Ofta månen som bakgrund…

(1)

Helt tillbaka till mina första år som aktiv naturfotograf har jag ansträngt mig att försöka fånga olika fåglar i bild med månen som bakgrund. Ibland direkt, men också ibland genom en dubbelexponering. Ofta kunde jag arbeta med riktigt stora brännvidder för att månen skulle bli riktigt stor i bild. Jag minns så väl hur jag på den analoga tiden ofta arbetade med ett 1000mm spegeltele. Inte alltid det lättaste då spegeltelet hade 11 som ljusstyrka, och filmen jag använde oftast var Kodachrome 25. Svag ljusstyrka och 25 ISO gav då ofta riktigt långa slutartider. Jag har i det analoga arkivet (bilder som ännu inte är inskannade) bilder fotograferade på så långa slutartider som både 1 och 2 sekunder. Stativet var då en förutsättning, och ofta fick jag dessutom använda dubbelstöd för att vara säker på att skärpan skulle bli bra.

Bilden på skatan är av nyare datum. Den är digital och gjord 12 december 2006. Kameran var Nikon D200 och brännvidden var 800mm. Bilden är en dubbelexponering, då månen var på ett annat ställe på himlen än precis bak skatan. Dubbelexponeringen är dock gjord i kameran, och inte i Photoshop i efterhand. Till båda bilderna använde jag bländare 5.6 och 1/1250 sekund.

Jag kommer fortsätta fotografera resten av mitt liv. Jag kommer fortsätta med mitt skapande. Jag kommer fortsätta redovisa vad jag gör och vad jag gjort. Det finns säkert många där ute som inte kommer tro på något hädanefter, med tanke på vad jag gjort med mina manipuleringar. Men detta kan jag inte göra något åt, annat än att fortsätta redovisa.

(Bild 1 – Skata och måne, 2006)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s