Färgerna i mina bilder…

(1)

Med jämna mellanrum får jag frågan om hur jag får fram de tydliga och framträdande färgerna i mina färgbilder. Hemligheten är egentligen rätt enkel; jag kör vitbalansen på ”sol”, antingen jag fotograferar mitt i natten eller under morgnar och kvällar. Jag använder aldrig auto på vitbalansen! Det jag då lyckas med är en grundinställning på vitbalans/färgtemperatur som stämmer överens med de utgångsvärden jag hade när jag innan arbetade med diafilm. Det gör att jag alltid då får starkare blå färger under natt och i skuggor, än jag skulle fått om jag använt auto.

Med jämna mellanrum är jag givetvis också inne i kameran och gör en färgkalibrering, så att den exponerade bilden fångar de mest karakteristiska färgerna i det ljuset jag fotograferar i. Antingen jag arbetar med Nikon, Pentax eller Samsung så får jag alltid samma utgångsvärde. Jag har däremot märkt att Nikon återger färgerna något kallare än i Pentax och Samsung. Samsung har en förkärlek för magenta, något jag då också måste kompensera för. Pentax ligger mer eller mindre helt rätt.

Ibland kan jag öka värmen eller kylan i ljuset med att ändra vitbalansen/färgtemperaturen (Kelvin) för att förstärka det varma i kvällsljuset eller det kalla i en vinterskugga. Särskilt när jag fotograferar is under vintern så vill jag ju inte förlora de speciella blå nyanserna. Här handlar det givetvis om tycke och smak hur blå bilder man vill ha, men jag älskar blått – därför är det särskilt viktigt för mig att jag fångar upp de blå nyanserna i isen.

På samma sätt som att jag tycker rätt vitbalans är oerhört viktig i mina färgbilder, så fotograferar jag nästan aldrig i svartvitt utan att använda ett färgfilter för att kontrollera gråskalan. Oftast använder jag ett rödfilter eller ett grönfilter. I Pentaxkamerorna kan jag ställa in filtret direkt i kameran, vilket underlättar oerhört då jag också kan kontrollera resultatet visuellt innan jag fotograferar. Oftast fotograferar jag i svartvitt direkt i kameran.

(Råbocken är fotograferad vid Brattåsen i Värmland, 8 mars 2008. Kameran var Nikon D200 och brännvidden 400mm. Bländare 2.8 och 1/500 sekund. Inga filter och multiexponering. Vitbalansen på sol, fast det var mulet när jag fotograferade. Inga ändringar i Photoshop i efterhand.)

(Bild 1 – Råbock, 2008)

Annonser

2 reaktioner på ”Färgerna i mina bilder…

  1. Mycket bra Terje. Du hade redan lärt mig detta, men bra med förtydliganden och exempel. För mig framstår resonemanget oerhört tilltalande och på något vis ”naturligt”, det känns bra. Har jobbat så i flera år nu och kommer fortsätta så. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s