Fem maffiga landskap…

(Knuthöjdsmossen, 1996)

(Trollehallar, 1997)

(Connemara, 1995)

(Josefinelust, 1996)

(Byrums raukar, 1994)

Det finns tillfällen då skapandet får sättas lite åt sidan. När tillfället och platsen bjuder på det mesta av sig själv. Då gäller det mer att jag arbetar koncentrerat med att samla intrycken i en helhet som förmedlar detta. Att arbeta med kompositionen, kameravinkeln, perspektivet, exponeringen av ljuset, eventuella filter – och att försöka visualisera just tillfället på bästa möjliga sätt. Dessa 5 nyinskannade analoga bilder är åt just det hållet.

Bilden från Knuthöjdsmossen i Västmanland är fotograferat vid soluppgången. Platsen var magisk med sina torrakor, ljuset, färgerna. 28mm och ett avtonat gråfilter fångade detta. Bilden från Trollehallar i Skåne är fotograferat just när den första snön hade fallit, och solen kom tillbaka. Ravinen med sina djupa skuggor, i kontrast till de solbelysta partierna uppe i kanterna, kunde fånga något av detta. 28mm och avtonat gråfilter. Bilden från Recess i Connemara på västra Irland visar det karakteristiska öppna fjäll- och hedlandskapet. Långt bort ser man små detaljer från några ensliga gårdar. Två avtonade gråfilter över himlen gav mig det djupet i ljuset som jag sökte efter, tillsammans med 270mm. Bilden från Josefinelust på Kullaberg i Skåne är en mer typisk skymningsbild. Avtonat gråfilter och 28mm gav mig inramningen, sedan väntade jag ut vågorna för att få fram den helhet jag önskade. Bilden från Byrums raukar på norra Öland är fotograferat sent i skymningen, precis när månen visade sig över raukarna. 28mm och avtonat gråfilter.

De inskannade filerna är nästan identiska med de analoga diabilderna.

Annonser

5 reaktioner på ”Fem maffiga landskap…

 1. Terje,
  Jag har i åratal försökt att lära min att fotografera ladskap. Dock utan någon större framgång. jag har gått om kring denna brist genom att införa multiexponeringar och rörelse.

  Du lyckas med dina lanskapsbilder utan att konstra till det. Jag tycker att Knuthöjdsmossen, 1996 är ett klassikt lanskapsbild som ändå har något extra i sig, vilket gör den starkare i sitt yttryck.

  Personligen så tycker jag att du har något eftertänksamt i dina lanskapsbilder, vilket passar denna typ av fotopgrafi bra. De rena dokumentära lanskapsbilderna som var så ppopulära under 60 och 70-talet saknar det där extra och ialla fall jag tröttnar på dem fort.

  Synd att inte Claes Grunsten har tagit lärdom av dina bilder. Han är den fotograf som idag tråkar ut mig till tårar med sina stela bilder.

 2. Tack Thomas och Niclas! 🙂
  Thomas: Jo, jag vet vad du tycker om Claes Grundsten och hans landskapsbilder. Vi är inte helt överens, som vi diskuterat. Hans bok ”Terra Firma” visar hans storhet som fotograf, tycker jag. En bok jag ständigt återkommer till. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s