skapandet. Och sedan inte under några omständigheter vara oärlig, varken mot andra eller mig själv. Om sedan mobben skulle fortsätta, så gärna för mig. Jag håller ju på med mitt, och tänker fortsätta utveckla mitt bildskapande i min takt – och efter mina intentioner. Inte andras.

Om jag sedan fotograferar lodjur, vargar, landskap, abstraktioner, isdetaljer, vitsippor eller något annat. Så är det min ensak. Om jag sedan är naturfotograf eller konstnär, så bryr jag mig inte. Jag kommer vara fullt upptagen med att göra MINA bilder!

Dessutom har jag även börjat med att filma – men det är en helt annan historia…

6 reaktioner på ”Naturfotograf eller konstnär…

 1. Härligt att läsa detta Terje!
  Jag liksom känner att det vibrerar i luften, jag kan
  känna att ditt självförtroende stärkts. Jag har accepterat
  din ursäkt för längesen, jag vet att du kommer fortsätta att
  inspirera mig. -Låter spännande med film…
  Trevlig helg!
  Morgan

 2. Underbart Terje. Du SKA fortsätta med et fantastiska bildskapandet du gjort under alla år. Du är i särklass den mest skickliga naturfotograf vi har i Sverige. Ditt filosofiska tänk, ditt sätt att se bilder och skapa!
  Dags att säga som en annan känd man: Nu vänder vi blad,
  Framår och mer bilder Terje. Ser fam emot att följa din ständiga utveckling

  Med vänliga hälsningar Adam

 3. Att ljuga, för sig själv och andra = fel.

  Och så det här ”samhällskravet” att sätta Etiketter på saker och ting…DET får mig att spy!
  Naturfotograf…konstnärliga bilder…trädgårdsfoto…hundfotograf…porträttfotograf… miljöfotograf…gatufotograf…blomfotograf…etc

  Målar man i Olja så är man Konstnär OAVSETT motiv!! Varför ska det vara så högtravande när det gäller fotografi?? ”får” en naturfotograf inte fota annat än natur, vart går gränsen, ”får” en fotograf bara bli känd för vissa saker?? TÄNK om det finns fotografer som inte känner dessa begränsningar…vad ska ‘vetarna’ göra då?

  Jag hatar ETIKETTER, oavsett vad det är.
  Vilket land man bor i?
  Vilken färg på huden jag har?
  Vilket politiskt parti jag röstar eller inte röstar alls?
  Är jag man eller kvinna?
  Och varför räknas inte kvinnor som lika bra fotografer???
  Joo det är så, har jag uppfattat, runt mig!
  Varför är det fjantigt att ha häst men inte skoter?
  Jag fotar mycket i min trädgård, är jag då endast Trädgårdsfotograf?
  Jag fotar mest i naturen… är jag då endast??
  Varför anses det bättre att sitta bakom ett skrivbord och ”skyffla papper” med hög lön än att åka runt i kylan i en sopbil och hämta soporna??
  Varför betalas läkaren som opererar människan multimycket mer än den som torkar upp skiten som stänkt på golvet? Utan den ena fanns ju inte den andra.

  Mmmm…etiketter. Det vore bättre om det fanns nån sorts ”lampa” som kunde lysa in i människors själar och verkligen se vad som fanns där, oavsett om det var väl gömt, eller inte.

  En del har den ”lampan” andra inte.

  Trevlig helg!

  // Boije

 4. Tack Wictoria för din fina och engagerande kommentar! 🙂
  Etiketter ja, jag håller med dig. Undrar varför det blivit så. Vet ju att just naturfotografi är en egen och redan etablerad etikett/beskrivning sedan många år tillbaka.

  Och ”lampan” är ju faktiskt det viktiga. Inte etikett, utrustning, kläder, trender mm. Bilderna är egentligen alltid viktigare, det är ju dessa som kommunicerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s