Förlåt…

(1)

Jag vill börja med att till allt och alla säga ett jättestort förlåt! Jag vill be om förlåt att jag gjort ett antal fotomontage där jag gav er alla en helt annan bild, än den verklighet jag försökte förmedla. Detta kommer jag aldrig någonsin upprepa på ett sådant sätt. Om jag i framtiden kommer manipulera bilder, så kommer jag då berätta exakt hur jag gjort. Detta för att jag aldrig någonsin mer kommer ha någon önskan om att lura någon. Eller att behöva ljuga för att dölja sanningen.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni kan förlåta mig, och att jag framöver kanske kan få en andra chans från er.

Jag kommer framöver att uttala mig offentligt om detta på olika ställen, på vilka sätt kommer ni upptäcka efterhand. Jag kommer också framöver att dela med mig av mycket av detta här i bloggen också.

Jag vill säga förlåt till min kära Malin, helt oskyldig i allt detta. Hennes enda misstag i allt detta är att hon är gift med mig, och att hon trodde på mina ord. Att hon ska bli ifrågasatt får stå för andra, men det är helt fel att hon vetat något, eller för den del gjort egna kollage! Att bli oskyldigt anklagad som Malin har blivit, kan ni bara själv försöka tänka er in i hur ni skulle mått.

Jag vill säga förlåt till min familj och till mina närmaste vänner. Ni finns kvar, trots allt… Vilket jag är oerhört tacksam över, och att ni i ert stöd fått utstå så oerhört mycket skada och glåpord. Jag kommer aldrig mer svika er och kommer givetvis med tiden som hjälp visa för er vem den sanna Terje är.

Jag vill säga förlåt till alla mina andra vänner. Ni har funnits där för mig i allt detta. Det kommer jag aldrig någonsin glömma!

Jag vill säga förlåt till alla er som gått mina fotokurser, som hört på mina föreläsningar, som läst mina böcker och mina artiklar. Som trott på mig, och som vet att jag aldrig någonsin har haft för avsikt att skada eller vilseleda. Den Terje jag varit och den Terje jag kommer vara framöver kommer vara den samma. Med ett stort undantag: Fullkomlig ärlighet i alla områden i mina bilder!

Jag vill också säga förlåt till mina vänner och kollegor i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. Jag vet att jag brutit mot tydliga etiska regler i stadgarna, och vad båda föreningarna står för. Ingen skugga ska falla över någon av de andra medlemmarna i båda föreningarna. De har trott på mig och mina ord. Detta har jag svikit; därför har jag begärt utträde ur båda föreningarna.

Jag vill också säga förlåt till Naturvårdsverket som gav mig utmärkelsen ”Årets Naturfotograf 2010”. Det tryck ni fått utstå i detta, är inget jag hade önskat er. Jag vet att ni inte visste något om mitt aktuella lodjursprojekt när ni gav mig utmärkelsen, och jag har läst er motivering ett stort antal gånger. Att ni nu väljer att dra tillbaka utmärkelsen från mig förstår jag, men jag kommer ha kvar er motivering för att för min egen del hämta styrka inför morgondagen. Med tiden hoppas jag att mina bilder framöver, bland annat här i bloggen, kommer vara någon form av upprättelse för det valet ni från början gjorde.

Sist, men inte minst vill jag säga ett stort förlåt till alla i Mullsjö. Jag vet att Mullsjö fått mycket uppmärksamhet kring detta som inte varit bra. Hoppas ni alla i Mullsjö på något sätt kan förlåta mig.

Än en gång ett riktigt stort förlåt till er alla. Jag hoppas jag är värd en andra chans i allt detta. Om så skulle vara fallet så kommer jag inte göra er besvikna!

(Bild 1 – Duva och måne, 2006)

10 reaktioner på ”Förlåt…

 1. Tack Christian! 🙂
  Jo, alla kan göra misstag – även om man inte borde göra det. Jag har lärt mig mycket av detta, och jag försöker hela tiden få detta att kunna användas på ett så konstruktivt sätt som möjligt framöver.

 2. Hej Terje, det har ju gått några år sedan händelsen, jag har läst alla dina böcker med stort intresse sedan jag köpte Naturen som fotomotiv. Du är fortfarande en fantastisk fotograf och jag hoppas komma på någon kurs med dig i närtid. Ibland skiter det sig med saker som man gör o tänkt stress o press skapar mindre bra beslut ibland ! Egen erfarenhet. Så god fortsättning och ”What dosent killt you make you stronger” !//Leif Wallerström

 3. Alla gör misstag men alla kan inte stå för den. Att erkänna och be om ursäkt är stort!
  Det har du gjort och det sklapar en ny tillit.
  Jag älskar dina bilder, dem är helt fantastiska!
  Jag behövde dem idag.
  Mvh Jennie Damm

 4. Nu kanske det står någonstans här på bloggen så ursäkta om frågan kommer trots att svaret måhända finns – jag har bara inte haft tid eller ork att plöja igenom alla inlägg.
  Jag har bara, sedan detta uppdagades egentligen, en enda fundering (ja, det är mer en fundering än en fråga egentligen):
  Varför?

  Varför manipulerade du på det sätt du gjorde, och utan att tala om att manipulation har skett?

  Ja, det är en ärlig fundering, utan fördömmande.

  • Hej Jonas!
   Det är en fråga jag ställt till mig själv många gånger, det är även vanligaste frågan jag får i olika sammanhang. Senast igår framför filmkameran till den kommande dokumentären (SVT i september). Det finns inget klart svar, utan det beror på ett flertal sammanfallande orsaker som kretsar mycket kring stress. Det är det korta svaret på din fråga.

   • Tack för svaret.
    Ja, stress kan göra mycket, såväl gott som ont tyvärr.
    Har själv befunnit mig i stressens förlovade land med utbrändhet som avslut och jag var nog inte guds bästa barn under en tid där.

    Får försöka komma ihåg att kika på TV sedan. Vet du vad det skall heta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s