Två olika landskapsbilder…

(1)

Visar två olika landskapsbilder; den ena en stämningsbild och ett tät utsnitt från Ljunghems kullar, den andra en detaljbild från vattenfallet vid Kvarnen i Söderhamn. Bilden från Ljunghems kullar är från 1 juli 2009, bilden från vattenfallet från 18 maj 2006. Båda bilderna är gjorda med Samsung Pro 815, en digital kompaktkamera som jag sedan februari 2006 använt rätt mycket. Särskilt till olika landskapsbilder. Till bilden från Ljunghems kullar använde jag panoramainställning på utsnittet. De två bilderna ger exempel på den spännvidd som finns inom landskapsfotografin; från de täta och strama utsnitten till de mer abstrakta detaljbilderna.

Bilden från Ljunghems kullar gjorde jag med 170mm, bländare 8 och 1/125 sekund. Inga filter eller multiexponering. Inga ändringar i Photoshop i efterhand. Bilden från Kvarnen gjorde jag med 240mm, bländare 8 och 1/25 sekund. Inga filter eller multiexponering. Inga ändringar i Photoshop i efterhand.

(Bild 1 – Sommarmorgon, 2009)
(Bild 2 – Vattenfall, 2006)

(2)

3 reaktioner på ”Två olika landskapsbilder…

 1. Hej Terje.
  Varför kallar man bilder som din första landskapsbild för ”stämningsbild” för med automatik? Och inte din andra bild på vattenfallet? Personligen så tycker jag båda är stämningsbilder på sina egna sätt. Men det är du som är fotografen och vet vilken sinnesstämning som rådde vid fotograferingstillfällena.

  När jag såg stämningsbild nr1 så tänkte jag på Cat Stevens fina låt ”Morning has broken” och din stämningsbild på vattenfallet ger mig associatiioner till någon disneyscen.

  Mycket fina bilder båda två.

  Med vänlig hälsning Anders Andersson

 2. Två riktigt fina bilder du bjuder på här och det känns roligt att man kan skriva kommentarer till dina inlägg nu igen! Jag tycker däremot att det är svårt att skilja på naturbilder eller landskapsbilder, jag har en lärobok som jag läst mig till att naturbilder är en detaljbild ur ett landskap. Vilket innebär att i min värld är den nedre bilden en naturbild kanske detta kan bli en intressant diskussion här? -Vad är skillnaden mellan naturbild och landskapsbild?
  Trevlig helg till dig och dom dina!
  Morgan

 3. Tack Anders och Morgan för era fina kommentarer och intressanta resonemang! 🙂
  Anders: Extra intressant det du säger om stämningsbilder. Jag själv kan se en stämningsbild i en mörk och dunkel svartvit bild, där andra enbart ser mörker. Tror det handlar mycket om de egna preferenserna. Att jag kallar den första bilden för stämningsbild är mer en vedertagen beskrivning, då landskapsbilder i fint morgon- eller kvällsljus ofta beskrivs som stämningsbilder. Men jag håller helt med dig att båda bilderna egentligen är stämningsbilder, eller kanske inte – beroende på hur man ser.
  Morgan: Särskilt i USA brukar man särskilja naturbilder och landskapsbilder; då man oftast använder begreppen ”wildlife photography” och ”landscape photography”, där naturfoto är det samma som wildlife. För mig är en landskapsbild som visar ett naturlandskap, en naturbild – men landskapsfoto kan ju också vara stadslandskap, det behöver inte vara naturfoto. Vilket som, så är jag inte så väldigt inriktad på detta med de olika begreppen. Jag har skrivit rätt mycket om detta med kategorisering inom fotografin vid ett flertal tillfällen, men då handlar det mer om hur fascinerad jag är kring hur allt ska kategoriseras. Däremot kallar jag mig naturfotograf, och inte fotograf, då jag oftast väljer naturens perspektiv i mina bildberättelser. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s