Dessa små, patetiska, anonyma och usla mobbare…

(1)

Det finns egentligen inga människor som är lägre stående än mobbarna! Människor som genom sitt eget dåliga och patetiska mående, ser det som sin mission här i livet att plåga andra människor. Små, patetiska, anonyma, fega och usla mobbare! Jag har verkligen fått ta min beskärda del under de senaste tre månaderna! Jag har blivit rekommenderad att ta livet av mig, Malin har blivit rekommenderad att ta livet av sig, Malin har blivit kallad hora hundratals gånger. Jag har blivit kallad mytoman, sektledare, narcissist, psykopat, alkoholist – det finns faktiskt ett forum på Internet där man diskuterar mina olika diagnoser. Bara en sådan sak…

Vår hemsida blev så nerlusad av elaka kommentarer att vi fick avpublicera den, mitt Facebookkonto blev hackat så jag fick avsluta det, andra har startat Facebookkonton i mitt namn, Malins blogg blev hackad, min blogg blev hackad, och Malin fick över 400 elaka kommentarer under ett dygn, innan hon fick avpublicera sin blogg tillfälligt den 4 september. Det har blivit startat upp bloggar med alla möjliga fantasifulla namn vars enda syfte är att häckla mig som fotograf och som människa. Det har även gjorts ett antal försök att hacka sig in i både min och Malins dator! Plus mycket mycket mycket mera…

Min kära Malin har i allt detta också fått en obehaglig stalker…

Och våra vänner som väljer att stödja oss blir utsatta för en massa skit. Nu senast fick en god vän sin blogg nerlusad, hemsidan hackad och dessutom blev han mejlbombad med bland annat sexskämt – enbart för att han vågade ge mig stöd i allt detta…

Nu är det min blogg, åtminstone sedan jag öppnade för kommentering, som varje dygn får ett större antal olika elaka kommentarer. Givetvis från anonyma, för alla är mer eller mindre anonyma. Mobbare är ju som kanske många vet redan, fega människor som om man skulle träffa på dem ensamma ute i verkligheten, då skulle de försvinna med svansen mellan benen. Det finns även några som under fullt namn ser sig som poliser, åklagare och jury – som vet mer än alla andra. Och som inte tvekar med att använda pekfingret i all sin tydlighet. Vet ni hur många mejl och kommentarer jag fått där dessa kräver att jag ska publicera den och den bilden?

Var och varannan bild som jag valt att publicera i min blogg sedan uppstarten igen har numera blivit ifrågasatta; har jag inte klippt och klistrat, så har jag fotograferat uppstoppade djur eller djur i djurpark. Vet ni också hur många gånger jag fått en kommentar eller ett mejl från anonyma som på död och liv vill deklarera att jag är ”världens sämsta naturfotograf” och att jag inte kan visa fram en enda bra bild. Jag har absolut INGA bra bilder att visa fram, om man nu bortser från de manipulerade bilderna på lodjur, grävling och mårdhund. Från samma människor som inte kunde förstå hur så många kunde tro på mina manipulationer, då de var så uselt gjorda…

I mejl eller kommentarer så visar det mig att det finns fruktansvärt många där ute som inte kan något om fotografi. De visar med all tydlighet att de inte har några kunskaper som helst inom fotografi eller naturfotografi för den delen. Dessa små, patetiska, anonyma, fega, usla – och okunniga mobbare!

Jag kommer framöver att i ett antal detaljrika blogginlägg berätta mer på djupet om min situation och det jag gått genom. Jag kommer även berätta om varför jag gjorde det jag gjorde; det har tagit tid att bearbeta och jag har aldrig någonsin varit så långt ner någonsin som under dessa tre månader. Allt detta kommer jag berätta om. Det blir framöver mer personliga blogginlägg än jag någonsin skrivit.

Men det är också tack vare dessa mobbare, som jag nu valt att försöka arbeta mig tillbaka som naturfotograf. För, om det är något som jag motiveras mer än något av, så är det just mobbare! Och det sämsta dessa mobbare kan göra, är att mobba min familj och mina vänner!

Jag har under de senaste månaderna fått uppåt 2000 stödjande mejl; från goda vänner men också från nya vänner. Jag har riktigt nog även förlorat några som jag trodde var vänner, men dessa hade jag förlorat förr eller senare – så jag ser inte det som en förlust. Riktigt goda vänner förlorar man inte, så är det ju bara. Jag är själv en sådan vän som man inte förlorar, jag finns där med allt stöd i både medgång och inte minst motgång!

Har ni hört ordspråket ”när katten är borta, dansar råttorna på bordet”?

Jag kommer att komma tillbaka, fast betydligt klokare och även starkare än någonsin. Det är det enda ni kan vara säkra på! Jag har inte förlorat förståndet, vilket jag är oerhört tacksam över. Även om det har varit oerhört tufft, något jag kommer berätta mer om framöver här i bloggen. Och nej, ni kan vara lugna – jag har inte fått några diagnoser på att jag är psykopat, mytoman, narcissist eller något annat. Alkoholist har jag heller aldrig varit! Jag har heller aldrig testat några droger, inte ens en enda gång! Bara så det också är sagt, om nu mobbarna även skulle få för sig att sprida sådana rykten. Jag har heller aldrig varit skattefifflare, har ingen förmögenhet som jag gömt utomlands – och jag finns inte i polisens register. Bara för att avliva ännu fler rykten…

Det finns så fruktansvärt många rykten som har spridits överallt, så man kan inte säga annat än att man är imponerad över dessa mobbare. De har verkligen lagt ner hela sin själ i detta; vissa verkar arbeta dygnet runt så man undrar om de tagit tjänstledigt från sina arbeten för att sprida dynga om mig. Det bästa jag kan göra idag är att försvinna, helst gå och skjuta mig i skogen. Både jag och Malin har fått rekommendationer att ge oss ut i skogen och skjuta varandra. Visst är det otroligt, inte sant? Därefter ska vi helst gräva ner oss själva, trampa hårt på marken – för att sedan försvinna från jordens yta. Det är det bästa vi kan göra, det sämsta vi kan göra vet jag inte…

Jag är fullständigt övertygad om att jag efter detta blogginlägg fullkomligt kommer idiotförklaras på vissa internetforum, och att jag kommer få ett antal hjärndöda mejl och kommentarer. Kommentarer som jag givetvis inte kommer publicera. För är det något som ger mobbarna mer näring än något annat, så är det att få uppmärksamhet. Det värsta mobbare kan råka ut för är att bli ignorerade, att bli osynliga, att som små grå möss helt förlora möjligheten till inflytande.

Jag vill däremot avsluta med att tacka mina mobbare för att de gett mig energin tillbaka, för att de gett mig en helt fantastisk uppmärksamhet och även ger en uppmärksamhet till alla mina bilder som jag aldrig tidigare fått! Från att tidigare enbart varit en känd naturfotograf, så har jag blivit hyperkändis! Stort tack för denna fantastiska marknadsföring! Under dessa tre månader har jag haft mer än 230 000 besökare här i bloggen. Och Malin hade enbart den 4 september mer än 48 000 besökare!

Sedan får tiden visa fram vilken naturfotograf och människa jag är och har varit. På riktigt! Och allt som mobbarna skrivit och sagt kommer inte bli annat än löjliga viskningar från små patetiska människor som då snabbt kommer kasta sig över nästa mobboffer… För det är enbart så mobbarna kan starka sin svaga självkänsla!

Några ”fantastiska” kommentarer som jag fått till bloggen de senaste dagarna, givetvis från fega och okunniga anonyma mobbare:

– ”Jag tycker mig se ett lodjur också! Kan det vara snusen?” (Kommentar till inlägget ”Sömn”)
– ”Fin ekorre. Synd bara att den är uppstoppad.”  (Kommentar till inlägget ”Kotte och blåbärsriset”)
– ”Du tog väl inte bara en bild på den uppstoppade ekorren? Lägg ut resten också är du bussig.” (Kommentar till inlägget ”Kotte och blåbärsriset”)
– ”Rigor Mortis-korre . . . . .” (Kommentar till inlägget ”Kotte och blåbärsriset”)
– ”Jag tycker dina bilder är skräp! Sorry,”  (Kommentar till inlägget ”I lodjursskogen”)
– ”Fula Bilder. Jag förstår att du kände dig tvungen att fuska, du saknar ju allt av vad talang heter! Åk tillbaka till Norge din sjuka jävel.” (Kommentar till inlägget ”Hylströmmen”)

Visste ni att bilden ”Kotte och blåbärsriset” visade en uppstoppad ekorre? Det visste inte jag! Och enda sättet för de okunniga mobbarna att bli bevisade för att den inte är uppstoppad är att jag lägger ut en serie bilder från tillfället. Mobbarna vill alltså bestämma vad jag ska publicera i min egen blogg! Som om jag skulle ge efter för mobbarna…

(Bilden på vattenfallet är från Trolldalen i Hälsingland, 1 juli 2005. Kameran var Nikon D100 och brännvidden 85mm. Bländare 29 och 1.6 sekunder slutartid. Inga filter eller multiexponering. Inga ändringar i Photoshop i efterhand.)

(Bild 1 – Vattenfall, 2005)

Edit 2011-12-03 kl 13.23: Det dröjde 40 minuter efter att jag publicerade inlägget tills den första anonyma kommentaren kom…

14 reaktioner på ”Dessa små, patetiska, anonyma och usla mobbare…

 1. Terje!

  Sorglig läsning. Att folk bara orkar och kan med. Visst du har gjort fel och du har ljugit om det. Men det motiverar inte den sort behandling du och Malin utsätts för. Det mest konstiga är i mina ögon hur människor som tidigare tyckt att dina bilder varit makalösa, nu ser på samma bilder och tycker dom är skräp.

  Kanske är det så att om man beundrar en person, må vara en musiker, författare, konstnär/fotograf eller någon annan kreativ person, så vill man gärna idolisera denna person, man vill kanske att denna person motsvarar ens högt ställda förväntningar. Och i och med att man idoliserar personen i fråga blir de ställda förväntningarna alldeles för uppskruvade, så till den milda grad att besvikelsen, när man upptäcker att idolen bara var en människa, förvänds till hat. Det är en möjlig förklaring till att många som tidigare uppskattade dina bilder nu inte vill kännas vid varken sin tidigare uppskattning eller dina rättigheter som människa.

  Jag ser fram emot fler inlägg där du berättar om din situation och varför det blev såhär. Förhoppningsvis klingar mobbandet av om människor får läsa förklaringar till ditt agerande. Jag hoppas på det i alla fall.

  Allt gott önskar
  Anders

 2. Mycket bra skrivet Terje!
  Som jag skrivit i min egen blogg så saknar min vokabulär tillräckligt med fula ord för att beskriva vad jag känner inför de människor som verkar lägga hela sin vakna tid på att jaga, förfölja och förlöjliga dig och Malin. Jag förstår mig heller inte på de människor som påstått sig vara era vänner och nu totalt vänt er ryggen. Ett ord som jag gärna använder i sådana här sammanhang är Karma…o jag önskar av allt jag har att det onda slår tillbaka mot alla de elaka människor som roar sig med att göra sig bättre på andras bekostnad.

  …å dina bilder är fantastiska… 🙂

 3. Jag tillhör de som inspireras av bilder. Bilden är för mig nummer ett och fotografen nummer två. Jag måste erkänna att jag inte kände till dina bilder innan cirkusen kring din person satte igång. Tack vare uppståndelsen hittade jag fram till dem. Att du som person föll i onåd påverkade inte min upplevelse av dina bilder. Rätt eller fel, moral och etik, många ställningstaganden. Jag vet bara att när jag i samband med ett dödsfall trodde att jag förlorat lusten till bilder gav dina bilder mig lusten åter. För det är jag tacksam. Jag önskar dig lycka till.

 4. Tråkigt med alla dessa drev som syftar till att krossa människor.

  Visst gjorde du fel och ljög om det. Och visst i första skedet blev jag också förbannad men det la ju sig och jag tycker att efter du nu erkänt vad du gjort ska ha möjlighet att komma tillbaka.

  Ser också fram emot mer inlägg framöver…

 5. Hold hodet høyt hevet! Om du har gjort noe dumt så ligger det nok en grunn bak det om det var lurt eller ikke!

  Det finnes ingen grunn i verden for at folk skal skrive og plage deg på den måten de har gjort!
  Du trenger støtte og er bra at du har folk som støtter deg av dine venner!
  Stor respekt til alle som står bak deg!

  Synes du legger ut mange flott bilder i de nye blogginnleggene!

  Stå på og ta vare på deg og dine!

 6. Att folk bara orkar … men de har väl inget liv… själv gillar jag dina bilder, även om jag inte gillade det du gjorde, men det är en annan sak, fortsätter att besöka dig för att ta del av dina bilder som jag tycker om och som inspirerar för mitt eget fotande :). Ha det bra :)!

 7. Det kommer att ordna sig med tiden. Världen är full av människor vars största njutning är skadeglädjen. Jag tror inte de mår väl inombords. Fortsätt fotografera och njut av det. Ser fram emot nya fina bilder.

 8. Jag själv är amatörfotograf och gör så gott jag kan, du däremot skriver att du är en professionell naturfotograf. Och du åkte dit för manipulerade bilder, visst är det tråkigt anser jag. Men jag anser att INGEN ska behöva ta emot mordhot/skitprat/kränkning och allt vad du råkat ut för, jag menar.. ALLA gör vi snedsteg i livet och vi får mer eller mindre sota för dem för en lång tid framöver. Jag är inte perfekt och jag har gjort misstag jag får sota för.

  Jag brukar alltid tänka – ”Den som aldrig begått synder kan kasta första stenen”. Men alla har tidigare eller kommer förr eller senare att begå en ”synd” så där med bör ingen kasta någon sten.

  Så länge du håller dig till sanningen, när det kommer till ord eller foto så är jag nöjd. Det finns ingen anledning till att undvika sanningen för att ta sig framåt.

 9. väldigt bra inlägg och bra skrivet. jag tyvärr fick höra talas om dig för första gången när allt det där hände. men jag har inte valt att döma dig på det viset som tydligen många andra gjort. jag tycker du tar otroligt många och fina bilder. jag har valt att följa dig för att jag just vill se dina bilder och du inspirerar. och att du själv väljer att vara så tydlig och uppriktig om det som har hänt bevisar bara att du är en stark person. önskar dig en trevlig jul och fortsätt i den andan du gör nu så kommer du vinna över dessa otroligt patetiska människor.

  //Linda

 10. Instämmer helt med komentarerna ovan, riktigt bra skrivet. Det är hemskt att läsa om hur illa människor faktiskt kan behandla varandra, och att de orkar fortsätta…? Har de inget bättre för sig?

  Kommer verkligen att sakna dina kurser i mullsjö, de veckorna har varit årets höjdpunkt för mig de senaste åren. Beundrar dig inte bara som fotograf, utan också som person; av vad jag har förstått genom både facebook och din blogg så har du varit otroligt stark genom allt detta.

  Tänker på dig.

 11. Hej Terje! Jag var aktiv på fotosidan.se från start 2001 och har många gånger sett dina bilder och dessutom sett hur Malin har utvecklats där. Såklart hamnade du i ett rejält blåsväder, och visst, det det som hände var knappast speciellt rumsrent. Dock, jag har tänkt mycket på er och och har många gånger funderat över hur det egentligen kan vara att bli utsatt för ett stort mediadrev och dessutom få så mycket av det ni har byggt upp raserat.

  Det jag läste ovan låter verkligen förfärligt och ingen människa ska behöva bli utsatt för något sådant. Saker och ting har dock en tendens att faktiskt blåsa över, och då när allt kommer omkring är man starkare och kan ta nya tag. Jag hoppas att ni båda hittar tillbaka till det som är viktigt i livet och att er fotokonst får fortsätta att frodas. Ni är båda mycket begåvade fotografer förmåga att uttrycka er på ett sätt som är få förunnat. Så fortsätt med det! Lev väl nu och ha ett riktigt bra 2012!

  Med vänliga och medlidsamma hälsningar

  /Lasse Keybets

 12. Anders, Ninna, Helena, Jörgen, Petra, Leiv Arne, Eva-Lena, Anders, Emma, Hanna, Linda, Harriet och Lasse: Ett riktigt stort tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s